WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

#projecthometobe 2: gezelligheid met planten

Eens mens kan nooit te veel planten in huis hebben, vind ik. Het is zoiets dat van een huis een thuis maakt en je stekje echt gezellig maakt. Maar die planten een mooie en passende plek geven waar ze tot hun recht komen kan een uitdaging zijn.

cactus vetplant

Planten & vensterbanken

Bewijsstuk nummer één zie ik dagelijks wanneer ik naar m’n werk pendel. Huis na huis waar de vensterbank volgepropt staat met planten. Op zich niks mis mee, maar die planten staan heel vaak allemaal op een rij, alsof ze klaar staan voor het vuurpeloton. Soms wordt het nog erger: die planten blijken dan vaak nog eens vals te zijn. Niet dat ze achter je rug praten of zo… nee, je kent het wel, zo van die namaakorchideeën die je vaak bij oma en opa ziet, en helemaal verschenen zijn van het licht. (No offense aan alle grootouders. Verder dan deze zonde zijn jullie geweldig.) Eén iets is zeker… en dat is dat wij het niet op die manier gaan doen. Maar hoe dan wel? En welke (levende) planten?

Cactus vs vetplant

I know, de prijs voor originaliteit zal ik hiermee niet binnenhalen, maar ze blijven o-zo-leuk. En makkelijk in onderhoud! Wat wil je nog meer. Zelf vind ik ze het mooist tot hun recht komen als je meerdere exemplaren gaat groeperen op een wandplank of bijzettafel. Nog leuker is om te mixen en te matchen met verschillende soorten en formaten. Een kleine greep uit de huidige collectie die wachten op hun nieuwe huis bespreek ik hieronder (and again, nee, je kan er nooit genoeg hebben).

pannenkoekplant

Pannenkoekenplant

Ondertussen is het al even geleden sinds ze zijn overgewaaid van Zuid-China naar deze kant van de wereld, maar ze blijven cute, die pannenkoekenplantjes. Een echte no-nonsense plant met minimalistische vibe.

Persoonlijk vind ik ze het mooiste als ze niet al te groot zijn. Jammer genoeg groeien ze best wel snel. Maar (ja, er is een maar): met een beetje geduld krijg je ook vrij snel stekjes en nieuwe scheutjes. Zo kan je blijven doorgaan met kleinere varianten, terwijl je het moederschip ergens een plekje geeft in een gezellige hoek of op een kast. Ons gekregen baby-versie (met dank aan m’n vriendin Sarah!) is al flink z’n best aan het doen. Aan dit tempo hebben we hopelijk het perfecte formaat tegen de verhuis.

Sanseveria/vrouwentong

Een iets klassiekere plant maar een leuk exemplaar voor wie graag simplistische vormen kan appreciëren. Plus: ze zuiveren de lucht. Willen we toch allemaal!? Het waren ooit gekregen stekjes die vandaag zijn uitgegroeid tot badass & trotse Sanseverias.

planten howeria

Howea Forsteriana

I know, mijn tong ligt ook in de knoop. And yes, ik heb de juiste spelling moeten googelen. Maar eens je de plant ziet zal je een ‘Aha!’ momentje hebben. En leuk exemplaar voor wie groter durft gaan en ideaal voor grote of hoge ruimtes. Van een groene eyecatcher gesproken…

Stekjes verzamelen

Kleine tip: planten hoeven niet duur te zijn. Vraag eens heel lief aan je vrienden, familie of collega’s om een seintje te geven als hun planten stekjes krijgen. Doe op jouw beurt hetzelfde en maak iemand blij met stekjes van jouw planten. Zo kan je die uitgespaarde centen houden voor een leuke bloempot. Vergeet tijdens die zoektocht zeker geen stop bij de kringloopwinkel om de hoek. Soms vind je er de mooiste houders voor geen geld.

En nu we toch bezig zijn, een tweede tip: durf experimenteren met je planten. Ooit kwam ik onderstaande foto tegen op Pinterest. Geweldig toch?! Gewoon bladeren van je plant inkaderen en je hebt een unieke frame in je woonkamer.

planten kader

Nog op de wishlist

  • Tijgerplant
  • Monstera, of beter gekend als de gatenplant

#projecthometobe 2: getting there! Kleine exemplaren hebben we in overvloed. Hele grote zijn er ook. Nu nog enkele middelgrote.

Wat is jouw favoriete plant? En nee, een valse telt niet. ^^

Over Aurélie van lovelifelovefashion.be

Digital Marketing Assistent en Grafisch Designer by day, blogster by night. Aurélie Van Houte creëerde lovelifelovefashion.be in 2013, en heeft sindsdien nog geen seconde spijt gehad. Ze houdt van het leven, mode, lolcats én interieur. Voor vtwonen probeert ze de dromen die op haar bucketlist #projecthometobe staan waar te maken. Ze pimpt meubeltjes, spaart voor de leukste interieuritems en creëert zo een echte thuis in haar (toekomstige) eigen appartement in hartje Gent.

Tekst en foto’s: Aurélie Van Houte | Foto Pinterest: myunfinishedhome.com

nog meer: bloggers