WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzame badkamerverlichting van het Zweedse Ifö Electric

We zijn op zoek naar duurzame badkamerverlichting voor onze jaren 30 badkamer. Dat is nog niet eenvoudig. Vintage exemplaren blijken niet veilig voor de badkamer. Er zijn replica’s, maar ook die zijn niet spatdicht. Een oproep op Instagram leverde de gouden tip op: het Zweedse Ifö Electric.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van duurzame badkamerverlichting?

Een vochtige ruimte stelt andere eisen aan verlichting dan de rest van je huis. Want elektriciteit en water, da’s geen fijne combinatie. Daarom is er dus speciale badkamerverlichting. Maar heel eerlijk: die is niet altijd even fraai.

Waarschijnlijk wil jij ook een mooie lamp in de badkamer. En niet alleen een lekker praktisch exemplaar. Dat snap ik, maar let op dat je een veilige lamp kiest. Je kijkt hiervoor naar de IP-waarde. Dit cijfer geeft aan in welke mate het armatuur bestand is tegen stof, water en vocht. Een lamp met minimaal IP 67 en een voltage van maximaal 12 volt kan in de douche of badkamer. Kopje onder? Geen probleem. Tot 225 centimeter boven je douchebak of bad kies je een lamp met minimaal IP 65, dit noem je waterstraaldicht. IP44 is spatwaterdicht en gebruik je rondom de kraan en in de buurt van je bad en douche. Op een straal van minimaal 60 centimeter van je douche, bad en wastafel kun je toe met IP22 ofwel drupwaterdicht.

Wanneer is een lamp duurzaam?

Net als bij alle andere interieurproducten: gebruiken wat je hebt is altijd het duurzaamst. Nu is ons duurzaam droomhuis helaas ontdaan van alle armaturen, er is zelfs geen kroonsteentje blijven zitten. Voor andere ruimtes in huis struin ik de kringloopwinkels en Marktplaats af, maar voor de badkamer is dit moeilijker.

Vintage lampen hebben namelijk geen IP. En ook de jaren 30 replica’s zijn niet geschikt voor vochtige ruimtes. Duurzame lampenmerken maken vaak hanglampen van hout, bamboe en riet. Prachtig, maar niet veilig voor de badkamer. Wij zoeken dus nog even verder.

En hoe zit dat dan met led- en spaarlampen?

Tot nu toe ging het eigenlijk niet over lampen, maar over de armatuur. Dat ding waar de lichtbron in zit. De daadwerkelijke lamp die je kiest maakt een groot verschil. Een ledlamp verbruikt veel minder elektriciteit dan gloei- of halogeenlampen. Ledlampen gaan ook 10 keer zo lang mee. Spaarlampen presteren minder goed dan led en er zit kwik in.

Kies waar het kan dus voor de ledlamp en dan het liefst met energielabel A++. Het is zelfs duurzamer om nog werkende halogeen- en gloeilampen nu te vervangen in plaats van te wachten tot ze kapot gaan. Welke sterkte je nodig hebt? De lichtsterkte van een gloeilamp van 40 watt is vergelijkbaar met een ledlamp van 400 lumen. Vermenigvuldig watt x 10. Dan weet je ongeveer hoeveel lumen je zoekt.

Oh, en nog een paar vooroordelen over led: nee, het duurt niet lang voordat je licht hebt. De moderne ledlamp brandt meteen op volle kracht. En nee, het is geen kil licht, er zijn inmiddels ook warme kleuren. Ja, er zijn ook dimbare ledlampen. En ja, ze zijn wat duurder, maar je bespaart 85% energie plus ze gaan zo’n 20 jaar mee. Kun je ff vooruit dus.

Maar heb jij nu je duurzame badkamerverlichting gevonden?

Ja! Op Instagram deelde ik mijn zoektocht. Avelien van ontwerpbureau Thoben & Minten gaf daar de gouden tip: het Zuid-Zweedse Ifö Electric. Dit merk bakt daar al sinds begin 1900 armaturen van lokale Zweedse klei. Ifö Electric is gevestigd in Bromölla, op de grens tussen Skåne en Blekinge. De productie vindt nog altijd plaats in hetzelfde pand als 100 jaar geleden. De ontwerpen zijn minimalistisch en tijdloos. De klassiekers zijn terug te vinden in veel Scandinavische interieurs.

Ifö Electric heeft inmiddels 15 verschillende collecties, of families zoals ze zelf zeggen. Mijn favorieten? De Ohm lampen, geïnspireerd op oude porseleinen isolators. Dit was één van de eerste producten die Ifö ruim honderd jaar geleden maakte. De lichte rondingen en duidelijke vormen refereren aan Scandinavisch design, maar ook aan Japans servies. En de Opus familie, wat rechter en nog meer Scandinavian clean. En hoera, bijna alle armaturen uit beide series hebben IP44. Perfect dus, voor onze duurzame badkamerverlichting.

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

 

Fotocredits | moodboard : lamp Opus Ifö Electric, tegels Mosa, bamboe staal Ask og Eng, Metalen haakjes Metal Dots van Muuto, Peacock Mirror van Normann Copenhagen, blikjes, tandenborstels en ketting privé bezit, shampoo van shampoobars.nl, achtergrond blauwe en grijze verf van Mommy Paint | overige beelden: Ifö Electric

nog meer: bloggers