Stadspand in Amsterdam

Het was flink passen en meten om in een smal Amsterdams stadspand ruimte te maken voor alle woonwensen, maar het lukte de bewoners. Het resultaat zit het gezin als gegoten.

Hoe is dit huis op jullie pad gekomen?

‘We woonden hiervoor in een grote loftachtige ruimte. Toen we dat kochten, hadden we nog geen kinderen. Het voldeed lange tijd prima, maar toen de kinderen groot werden, ontstond de behoefte aan een familiehuis met meerdere slaapkamers. We zijn gaan zoeken in de buurt en toen dit pand op de markt kwam, hebben we het gekocht.’

Konden jullie er meteen in?

‘Nee, we hebben flink moeten verbouwen en dat duurde ook langer dan gepland, ruim een jaar. Het huis had een heel andere indeling met op elke verdieping een woning. We hebben dus alles eruit gehaald en er één geheel van gemaakt. De nieuwe indeling bedachten en tekenden we zelf. Een bevriend architect, Victor Schölvinck, heeft ervoor gezorgd dat alles ook qua constructie mogelijk was. De buitenmuur op de begane grond hebben we een stuk opgeschoven en het nieuwe deel kreeg een groot daklicht, waardoor we hier nu een grote lichte woonkeuken hebben. Elke ochtend beginnen we hier met z’n vieren de dag. Naarmate de dag verloopt, schuiven we een verdieping op naar boven. Op de eerste is de woonkamer en onze werkkamer, op de verdiepingen erboven de slaap- en badkamers. Alle ruimtes worden intensief gebruikt.’

Het is vast een hele puzzel geweest…

‘Ja, het huis is vrij smal en daarom was het passen en meten om alle functies een plek te geven. Het is vergelijkbaar met een maatpak: alles is op de centimeter nauwkeurig afgemeten. Veel bergruimte hebben we niet, dus we proberen de hoeveelheid spullen tot het minimum te beperken. Als er iets bijkomt, moet er eerst iets weg. We hebben er wel over nagedacht om vaste kasten in de architectuur op te nemen, maar daar was gewoon geen plek meer voor 
na het roestvrij stalen keukenblok en de trap met kast die we in elk 
geval wilden.

Shoppen in de stijl van

shoppen-in-de-stijl-industrieel

Bron: vtwonen 5-2016 | Fotografie Dana van Leeuwen | Styling Jessica Bouvy | Tekst Carla Robben

nog meer: binnenkijken