WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een klushuis in Zwanenburg

Zo veel mogelijk zelf doen, dat was het devies toen Willianne en Karel een huis kochten. Het resultaat is een kleurig en persoonlijk interieur, vol kunst en DIY-oplossingen. ‘Ons huis is continu in beweging.’ Binnenkijken in een vrijstaand klushuis in Zwanenburg.

vtwonen 2020 DIY special 02 | woonkamer in warme kleurtinten en goud eenhoorhoofd
Ladekast gekocht van een kunstenaar. Plantenpot tuincentrum. Gouden eenhoorn Hans van Bentem. Collectie vintage (dieren)beelden. Vintage fauteuil Artifort. Kelimkussen Ikea, geruit kussen vintage, grote vloerkussens zelfgemaakt van Marokkaanse kelims. Leren poef Loods 5. Houten torso van varken gekocht op festival. Kunstwerk aan de muur gemaakt door Karel. Rode lamp Laura de Monchy. Boekenkast ontworpen door Karel.
vtwonen 2020 DIY special 02 | zithoek met kleurrijke boekenkast I binnenkijken klushuis
Deense stoel vintage. Rode lamp Laura de Monchy. Kunstwerk aan de muur gemaakt door Karel. In de kast gele vintage asbakken. Zwarte kandelaren Normann Copenhagen.

Klusproject

Het huis van Willianne en Karel is rijk aan karakter en warm. Willianne: ‘Ik ben ooit bij Karel ingetrokken in Amsterdam. Hij woonde in een voormalige fabriek op een industrieterrein. Groot voordeel was dat hij daar alle ruimte had voor een atelier, maar het was niet echt een kindvriendelijke omgeving. Toen de fabriek verkocht werd, hebben we ons vizier gericht op woningen buiten de stad. We zagen een foto van dit schattige huisje in Zwanenburg, gelegen tussen Amsterdam en Haarlem, en waren allebei op slag verliefd.’ Wel moest er veel aan hun nieuwe stek gebeuren. ‘De vorige bewoonster had er meer dan vijftig jaar gewoond en aan het huis, toen nog ongeveer vijfentachtig vierkante meter, was sinds de jaren zeventig niets veranderd.’

vtwonen 2020 DIY special 02 | speelse woonkamer met stenen schouw
Leren bank Mobilia. Kussen, oranje vaas en door Willianne samengevoegde lampenkap en voet van de kringloop. Kunstwerk aan de muur gemaakt door Karel, vloerlamp gemaakt door Willianne. Houten varkenstorso gekocht op een festival. Op schoorsteenmantel van links naar rechts: hoge lampenvoet en vazen van de kringloop. Beeld Gerrit Jan van Ham. Ingelijste vis gekocht op kunstbeurs, erop tweede vaas van links Jonathan Adler, overige vazen erop en ernaast kringloop. Geel en grijs kunstwerk, beide gemaakt door Karel. Revolverkunstwerk Pauline Wiertz. Koffietafel uit de familie van Willianne. Kaars Tom Ford. Kleed Ikea.
vtwonen 2020 DIY special 02 | art wall bij de eethoek
Met de klok mee: twee zwart-witte borden ontwerp van Karel, ingelijste poster uit Guggenheim Museum van van Hilma Af Klint, kunstwerk paard Rozemarijn Westerink, rood-wit kunstwerk Casper Krol, kinderschilderij van zoon Aidan, Willianne als kind getekend door haar oma, kleurig kunstwerk van kringloop.
vtwonen 2020 DIY special 02 | art wall naast de zithoek en schouw
vtwonen 2020 DIY special 02 | eetkamer met hout plafond en planten I binnenkijken klushuis

Glazen dak

Eigenlijk bleven alleen de buitenmuren staan. Willianne: ‘Binnen hebben we alles gestript en opnieuw opgebouwd. We sloopten de verlaagde plafonds eruit en verplaatsten muren. En we hebben een stuk aangebouwd.’ Zowel de huidige keuken als eetkamer zijn toegevoegd. ‘Ik houd ervan om creatief in het leven te staan. Zo vind ik het fijn als een huis continu in beweging is. Neem de keuken, die hebben we meerdere keren aangepast, en in 2014 konden we onze droombadkamer realiseren. Een deel van het schuine dak hebben we vervangen door glas, waardoor de zon recht naar binnen schijnt. We genieten volop van de luxe badkamer!’

LEES OOK
Zo haal je meer licht in huis

lww5srp8riv3_s2400.jpg
Keukenkasten van Ikea. Keramieken tegels ontworpen door Norman Trapman. Waterkoker Kenwoord Kunstwerk gemaakt door Karel.

Artistieke twist

Binnenkijken in een vrijstaand klushuis… Het interieur is kleurrijk en persoonlijk. Willianne: ‘Ik ben gek van vintage. Regelmatig struin ik kringloopwinkels af, op zoek naar schatten. Zo verzamel ik lampenkappen uit de jaren zestig en zeventig, die ik op een andere voet zet. De lamp krijgt daardoor een moderne twist.’ Ook is er veel kunst in huis. Karel: ‘Op de Gerrit Rietveld Academie begon ik met verzamelen. Soms kocht ik iets of ruilde ik mijn werk met dat van andere kunstenaars. Alle kunstwerken hebben voor mij een grote betekenis, ze horen echt bij ons.’

vtwonen 2020 DIY special 02 | kleurrijke slaapkamer met eenpersoonsbed I binnenkijken klushuis
Logeerbed Ikea. Vintage wollen deken kringloop. Bruin kussen H&M Home, zwart kussen en kleed Ikea. Kruk, lampenkap en -voet, potten op de kast en alle schilderijen van de kringloop. Kist door Karel gemaakt.
vtwonen 2020 DIY special 02 | badkamer met groene wand en houten badkuip
Houten bad Sentjens. Kraan Vola. Wand- en vloertegels Intercodam. Wastafelmeubel gemaakt door Karel. Hardstenen wastafel Tegeldepot.

LEES OOK
Snelcursus vintage, van mid-century tot space age

nog meer: binnenkijken