WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

#projecthometobe 5: DIY dozen met restjes

Waarom (veel) geld betalen voor leuke doosjes als je die perfect zelf kan maken? Een van onze voornemens was tijd maken voor knutselen en DIY projectjes. Daaruit is dit topic ontstaan: oude doosjes, restjes stof, leder en kurk omtoveren tot nieuwe en trendy opbergdoosjes. Zin in een knutseluurtje?

dozen restjes stof diy

DIY dozen

Restjes materiaal zoals stof, leder en/of kurk die je thuis nog hebt rond slingeren. Niets te vinden? Kijk dan zeker eens bij je mama of oma’s naaigerief. In nood kan je binnenspringen bij een stoffenwinkel of doe-het-zelfzaak.

Ga op zoek naar oude dozen (en dan heb ik niet zoals daarnet over je oma #flauwmopje). Typisch zal je die ergens achteraan een kast vinden. Toch niet? Je hoeft het echt niet ver te zoeken: denk aan schoendozen, cosmeticaverpakking, een horlogedoosje of zelfs praline- en/of koekendozen. Ze kunnen allemaal dienen. Focus je op het formaat en de vorm, niet op wat er op staat of hoe het eruit ziet.

Verder heb je enkel nog een schaar, breekmes en dubbelzijdige tape nodig.

doos restjes stof karton

Meten, knippen, plakken

Eerlijk toegegeven: een perfecte werkwijze kan ik je niet geven. Het is kwestie van te gebruiken wat je hebt en soms kan dat een lap stof of leder zijn waar aan de ene hoek een stuk ontbreekt. Wees dus creatief met wat je hebt en probeer eerst je volgende stap alvorens de dubbelzijde kleefband te gaan gebruiken.

Dus basically, vergelijk het met een cadeautje inpakken:

 1. Kijk eerst of je materiaal groot genoeg is door je lege doos in het midden van het materiaal te plaatsen.
 2. Werk zijde per zijde door stukken dubbelzijdige kleefband aan te brengen en je stof er strak overheen te wrijven. De tape bevestigde ik zo dicht mogelijk bij de hoeken van elke zijde zodanig alles stevig op zijn plaats blijft.
 3. De flappen waar je na elke zijde mee zit en in de weg hangen (bij papier kan je die simpelweg laten overlappen maar hier niet) kan je – op een klein boordje van 1cm na – afknippen en omvouwen zodat dit de volgende zijde deels overlapt. Herhaal dit voor elke zijde en je doosje zit in een nieuw jasje!

dozen stof diy karton

Lederen deksel

 1. Leg het deksel op de achterkant van het leder en teken met een balpen de vorm af.
 2. Meet hoe hoog de zijkanten van het deksel zijn (vb. 2cm) en voorzie aan elke zijkant van je pas getekend vierkant een extra 2cm.
 3. Snij met een lat en breekmes het grote vierkant uit.
 4. Nu kan je het leer bevestigen. Begin met de bovenkant door het deksel mooi in het midden te positioneren. Gebruik opnieuw de dubbelzijdige kleefband.
 5. Om de hoekjes mooi af te werken snij je telkens een klein vierkantje uit. Dit zie je heel makkelijk zodra de bovenkant en 1 zijkant vastgekleefd zijn.

Deksel in kurk

Voor het deksel in kurk moet je met aparte stroken werken voor de zijkanten.

 1. Meet het vlak op van de bovenkant van je deksel en reken de dikte van de kurk er nog eens bij.
 2. Teken dit uit op de minst mooie zijde van de kurk en snij het vervolgens uit met een breekmes.
 3. Bevestig met tape aan de bovenkant van je deksel. Doordat je het materiaal iets ruimer hebt uitgesneden zou je langs elke zijde wat extra kurk moeten hebben dat uitsteekt.
 4. Vervolgens snij je stroken uit voor de zijkanten. Deze kan je mooi laten aansluiten met de bovenkant van het deksel doordat de kurk wat verder loopt.
 5. Herhaal dit voor de vier zijden en hopla: ook je deksel is klaar!

Nog wat kleine lapjes leder over? Snij een strookje uit, vouw het dubbel en met een koperen bout en moer bevestig je het aan een van de zijdes van je doos.

diy dozen leer stof

#projecthometobe 5: done! Een kleine moeite met een leuk resultaat. En we hebben al een perfect spot in mind om deze doosjes te zetten. Onze hoge muur met legboorden!

Over Aurélie van lovelifelovefashion.be

Digital Marketing Assistent en Grafisch Designer by day, blogster by night. Aurélie Van Houte creëerde lovelifelovefashion.be in 2013, en heeft sindsdien nog geen seconde spijt gehad. Ze houdt van het leven, mode, lolcats én interieur. Voor vtwonen probeert ze de dromen die op haar bucketlist #projecthometobe staan waar te maken. Ze pimpt meubeltjes, spaart voor de leukste interieuritems en creëert zo een echte thuis in haar (toekomstige) eigen appartement in hartje Gent.

Foto’s en tekst: Aurélie Van Houte

nog meer: bloggers