WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY-idee: onderwatertuin in een weckpot

De meesten van jullie zijn waarschijnlijk wel bekend met het begrip ‘terrarium’: een minituintje of ecosysteem in een glazen pot of fles. Ik schreef hier eerder ook al blogposts over, die lees je hier en hier. Tegenwoordig koop je ze gemakkelijk kant en klaar, maar kun je ook workshops volgen om jouw eigen terrarium te maken. Het blijft iets bijzonders, zo’n minituintje of miniwereldje in een glazen pot die geheel zelfvoorzienend is!

Onderwatertuintje met Anubias Barteri

Nu zag ik op Pinterest een aantal onderwatertuintjes voorbijkomen, wat een leuk idee! Dit inspireerde me om er zelf ook eentje te maken. Eigenlijk heb ik er nooit zo bij stilgestaan dat er ook planten bestaan die volledig onder water leven. Maar natuurlijk zijn er de bekende aquariumplantjes en groeit er in de natuur uiteraard ook van alles onder water! Normaal gesproken loop ik het aquariumgedeelte in het tuincentrum dan ook altijd snel voorbij, maar dit keer bleef ik even hangen om te neuzen bij de waterplantjes. Ik koos voor het plantje ‘Anubias Barteri’ dat afkomstig is uit West-Afrika.

Zo maak je zelf een onderwatertuin

Om zo’n onderwatertuintje te maken, heb je natuurlijk ook een mooie glazen pot nodig (deksel is niet noodzakelijk) en wat aquariumstenen. Deze stenen heb je in allerlei formaten en kleuren, maar ik koos voor neutraal wit in een klein formaat.

Als eerst maak je de glazen pot goed schoon en spoel je de stenen grondig schoon (anders wordt het water troebel). Dan plaats je het waterplantje in het midden van de pot, het potje waar het plantje in zit kun je gewoon laten zitten. Vervolgens begin je de stenen te verdelen om het plantje heen en bouw je dit laag voor laag op tot je de kluit van de plant niet meer ziet. Vul de glazen pot nu met water op kamertemperatuur en doe eventueel de deksel erop. Om ervoor te zorgen dat het plantje genoeg zuurstof krijgt, kun je gaten boren in de deksel. Als je merkt dat het water minder helder wordt, kun je een zuiveringsmiddel gebruiken om het water schoon te krijgen.

Waterplant in een weckpot

Voor zo’n waterplantje kun je bijvoorbeeld ook een weckpot gebruiken. Kies dan voor een wat hogere weckpot, dan heeft het plantje nog wat ruimte om te groeien. Voor mij is dit ook mijn eerste onderwatertuintje, dus ik ben benieuwd hoe deze er over een paar weken of paar maanden bij staat! Ik vind het hoe dan ook altijd leuk om dit soort dingen uit te proberen… Lukt het uiteindelijk niet, dan maak ik er gewoon een mooi terrarium van!

MY ATTIC

Oh MarieMarij Hessel heeft naast haar liefde voor vintage, DIY’s & keramiek ook een enorme voorliefde voor groen. Haar verzameling kamerplanten groeit gestaag want zij kan geen tuincentrum verlaten zonder een nieuwe plant onder haar arm. Op vtwonen.nl/myattic laat Marij zien welke kanten je allemaal op kunt met groen in huis. De mogelijkheden zijn eindeloos! En je hoeft echt geen groene vingers te hebben! Voor meer inspiratie kun je Marij volgen op haar blog MY ATTIC.

Bron: tekst en fotografie Marij Hessel

nog meer: bloggers