Verbouwde stadsboerderij in Workum

Iedere winter is het duimen voor een Elfstedentocht, die vlak langs het huis van Maamke van Zwol en haar gezin komt. In het Friese Workum genieten ze van het buitenleven en hun prachtig verbouwde boerderij.


Zeewaardige kwaliteit in stadsboerderij

De grote keuken is het kloppend hart van het huis. ‘Iedereen vindt het fijn om hier te zijn. De kinderen lezen hun Donald Duck of tekenen aan de oude lessenaar die we meenamen uit Curaçao. Ik ben hier vaak bezig met de voorbereiding van een diner of we drinken een glas wijn met familie en vrienden. In november vierden we Sint-Maarten en zat de keuken vol met ouders van onze buurtkinderen. Ik had een grote pan kaasfondue gemaakt en de kinderen renden in en uit om hun snoep te tellen. Ik hou van die zoete inval.’ Maamke wist vanaf het begin hoe haar keuken eruit moest komen te zien. ‘Ik zag een hele grote eettafel voor me, een houtkachel en een lange kastenwand. De keuken zelf moest groot worden met veel werk- en bergruimte. Ik wilde een roestvrijstalen werkblad; mooi, stoer en hygiënisch. Toen ik een keer in de auto zat, kwam ik langs een bedrijf in roestvrijstaal. Het bleek dat ze normaal machines maakten voor garnalenkotters, maar voor ons wilden ze wel eenmalig een keukenblad maken. De prijs was een fractie van wat ik normaal zou betalen bij een keukenboer. Ik heb nu een werkblad van zeewaardig roestvrijstaal; het schijnt de beste kwaliteit te zijn die er is!’

Bron: vtwonen februari 2015 | Fotografie James Stokes | Styling Femke Dekker-ter Meulen

nog meer: binnenkijken