WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Natuurlijke babyverzorging

In veel ‘gewone’ babyverzorging zitten vaak chemische bestanddelen. Nu is chemisch niet per definitie slecht, maar sommige schadelijke ingrediënten wil ik het liefst vermijden. Zeg nou zelf, producten die de huid afsluiten, ogen irriteren of zelfs de hormoonhuishouding ontregelen? Niet op mijn baby! Gelukkig kan het ook anders, hierbij een stappenplan.naif care

Stap 1: Minimaliseer

Wij zijn gewend om dagelijks te douchen of in bad te gaan. Voor een klein baby-tje is dat helemaal niet nodig. Pas als ze vaste voeding krijgen worden ze echt ‘vies’. 2 keer per week in bad is genoeg en probeer geen zeep of shampoo te gebruiken. Als je toch iets wil gebruiken, kijk dan bij stap 2 en 3 voor milde natuurlijke babyverzorging.

Een ander misverstand: Veel moeders smeren standaard tegen luieruitslag. Wist je dat veel baby’s die wasbare luiers dragen geen uitslag krijgen? En dat de oliën in de standaard billendoekjes de huid vaak week maken? Reinigen met een beetje lauw water is vaak genoeg. Kijk eens kritisch naar de producten die je gebruikt en de frequentie, is het allemaal echt nodig?

Stap 2: Maak gebruik van huis-, tuin- en keukenproducten

Sommige producten uit je keukenkastje functioneren prima als natuurlijke babyverzorging. Koudgeperste kokosolie bijvoorbeeld, te koop bij de natuurwinkel. Een halve of hele eetlepel in het babybadje zorgt voor een lekker vettig babyhuidje. Smeren met bodylotion is daarna niet meer nodig. Ook op droge en gevoelige plekjes kun je kokosolie smeren. En het werkt perfect als billenbalsem, eventueel kun je eens per dag een zinkzalf (van bijvoorbeeld Weleda of Urtekram) gebruiken. Mocht je baby toch kapotte billetjes hebben, bestrooi ze dan met maizena. Dit verzacht en absorbeert.

Stap 3: Koop natuurlijke babyverzorging

Gelukkig zijn er ook mooie merken die met natuurlijke ingrediënten fijne babyverzorging maken. Aan de volgende merken heb ik al uitgebreid gesnuffeld en stiekem op mezelf getest… Goedgekeurd!

  • NAÏF – Opgericht door twee jonge Nederlandse vaders. In de badolie, wasgel en massageolie vind je ingrediënten als katoenzaad-, avocado- en zoete amandelolie. Klinkt heerlijk en zo ruikt en voelt het ook.
  • Weleda – Heeft een speciale Calendula babyverzorginglijn, geproduceerd met 100% natuurlijke ingrediënten. Weleda heeft ook speciale producten voor tijdens je zwangerschap en ter voorbereiding op de bevalling en bostvoeding.

Laura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven. Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog Laura en James.

Bron: Fotografie NAÏF | Tekst www.lauraenjames.com

nog meer: bloggers