WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een oude visrokerij in Huizen

Kun je blijven samenwonen nadat je gescheiden bent? Babette en Willem laten zien dat het mogelijk is. Samen splitsten ze een oude visrokerij in Huizen op in twee prachtige woningen.

botanische woonkamer
Eettafel eigen ontwerp van Willem. Perzisch kleed Marktplaats. Stoelen Panton Chairs van Vitra. Bamboe hanglamp Orient Living. Vazen en kandelaars HKliving. Zwarte vlinderstoelen vintage.
vliering met kaptafel
Make-uptafel met spiegel en zitje Made. Vloerkleed Marktplaats. Plaid Sissy-Boy Homeland. Laarzen onbekend.

Bij elkaar

Je zou het van de buitenkant misschien niet zeggen, maar deze twee woningen horen bij elkaar. Links woont Babette en rechts Willem. Een hal verbindt beide huizen – een oude visrokerij in Huizen – met elkaar. Dochterlief heeft haar slaapkamer op zolder, zoonlief in de kelder. Zo blijft het gezin ook na de scheiding van Willem en Babette bij elkaar.

Toch zijn de twee huizen best verschillend. ‘Mijn woning is de oorspronkelijke visrokerij,’ vertelt Babette. ‘Het is een lange, smalle ruimte, die ik vrouwelijk en tegelijkertijd stoer heb geprobeerd in te richten. Met speelse kleuren, vintage meubels en accessoires van deze tijd wil ik een losse sfeer neerzetten. De grote planten en de houtkachel die vaak aanstaat helpen daarbij.’

LEES OOK
4x woonidee: slimme trucs voor een hoge en open ruimte

woonkamer inspiratie
Bank Loods 5. Plaids en kussens Sissy-Boy Homeland. Vloerkleden Made. Salontafels Lucite. Kast erfstuk. Lamp en servies vintage.
terracotta slaapkamer
Bed vintage. Hanglamp Orientique. Nachtkastje en tafellamp vintage. Doek Sissy-Boy Homeland. Overig onbekend.
thuiswerkplek
Bureau zelfgemaakt door Willem. Vintage bureaustoel Marktplaats. Wandlamp Serge Mouille. Blauwe pennenbak Hay. Vazen vintage.

Oude visrokerij in Huizen

Wie goed kijkt, ziet nog sporen van de oorspronkelijke functie van het pand, zoals de verweerde muren en de oude dikke deuren, waarachter oorspronkelijk de smalle rookhallen zaten. Voordat Babette er kwam wonen, zat hier een kunstenaarsatelier: de vliering en de verfspatten op de oorspronkelijke houten vloer herinneren aan die tijd. Een huis met vele geschiedenissen, die Babette niet geprobeerd heeft weg te poetsen. Integendeel: die geven het huis juist extra karakter.

woonkamer met stalen deuren
Bank, plaid op bank en groen plaid Sissy-Boy Homeland. Dressoir vintage Fristho. Eames-stoel Vitra. Vloerkleed vintage. Poef Loods 5. Bijzettafel onbekend. Salontafel Metaform KW1 van Hank Kwint. Lamp Panthella van Louis Poulsen. Hangende haard Bula Print Hôtel Magique. Decoratieve vogel en poppen Vitra. Chinese vaas &klevering. Zelf geprinte foto op perspex van Kirk Douglas.

‘Toen we gingen scheiden, hebben we het

huis opgesplitst’

Eigen plek

Ooit, toen het grootste deel van Huizen nog van de visserij leefden, stonden bijna twintig rokerijen in het dorpje. Dit is een van de laatsten die is overgebleven. Toen de rokerij in de jaren zeventig uit productie werd genomen, stond het pand vele jaren leeg. Met hulp van een architectenbureau uit Naarden gingen Babette en Willem aan de slag om er weer iets moois van te maken: zij met haar ideeën, hij met de uitvoering.

Toch is de verbouwing nog niet helemaal af: toen Babette de laatste hand aan de styling legde, besloot het stel te gaan scheiden. ‘In de zomer 2020 kwamen we achter dat we na 24 jaar eerder beste vrienden dan geliefden waren geworden. Maar dit pand verlaten vonden we zonde, onnodig en niet leuk voor de kinderen. Toen hebben we ervoor gekozen ieder onze eigen plek te creëren.’

zwarte woonkeuken
Keuken Kvik. Aanrechtblad Kemi. Afzuigkap Marktplaats. Stoel Kennedy Chair van Hans Wegner.
lange eetkamertafel
Tafel Jan van IJken. Stoelen Kennedy Chairs van Hans Wegner. Hanglampen Tom Dixon. Pizzaoven Weltevree. Vloerkleed Karwei. Spiegels Sissy-Boy Homeland. Vazen onbekend.
badkamer met bad
Tegels Hornbach. Visgraatvloer onbekend. Witte vloer Nijhof. Ladder Sissy-Boy Homeland. Stoel vintage. Bad onbekend.
wastafel in de badkamer
Dressoir vintage Fristho. Lampen Artemide. Kranen en wasbakken onbekend.

LEES OOK
Binnenkijken in een huis vol natuur in Maastricht

nog meer: binnenkijken