Binnenkijken in een geschakeld herenhuis in Enschede

Een kroonluchter van reageerbuisjes, een kledingrek gemaakt van een vintage fabriekskar; het huis van Lianne en Stef zit vol zelfgemaakte ontwerpen. Ook de verbouwing deden ze grotendeels zelf. Zoveel hoefde er niet gedaan te worden. Hoewel…

Van klassiek naar Scandinavisch

Dat het huis van Lianne en Stef twee jaar geleden nog een klassieke inrichting had, inclusief donkere vloerbedekking, zware gordijnen en bruintinten op de muren, kun je je nu nauwelijks voorstellen. Alle kamers zijn fris wit en licht met veel blond hout. Lianne: ‘We houden van de Scandinavische stijl.’ Niet bepaald wat ze aantroffen toen ze het huis kwamen bezichtigen. ‘En toch hebben we er niet lang over nagedacht. Toen we dit huis binnenliepen, waren we gelijk verliefd op de lichtinval en de hoge plafonds van ruim drie meter. En het was best sfeervol ingericht, alleen niet onze smaak.’ Mooie klassieke elementen van het huis – ornamenten op de plafonds, glas-in-loodramen, en suite deuren, schouwen en tegelvloeren – zijn bewaard gebleven en werden gemixt met moderne industriële, vintage en zelfgemaakte items.

Echte doe-het-zelvers

Een groot deel van de verbouwing deden ze zelf. ‘Het scheelt een hoop geld, we vinden het leuk om te doen en bovendien hoefde er alleen maar geschilderd en gestuukt te worden.’ Hoewel… alleen maar? ‘We hebben ons behoorlijk verkeken op al het houtwerk.’ De blankhouten vloer die onder de vloerbedekking tevoorschijn kwam, wilden Lianne en Stef graag wit hebben. ‘Vooral alles in de grondverf zetten, was een gigantische klus, omdat we met een klein penseel de naden en kieren moesten doen.’ Daarna moesten de in bruintinten gelakte kozijnen en deuren geschuurd, gegrond en afgelakt. ‘Ik weet nu wel echt alles van de verschillende soorten schuurpapier, kwasten en verf.’ In de tussenkamer kwam het eetgedeelte met de massief eikenhouten tafel die ze zelf maakten; het eerste ontwerp van hun bedrijf Lopped Butik. ‘Ik had wat foto’s op Instagram gezet en daar kregen we zo veel leuke reacties op, dat we besloten de tafel te gaan verkopen.’

Meer foto’s en tekst vind je in vtwonen 07-2018.

Bron: vtwonen 07-2018 | Fotografie Trui Heinhuis | Styling Lianne Kooi

nog meer: binnenkijken