Designer spotlight: Huw Evans en zijn flexibele houten meubels

Concertina collectie Huw Evans  Beeld

Heb jij je weleens afgevraagd hoe ontwerpers op hun ideeën komen? Vandaag geven Max en Guido van StudentDesign de spotlight aan Huw Evans en zijn Concertina collectie die bestaat uit flexibele houten meubels. Kom erachter wat er schuilgaat in het brein van deze designer.

Lees verder onder de advertentie

Wie is Huw Evans

Huw Evans is tweeëntwintig jaar oud. Dat leeftijd niks zegt blijkt, hij runt al zijn eigen design studio. Van jongs af aan was Huw in de weer met het maken van dingen. De vervolgstap was logisch: een ontwerp-opleiding. Tijdens deze opleiding besloot hij dat materiaal altijd de leidende rol in zijn ontwerpen zou spelen. Afgelopen jaar studeerde Huw af aan Plymouth University in het Verenigd Koninkrijk met zijn project Concertina. Dit exposeerde hij later op meerdere designbeurzen. Van het een kwam het ander: hij startte zijn designstudio en sleepte meerdere prijzen in de wacht.

Flexibele houten meubels

Wat maakt de collectie van Huw zo bijzonder? Na veel experimenteren ontdekte Huw hoe hij hout transformeert tot flexibel materiaal. Hij ontwierp met deze techniek een stoel, een prachttafel en een hang- en stalamp. Zou je al deze producten in huis halen, dan creëert de repetitie eenheid. Prachtig! Huw werkte eerder met keramiek en metaal, maar heeft zijn hart verpand aan hout. Hout voegt altijd warmte toe aan het interieur. Als je lef hebt combineer je meerdere soorten hout, waarbij je afwisselt in kleur, soort en grootte.

Hout details Concertina Chair Beeld
Concertina Chair Beeld

Unieke ontwerpen

Voor de productie van zijn serie houten meubels gebruikt Huw Engels essenhout en Amerikaans zwart kersenhout als hoofdmaterialen. Voor het frame van de stoel gebruikt hij staal en leer. Hij zaagt op bepaalde plekken sneetjes, waardoor het hout uit te rekken is, en je er dus veel kanten mee op kunt. Variatie in dikte, lengte en frequentie van de sneden zorgt voor verschil in flexibiliteit. Bijzonder aan de zaagsneden is dat deze worden geassocieerd met ‘snijwonden’, doordat de grove lintzaag sporen achterlaat. Vaak worden deze wonden weggeschuurd, maar Huw besluit juist de productietechniek te accentueren. Dat levert prachtige details op en maakt elk ontwerpen nog unieker.

Lees verder onder de advertentie
Concertina table light Beeld
Concertina table Beeld

Materiaalgebruik

Huw laat zich leiden door het materiaal. Zo is hout op zichzelf star, maar door te kijken naar traditionele en hedendaagse productieprocessen kan hij innoveren met hout. Zelf omschrijft hij het ook wel op de volgende manier: ‘Soms zie je ontwerpers die materialen gebruiken als bouwstenen (lego), maar als je de bouwstenen aanpast – het materiaal – ontstaat er iets totaal nieuws.’ In de toekomst zorgt dit voor meer mogelijkheden, waar Huw al een beginnetje voor heeft gemaakt met zijn prachtige collectie. We zijn benieuwd wat hij in petto voor ons designliefhebbers heeft!

StudentDesign

beeld vtwonen Beeld

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Neem dan een kijkje op Instagram of website.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Tekst StudentDesign | Fotografie via ontwerpers