WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zwart = hot in de tuin

Zoals met de meeste woontrends zie je ook deze langzaam naar buiten doorsijpelen: zwart is het nieuwe wit, óók in de tuin.

Combineren met zwart

In dit blog kon je je hart ophalen aan ideeën voor een zwart interieur. Zwart gecombineerd met opvallende kleuraccenten, zoals een vintage groene lamp of met goud voor een chique effect. Voor de echte durfallen is zwart op zwart een spannende combi. Dat geldt net zo goed voor buiten, want wist je dat steeds meer tuinmeubilair in een zwarte uitvoering wordt gemaakt?

Zwart tuinmeubilair

Zwarte bloempotten, een ronde zwarte salontafel en kuipstoelen die al net zo donker zijn als de achterliggende muur. Zwart tuinmeubilair geeft je tuin een chique uitstraling en zorgt voor rustig in de basis. Wanneer je de zwarte accenten ook nog eens herhaalt in de beplanting, creëer je ook nog eens samenhang in je tuin. Zo heeft je tuin in één klap een magische uitstraling.

Zwarte bloemen & planten

Maar ho eens even, zwart in de beplanting? Jep, ze zijn zeldzaam, maar ze bestaan: planten die zwart bloeien. Of beter gezegd, planten die BIJNA zwart bloeien, want vaak gaat het om een héél donkerrode of donkerpaarse bloemkleur. Kwekers worden er steeds beter in om zo donker mogelijk bloeiende variëteiten te ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn tulp Tulipa ‘Paul Scherer’, Iris ‘Black Tie Affair’ (was te zien op de Chelsea Flower Show 2018) en Scabiosa atropurpurea ‘Black Knight’. Met een uitgekiend beplantingsplan kun je zo het hele seizoen iets zwarts in bloei hebben staan. Combineer de zwarte bloeiers met een onderbeplanting van het zwarte grasje Ophiopogon planiscapus ‘Niger’, voor een nog sterker effect.

De zwarte schutting

De opmars van de zwarte schutting zet verder voort. Inderdaad, verder voort, want tuinontwerpers zweren al jaren bij een donkere tuinomheining. Tegen zwart komt het frisse groen van grassprieten en blaadjes namelijk nog mooier uit. Bloemkleuren knallen opeens, je creëert diepte in het achtergronddecor en het belangrijkste: de schutting valt weg, springt veel minder in het oog. Dat je tuin er kleiner door zou gaan lijken, lijkt daardoor juist niet op te gaan. Met het gevoel alsof er helemaal geen schutting meer is, wordt de tuin juist ruimtelijker ervaren.

Tip: Kies voor mooie bloemen in contrastkleuren, zoals de witte XL-bloemen van hortensia ‘Annabelle’, die mooi afsteken tegen de zwarte schutting.

Oud hout opknappen

Nu kan verweerd en vergrijsd hout fantastisch blenden met de beplanting in je tuin, maar na verloop van tijd kan de verweerde look een tuin ook wat armoedig doen ogen. Het fijne van de zwart-trend is dat je verweerde houtsoorten gemakkelijk een update kunt geven met een zwarte beits. Schuttingen, tuinhuizen, tuinstoelen, tuintafels en zelfs een balkonbar: alles wat ook maar een beetje verouderd oogt, krijgt met behulp van een zwarte beits opnieuw glans.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: ENJOY! The Good Life, Karwei, Capi Europe, Hartman, vtwonen

nog meer: bloggers