WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

7x een duurzame kerstboom

Heb jij ‘m al staan? Gezellig, een kerstboom in huis. Maar wat zonde dat je die boom maar een paar weken kunt gebruiken. Daarom verzamelde ik 7 tips voor een duurzame kerstboom. Bomen die langer meegaan bijvoorbeeld. Of minder belastend zijn voor het milieu. Merry Christmas!

duurzame kerstboom op het raam tekenen

duurzame kerstboom ixxi adventkalender  duurzame kerstboom ixxi adventkalender

 

Wat is duurzamer: een kerstboom of een kunstboom?

Wist je dat er jaarlijks wereldwijd 85 miljoen ‘kerstbomen’ worden gekapt? Omdat deze bomen geen kluit meer hebben, kun je ze niet hergebruiken. Een ‘wegwerpkerstboom’ dus.

Een kunstkerstboom is helaas niet standaard beter dan een levende kerstboom. Dat hangt er vanaf hoeveel jaar je hem gebruikt. En of je je kerstboom bijvoorbeeld met de auto gaat halen.

Daarom deel ik hieronder 7 tips voor een duurzame kerstboom. Want alternatieven zijn er genoeg!

7 tips voor een duurzame kerstboom

  1. Maak zelf een kerstboom van resthout. Die gaat jaren mee en je kunt hem naar eigen smaak verven en versieren.
  2. Kies voor 2D alternatief: Plak met masking tape een boom op de muur.  Of teken met krijtstift een boom op het raam. Zo klaar!
  3. Koop een kerstboom IXXI. De voorbeelden op de fotos hierboven zijn tegelijkertijd een adventkalender. En volgend jaar gebruik je ‘m gewoon weer.
  4. Koop een tweedehands kunstboom, bijvoorbeeld via de kringloopwinkel of Marktplaats. Of vraag eens rond, er zijn veel mensen die een ongebruikte kunstboom op zolder hebben staan. Deze boom is al gemaakt, dus fijn als ie een tweede leven krijgt.
  5. Heb je toch liever een nieuwe kunstboom? Kies er dan één van goede kwaliteit, zodat je de boom jaren kunt gebruiken. Om milieuvriendelijker te zijn dan een echte boom, moet je hem minimaal 9 tot 17 jaar gebruiken.
  6. Kun jij die dennegeur niet missen met Kerst? Een echte kerstboom mét kluit is ook een optie. Die kun je daarna terugplanten. Let goed op als je ‘m koopt: kies een boom op pot en met een grote kluit. Geef de boom veel water en zet ‘m niet naast de verwarming. Zo heb je de grootste kans dat de boom Kerst overleeft en daarna de tuin in kan.
  7. Teveel gedoe of heb je geen tuin? Adopteer dan een biologische kerstboom! Ja echt, duizenden mensen halen jaarlijks hun eigen kerstboom op. Na Kerst breng je de boom weer terug en wordt hij goed verzorgd, zodat hij tot wel 5 keer kan worden hergebruikt. Oh denneboom!

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven. Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog Laura en James.

Bron: Fotografie 1. 2. vtwonen 3. 4. IXXI | Tekst www.lauraenjames.com | Feiten over kerstbomen via Milieu Centraal

nog meer: bloggers