WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

10x de mooiste meerstammige bomen

Met de opkomst van de natuurlijke tuin was daar ook opeens de meerstammige boom. De grillige stammen vormen een eyecatcher in elke tuin, in elk jaargetijde. Tijd dus om er eentje aan te planten: dit is de top 10 van blogger Kristel!

De natuurlijke trend

Ik schreef al eerder over de comeback van de ronde lijn: met de opmars van de slingerpaadjes, halvemaanborders en het ronde tuinmeubilair, zijn de organische vormen weer helemaal terug. Tel daarbij op de enorme populariteit van siergrassen, plus het feit dat ‘groen’ een trend op zich is, dan kom je al snel uit bij een tuin die een stuk zachter aandoet. Grote tegelvlaktes wijken (godzijdank) langzaam voor bloemenborders en zwembaden maken plaats voor zwemvijvers, die heel smooth opgaan in het landschap. Allemaal het uitgelezen decor voor een meerstammige boom!

Meerstammig = natuurlijk?

Nu kun je je afvragen in hoeverre een meerstammige boom ‘natuurlijk’ is, maar geldt dat eigenlijk niet voor alles in de tuin? Want hoe natuurlijk is een aangelegde bloemenborder eigenlijk? Of een natuurvijver die schoongehouden wordt door een filtreersysteem en een pomp? Zelfs een aangeplant bos is een stuk minder natuurlijk dan je in eerste instantie zou denken.

Met name bekend zijn de traditionele hoogstambomen die zeker twee meter de hoogte ingaan voordat de kruin begint. Deze zijn zo opgekweekt omdat dat op sommige plekken nu eenmaal beter uitkomt. In de natuur vertakken bomen al veel dichter bij de grond. Een meerstammige boom komt qua uitstraling een stuk dichterbij, maar wordt ook zó opgekweekt dat er meerdere stammen dichter bij de grond ontstaan.

Top 10 meerstammige bomen (en heesters)

Kies je voor een meerstammig exemplaar met mooie blad(verkleuringen), sierlijke bessen en bloemen, dan geniet je dubbel van de boom.

  1. Krentenboompje (Amelanchier lamarckii)
  2. Papierberk (Betula papyrifera): op de foto’s te zien in cortenstalen bakken. Een idee van Huibelco Tuinen
  3. Japanse kornoelje (Cornus Kousa)
  4. Fluweelboom (Rhus typhina) – kent veel mooie variëteiten. ‘Tiger Eyes’ is gifgroen-geel!
  5. Perzisch ijzerhout (Parrotia Persica): op de foto een echte eyecatcher voor het huis. Een idee van Hendriks Hoveniers
  6. Chinese vernisboom (Koelreuteria paniculata)
  7. Roodbladige kerspruim Prunus cerasifera ‘Nigra’
  8. Duivelswandelstok (Aralia elata): let op! Deze heet zo omdat de uitlopers door je tuin gaan wandelen!
  9. Valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos)
  10. Katsuraboom (Cercidiphyllum japonicum)

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: Huibelco Tuinen, Hendriks Hoveniers

nog meer: bloggers