Herenhuis in Haarlem

Met een rigoureuze verbouwing – alleen het huisnummerbordje bleef hangen – verdwenen de gedateerde keuken, de loshangende bedrading en de bedompte sfeer. Het resultaat: een licht en warm familiehuis.

Herenhuis in Haarlem

Jarenlang woonden Leonie en Bart midden in het centrum van Delft. Een fijn huis, maar toen de kinderen kwamen, groeide langzaam het verlangen naar een kindvriendelijke plek en een ruime tuin. Na een reis door Australië en Nieuw-Zeeland hakten ze de knoop door. Eenmaal thuis gingen ze op zoek naar een nieuwe woonplaats. Hun keuze viel op Haarlem. ‘Omdat we de stad niet goed kenden, gingen we door verschillende wijken fietsen om te ontdekken waar we blij van werden. Deze buurt beviel ons direct: rustig en dicht bij de stad, duinen én het strand. Hier kunnen de kinderen nog lekker op straat spelen. Toen we dit huis van binnen zagen, was het wel even schrikken. Er hing een bedompte sfeer en er was veel achterstallig onderhoud: de elektriciteitsdraden staken uit de muur, er waren lekkages, de keuken was gedateerd. Maar Bart zag meteen de mogelijkheden en we waren op zoek naar een klushuis dat we helemaal “eigen” konden maken. De locatie was geweldig; we besloten het te kopen.’

Eigen ontwerp

Ze gingen aan de slag met het maken van plannen voor de verbouwing. ‘Wij hadden veel ideeën over wat we wilden veranderen aan het huis. 
Een vriend heeft geholpen om dit visueel te maken met 3D-tekeningen. 
Zo besloten we direct dat de muur tussen de keuken en woonkamer eruit moest, waardoor het veel lichter en ruimtelijker zou worden. De woon-kamer was een beetje recht-toe-rechtaan, dus hebben we op twee plekken muurtjes geplaatst die iets uitsteken, waardoor de kamer wat wordt gebroken. Nu dienen ze als kastruimte.’ Het hele huis werd gestript, alleen het nummerbordje bij de deur is gebleven. Er kwam een nieuw leien dak, de kozijnen aan de voorkant zijn in de originele staat teruggebracht, de gevel aan de achterkant werd vervangen en Leonie en Bart ontwierpen de nieuwe badkamer. Het resultaat mag er zijn. ‘Omdat wij over elk detail hebben nagedacht, tot de plek van de stopcontacten aan toe, is het helemaal óns huis geworden.’

Bron: vtwonen mei 2014 | Fotografie Jansje Klazinga | Styling Frans Uyterlinde

nog meer: binnenkijken