Portiekwoning in Den Haag

Licht en ruim, blank en speels. Tinta 
en Rutger toverden een donkere, verwaarloosde woning om tot een huis 
dat blaakt van warmte en frisheid. 
En dat in vier maanden tijd.

Moordtempo

Toen Tinta en Rutger in 2012 voor het eerst de woning binnen stapten, wisten ze meteen: dit is het. ‘We wilden na Dieuwertjes geboorte graag een benedenwoning met tuin; een woning ook die we flink konden opknappen. Nou, dat kon hier wel! Er had een oude invalide dame gewoond die duidelijk niet meer in staat was het huis goed te onderhouden. Er zaten gaten in de muur, de vloer bestond uit delen marmer, tapijt en hout, en de tuin was helemaal overwoekerd – we konden nog net de deur open doen.’ De verbouwing ging in een moordtempo; na vier maanden was het klaar. ‘Rutger heeft bijna alles zelf gedaan: van het sloopwerk tot de opbouw de badkamer, wc en keuken. Ik heb alle kozijnen kaal gemaakt, het behang afgekrabd, de vloeren gestript.’

Speelse mix

Het interieur – een speelse mix van Scandinavisch design, erfstukken en kringloopspullen – is stukken langzamer 
ontstaan. ‘Goed inrichten kun je pas als je ergens woont, dat doe je niet zomaar, het is een proces. Ik ben ook niet zo van in één keer dure nieuwe spullen aanschaffen. Het is veel leuker om een huis in te richten met dingen die je al je leven lang meeneemt en daar een nieuwe bestemming voor te vinden – ze anders neer te zetten, er iets geks mee te doen. Een surfplank aan de muur hangen bijvoorbeeld, waarom niet?’, zegt Tinta. Blank hout voert de boventoon en het kleurgebruik is neutraal wit en grijs, met wat cognac en oker erbij. ‘

Bron: vtwonen oktober 2015 | 
Fotografie Hans Mossel | Styling Tinta Luhrman | Productie Sabine Burkunk | Tekst Amber van Rijn

nog meer: binnenkijken