WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een oude tabakswinkel in Rotterdam

Het Rotterdamse huis van Dian stamt uit de achttiende eeuw, maar binnen herinnert alleen de trap daaraan. De inrichting en indeling zijn eigentijds. Hoewel je die beide misschien beter ‘anders’ kunt noemen.

Zonder stempel10

Er zijn van die huizen waar je geen stempel op kunt drukken. Ze zijn ánders. Neem het huis van Dian van Heijningen. Rond 1890 gebouwd als tabakswinkel, tegenwoordig een eigentijdse split level woning. Achter de nog originele gevel verspringen de verdiepingsvloeren een halve verdieping ten opzichte van elkaar. En alle ruimtes, met uitzondering van de wc, zijn open. Er is ook geen gang of hal, de eethoek is pal achter de voordeur. Vanaf daar kun je een paar (kamerbrede!) treden naar beneden naar het zitgedeelte en de keuken, of je pakt de 130 jaar oude trap naar boven naar de slaapkamer en badkamer. Maar het is niet alleen de split level die het huis zo anders maakt… Het zijn – onder andere – ook de kastenwanden op beide verdiepingen. Een meter of acht lang en recht boven elkaar gesitueerd, wat goed te zien is vanaf de eethoek. En de kastenwand beneden en de keuken zijn ook nog eens een geheel; ze lopen in elkaar over.

Eindelijk gekocht

Dian kocht het huis twee jaar geleden. ‘Het was het visitekaartje van een interieurarchitect’, vertelt hij. ‘Die had er de split level van gemaakt en had beneden zijn kantoor en boven zijn zit- en slaapkamer. Eigenlijk wilde ik een huis in Amsterdam. Daar heb ik twaalf keer dik overboden, maar het was niet te doen. Dit huis had ik een half jaar eerder gezien op Funda en ik wist: als ik er ga kijken, wil ik het kopen. Het was twee keer zo groot als mijn oude huis en anders. Bovendien hoefde ik niets te doen aan de keuken en badkamer, en er zat een tuin bij… Maar ik had niets met Rotterdam. Dus ik stelde het uit. Tot ik Amsterdam zat was, omdat kopen daar niet lukte. Toen ik op Funda keek, was dit huis er nog steeds. Toen was het redelijk snel in kannen en kruiken.’

Shoppen in de stijl van…

Spiegel van Casa Vivante, pannenkoekenplant van Green Lifestyle Store, zeeppomp van Zone, kurken zeshoeken van Wonen voor jou, leren poef van i-Sofa, plaid van Malagoon, wandrek van Triv.

Bron: vtwonen 03-2018 | Fotografie Anke Leunissen | Styling Jasmijn Stegeman

nog meer: binnenkijken