WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

#projecthometobe 3: sparen voor een Vitra Eames Rocking Chair en de Vertigo lamp

We houden allemaal van afwisseling. Zij het in de kleerkast, (vooral) in onze schoenencollectie of in interieur-spulletjes. Het kopen van iets nieuws is gewoonweg leuk. Maar… hoe gelukkig we ook worden van shoppen, we kunnen niet alles kopen. Sparen voor een mooi stuk dat voor die finishing touch zal zorgen, zal je des te gelukkiger maken. Het is vaak een ware beproeving, zoveel is zeker. Maar tjah, een stoel van om en bij de 500 euro en een lamp van rond de 700 euro… Hoe begin je daar aan zonder een nier te verkopen? Niet doen by the way, je nier verkopen.design vitra vertigo

Begin met schrappen

Die vraag stelde ik mezelf een 11-tal maanden geleden. Gewoon zo’n bedragen even ophoesten zit er helaas niet in. Dus sparen it is. Doel: de twee beauties hierboven, de vertigo lamp en Vitra Eames schommelstoel. Goed voor een totaalbedrag van ruim 1200 euro! Jeetje, ik val bijna van m’n (weliswaar less fancy) stoel.

Sparen moet ergens beginnen, bij ons begon dat door te schrappen. Schrappen van uitgaven die geen must zijn. Enkele dingen die ondertussen al sinds september 2015 (ja, je leest het goed) van onze ‘menu’ verdwenen waren zijn:

 • Magazines: een wekelijkse Flair, een maandelijkse Vogue, Elle, Actief Wonen en vtwonen… Samen zijn ze goed voor een uitgave van €32,70/maand. Doe dat x11 maanden en we hebben al een mooi bedrag van +/- 360 euro. Hoewel ik eerlijk moet toegeven dat die interieurmagazines soms nog eens over de toonbank gaan. (Hé, dat moet toch als je met een #projecthometobe bezig bent.)
 • Shoppen: dit schrappen = horror. Velen van jullie willen dit waarschijnlijk niet horen, maar winkels vermijden doet veel voor je portemonnee. En ja, dat betekent ook dat je tijdens de koopjesperiode best even je kop in het zand steekt. Zo zijn er 11 maanden verstreken waarin ik (bijna) geen nieuwe kleding heb gekocht. Een bittere pil om door te slikken. Maar het helpt om je uit te schrijven op al die nieuwsbrieven van je favoriete winkels en om af en toe in de kleerkast van je zus of vriendinnen te duiken. Of in je eigen kleerkast, gek wat je soms vindt als je eens dieper duikt.

vtwonen sparen

Begin te verzamelen

 • Cadeaubonnen: een enveloppe krijgen voor je birthday of kerst is niet zo sexy als een werkelijk cadeau. Daarom: vraag een kleiner iets wat je echt heel graag wil en vraag om het resterende budget in vorm van een cadeaukaart. Zo heb je toch dat cadeautjesgevoel én heb je extra budget voor die winkel waar je dat designer item wilt kopen.
 • Wisselgeld: het gebeurt regelmatig: we gaan naar de winkel en we krijgen wisselgeld terug. In plaats van dat uit te geven aan snoep, koffie of het zoveelste paar oorbellen, is het slimmer om het thuis veilig in een spaarpot te steken. Very old school, maar het werkt. En hoewel de meeste mensen dit in een doorzichtige spaarpot steken om hun vooruitgang te aanschouwen doe ik het anders. Want (zelfkennis noemen ze dat dan) als ik zie dat dat spaarvarken bijna vol zit zou een zwak moment wel eens kunnen volgen. En eens je dat gelukzalige gevoel terug ervaart… let’s just say it’s not easy to go back. (Ik klink wel als een verslaafde! #schaamrood)

cadeaubonnen sparen

Verkopen en DIY

 • Garage sale: als je al heel lang klaagt over een overvolle (kleer)kast of volgepropte garage/zolder, dan is het tijd om grote kuis te houden. Verkoop de spullen die je kan missen of ruil met vrienden, kennissen of collega’s. Niet alleen heb je na zo’n verkoop een rustgevend gevoel in je hoofd (eindelijk weer orde in huis!), je maakt er andere mensen blij mee en zelf verdien je er iets aan. En nu sterk blijven: nee, 4 handtassen verkopen wil niet zeggen dat je 1 extra mooie nieuwe handtas mag kopen.
 • DIY: mijn vriendinnen zullen het kunnen beamen. Ik ben degene die bij een gesprek over interieur altijd luidkeels roept: “Hé! Kan je dat niet makkelijk zelf maken?!”. Soms tot grote ergernis. Want nee, vaak is dat niet zo evident voor de doorsnee persoon. Maar… als je een handige papa of vriend(in) hebt is dat DIY-idee vaak minder onbereikbaar. In ons geval heeft die superhero van een papa ons al heel wat centjes uitgespaard. Maar ook jij kan perfect je ding doen na wat opzoekwerk op Pinterest. Dus sla die handen uit de mouwen en probeer gewoon zelf iets. Of geef oude spullen een tweede leven door creatief te zijn. (Remember mijn vorige artikel?)

sparen kleren verkopen

Spaartips

Nu zou ik eindeloos kunnen doorgaan. Na 11 maanden (en counting) mogen we onszelf echt experts noemen in besparen. Voor wie extra hulp nodig heeft, hier nog enkele eenvoudige tips:

 • Ga in plaats van dat dure restaurant eens naar die overheerlijke Italiaan met zachte prijsjes. Of beter nog, nodig vrienden uit en kook samen een goedkopere én overheerlijke maaltijd.
 • Neem je eigen lunch mee naar het werk i.p.v. elke dag dat broodje zalm te bestellen.
 • Zorg dat je altijd een flesje water en een stuk fruit bij hebt.
 • Neem films op zodat je die later kan bekijken. Movie night thuis met homemade popcorn i.p.v. een veel te prijzig bezoekje aan de bioscoop bespaart je gemakkelijk 20 euro/pp.
 • Wil je echt iets kopen, koop dan iets voor die nakende verjaardag van je bestie.
 • Schrap alcohol. Niet alleen goed voor de portemonnee, ook voor je gezondheid.
 • Zoek naar gratis uitstapjes zoals de Gentse Feesten/Fonnefeesten, picknicken in een nabijgelegen park of tentoonstellingen in de buurt.
 • Ga op citytrip in eigen land. Een dagje Brugge of Ieper ontdekken kost niets. Doe het wel op een zondag wanneer de winkels niet open zijn als je denkt te zwichten voor de winkelstraat.

En tot slot, ontzeg jezelf niet alles. Je mag niet vergeten te genieten van het leven. Pak het gewoon slim aan en en wees bewust van wat je uitgeeft. Je zal zien… dat terrasje, die date bij de Italiaan of dat doorbladeren van je nieuwe magazine, je gaat er automatisch dubbel zo hard van genieten.

#projecthometobe 3: nog even doorbijten! Gelukkig hebben we nog een paar maanden tijd om de laatste nodige centjes te verzamelen.

Ben jij voor iets aan het sparen op dit moment? Zo ja, wat is jouw ultieme spaartip?

Over Aurélie van lovelifelovefashion.be

Digital Marketing Assistent en Grafisch Designer by day, blogster by night. Aurélie Van Houte creëerde lovelifelovefashion.be in 2013, en heeft sindsdien nog geen seconde spijt gehad. Ze houdt van het leven, mode, lolcats én interieur. Voor vtwonen probeert ze de dromen die op haar bucketlist #projecthometobe staan waar te maken. Ze pimpt meubeltjes, spaart voor de leukste interieuritems en creëert zo een echte thuis in haar (toekomstige) eigen appartement in hartje Gent.

Tekst en foto’s: Aurélie Van Houte

nog meer: bloggers