WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een klein huis op een volkstuin in Kopenhagen

Als je architect in opleiding bent, kies je natuurlijk niet voor een prefab huis. En dus ging Linda zelf aan de slag en ontwierp haar eerste huis op een lapje grond in een volkstuin. De insteek: slim, klein en duurzaam.

Keukenkasten Ikea, zelfgemaakt aanrecht van linoleum, oven Gram. Ladder Trævarefabrikernes Udsalg. Bureau eigen ontwerp. Betonnen gietvloer uit Denemarken.
Eettafel kringloop, hanglamp Bolia. Stoelen, kussens gordijn Ikea. Vaas Iittala, ladder Trævarefabrikernes Udsalg. Houten podium en wand eigen ontwerp.

Uniek volkstuinhuis

Linda was niet meteen enthousiast toen ze voor de eerste keer in Kopenhagen het terrein met volkstuinen op liep, een concept waar ze als Zweedse niet bekend mee was en wel even aan moest wennen. ‘Eerst dacht ik: zie ik mezelf wel wonen tussen die soms rare en rommelige huisjes? Maar gaandeweg zag ik er de charme van in. Er hangt een soort bohemien sfeer, met een ratjetoe aan eigenzinnige constructies. Daarbij is het helemaal autovrij en zijn de tuinen heerlijk groen.’ Dicht bij natuur staan, is belangrijk voor Linda, die bij het ontwerpen en bouwen van het huis constant rekening hield met de impact op de planeet.

LEES OOK
Populairder dan ooit tevoren: zo scoor je een volkstuin

Bank Aura van Bolia. Kussens, plaid, hanglamp, gordijn en speakers Ikea. Salontafel kringloop, dressoir en boekenkast eigen ontwerp. Woonaccessoires en serviesgoed gevonden in kringloop- en brocantewinkels. Opbergdozen Trævarefabrikernes Udsalg.
Boekenplanken Ikea, piano Yamaha. Stoel, schemerlamp, kandelaar en plantenpotten kringloop. Bureau eigen ontwerp.
Keukenkastjes Ikea, zelfgemaakt aanrecht van linoleum. Oven Gram. Manden Madam Stoltz, witte koffiekan Stelton, snijplank en witte bekers Ikea, glaswerk Iittala. Serviesgoed, theepot, plantenpotjes kringloop en brocante. Handdoekrekken Hay. Ladder Trævarefabrikernes Udsalg. Eettafel kringloop, stoelen Ikea. Overig herkomst onbekend.
Bank Aura van Bolia. Kussen, plaid, hanglamp Ikea. Salontafel en woonaccessoires op tafel kringloop.

Puzzelen en proppen

Linda en Mads Mathias begonnen met een leeg perceel. Linda: ‘Ik was destijds nog maar halverwege mijn studie architectuur en het leek me te hoog gegrepen om zelf een huis te ontwerpen. Maar Mads Mathias haalde mij over om het op z’n minst te proberen.’ Het uitgangspunt was een mooi, functioneel huis dat past bij zowel het gezin als de omgeving van de volkstuin. Voor hun huis was op de plattegrond 80 m² beschikbaar en daarin moesten vier personen comfortabel kunnen leven. ‘Het was een puzzel om alle functies in het huis te stoppen, maar ook een geweldige praktijkoefening voor mij als toekomstig architect’, aldus Linda.

Tuinmeubelset, witte bekers en lantaarn Ikea. Koffiekan Stelton. Houten bankje brocante. Overig herkomst onbekend.

“Ik geniet van de manier waarop het daglicht de sfeer in huis beïnvloedt en hoe het hout op de wand dat

licht vangt”

Zee van licht

Om energie te besparen op licht en verwarming, is daglicht overvloedig aanwezig in huis, net als het gebruik van naaldhout als materiaal voor de binnen- en buitenkant. Linda: ‘Ik kom uit Zweden en daar houden we van hout. Het heeft een warme uitstraling en het past bij de natuur eromheen. Het zit op bijna alle muren en plafonds, en het geeft me altijd een gezellig gevoel.’ Het milieu is geen moment uit haar gedachten geweest bij het ontwerpen van hun huis. ‘Het is klein en dat betekent minder materiaalverbruik, wat al een stap in de groene richting is, en de materialen die we hebben gebruikt, zijn zoveel mogelijk duurzaam.’

Wastafel en spiegel Aspen. Douche en douchegordijn Cassøe. Handdoekrekken Hay, handdoeken Magasin. Houten kruk Trævarefabrikernes Udsalg. Witte opbergbakken Ikea. Zinken teil brocante. Betonnen gietvloer.
Bed en ladekast Ikea. Beddengoed Hay. Wieg kringloop. Bedlampjes Nordlux. Wandplank Ikea, daarop een mix van ingelijst eigen werk en brocantevondsten.

LEES OOK
De basic woonstijl: zo pas je ‘m toe

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken