IKEA hack: een sidetable met opbergruimte

beeld vtwonen Beeld

Inmiddels weten al mijn vrienden en familie dat ze hun oude spullen niet zomaar meer weg moeten gooien. Geregeld krijg ik de vraag of ik van het item weer iets nieuws kan maken. Meestal zeg ik daar geen nee tegen! Ik ben er dol op om oude spullen nieuw leven in te blazen. Deze oude commode kreeg ik van mijn zus en ik ben ermee aan de slag gegaan om dit meubel een nieuwe functie te geven. Ik maakte er een sidetable met opbergruimte van. Bovenin kan ik planten en andere leuke items kwijt en onderin kan ik spulletjes kwijt die ik even niet nodig heb en op wil bergen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Dit heb je nodig

 • IKEA SNIGLAR commode
 • Zaag
 • Boormachine
 • Verf + verfbenodigdheden
 • Optioneel: speedboor
Lees verder onder de advertentie

Aan de slag met de sidetable

 • Allereerst bepaal je de maat van je sidetable. Ik heb ervoor gekozen om de commode in de lengte doormidden te zagen zodat je de helft als sidetable overhoudt. Zaag de twee tussenbladen en de vier zijlatten (van het bovenste en onderste gedeelte) doormidden. Je kunt ook het hout meenemen naar de bouwmarkt en het daar op maat laten zagen.
 • Volg nu de instructies van de montagehandleiding die online te vinden is op de website van IKEA. Het gevolg van het veranderen van de commode is dat niet meer alle openingen voor de schroeven en deuvels (bevestigingshoutjes) kloppen.
 • Allereerst gaat dat om de openingen voor de deuvels om de twee bakken van de sidetable in elkaar te zetten (montagehandleiding stap 1). Omdat je twee zijlatjes hebt ingekort, zit er aan één kant van de twee latjes geen opening meer voor de deuvels. Om dit weer kloppend te maken kun je twee dingen doen. Of de latjes op de plek zonder deuvels met houtlijm aan elkaar bevestigen, of de deuvels uitmeten en er een gat boren. Gebruik hiervoor een deuvelset.
 • Ten tweede moet je nog gaten boren om de poten van de sidetable te bevestigen (montagehandleiding stap 5). Wederom zitten er namelijk aan twee kanten geen openingen meer omdat je de zijlatjes hebt ingekort. Kijk goed aan de kant waar de openingen nog wel zitten waar de gaten moeten komen.
 • Als de sidetable in elkaar staat, kun je het tussenblad wat over is ook op maat zagen. Meet de afstand van de binnenzijde van poot tot poot van de onderste bak. Op deze manier weet je zeker dat de plank niet in de bak maar op het randje van de bak valt. Je kunt ervoor kiezen om de plank met scharnieren te bevestigen, of net als ik met een speedboor een gaatje te boren in de plank zodat je de plank zo open kunt doen.
 • Tot slot kun je de sidetable een leuk kleurtje geven! Ik koos voor de kleur Sea Green van vtwonen. Ik mengde er een klein beetje witte verf doorheen zodat de kleur wat lichter wordt.
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Sidetable met opbergruimte

De sidetable met opbergruimte heeft een plekje gekregen in mijn werkkamer bij de vakkenwand. Hoe je deze vakkenwand maakt, kun je in een eerdere blog die ik schreef lezen.

Bovenop de sidetable heb ik een paar planten gezet, zoals de Ficus Robusta en de Scindapsus Pictus. Mix verschillende bloempotjes met elkaar voor een speels effect. Ik heb ervoor gekozen om onderin de sidetable spulletjes op te bergen die ik maar eens in de zoveel tijd nodig heb. Zo heb ik een aantal notitieboekjes op voorraad (ik koop er altijd veel te veel) en een stapel kaarten voor als ik weer eens een kaartje op de post wil doen (dat doe ik dan weer veel te weinig). Bovenop de plank met opbergruimte heb ik nog een paar leuke plantjes, wat tijdschriften en een mooie oranje vaas gezet. Op deze manier heb ik en opbergruimte en een plankje om wat leuks op te zetten!

Tanja van Hoogdalem

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Tanja van Hoogdalem houdt van een creatief en licht interieur. Naast interieur heeft ze een passie voor fotografie. Regelmatig is ze druk bezig in huis om iets nieuws te creëren en te fotograferen. Dit deelt ze op haar blog tanjavanhoogdalem.nl. Ze maakte al heel wat projecten in huis zelf. Wat ze maakt moet natuurlijk mooi zijn, maar ook praktisch. Op vtwonen.nl deelt ze haar creatieve ideeën over mooi en functioneel wonen.

Bron: tekst, fotografie en styling: Tanja van Hoogdalem