WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pilat&Pilat – Fries design

Famylje. Dat klinkt misschien Zweeds, maar het is Fries voor famlie. En dat is meteen de kern van het familiebedrijf Pilat&Pilat uit Twijzel.Pilat&Pilat duurzame meubels uit Friesland Pilat&Pilat duurzame meubels uit Friesland Pilat&Pilat duurzame meubels uit FrieslandPilat&Pilat duurzame meubels uit Friesland

Over Pilat&Pilat

Voor mijn eigen blog Laura & James schreef ik over duurzame meubels voor de kinderkamer. Tijdens mijn zoektocht naar informatie ontdekte ik Pilat&Pilat. En ik werd verliefd. De ontwerpen zijn tijdloos en Scandinavisch sober. Materialen als massief eiken, walnoot, iepen of esdoornhout geven een warme touch.

Ik viel niet alleen voor de looks. Ook het verhaal achter Pilat&Pilat is prachtig. Het merk is opgericht door Gjalt Pilat. Het is een echt familiebedrijf. Zo ontwerpt zijn oudste dochter Kristien de kindercollectie Warber. En: alle meubels krijgen namen van familieleden: Pake, Lutske en Hindrik.

Een brug tussen Tešanj en Twijzel

Tot 2003 werden de meubels ’thuis’ in Friesland gemaakt. Maar de vraag groeide en het was tijd voor uitbreiding. Eén van de meubelmakers van Pilat&Pilat komt uit Bosnië. Hij wees Gjalt Pilat op de mogelijkheden: bijna 80 procent van het land is bebost. Het hout kan zo van het bos de fabriek in.

Inmiddels werken er 40 vakmensen in de fabriek in Tešanj. Ze krijgen een goed salaris en er is een sociaal vangnet bij arbeidsongeschiktheid of ziektekosten.

Benieuwd naar de Pilat&Pilat collectie?

Het bedrijf heeft een showroom en interieurcafé in Twijzel. Nou ja showroom, zelf noemen ze het liever de huiskamer. Hier kun je de meubels in het echt zien, maar ook genieten van soep, broodjes en appeltaart. Vaak gemaakt van ingrediënten uit de buurt, soms zelfs uit eigen tuin.

Op de website lees je meer over de showroom en de Pilat&Pilat verkooppunten.

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

Bron: tekst www.lauraenjames.com | fotografie: Pilat&Pilat

nog meer: bloggers