WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Voormalige behangfabriek in Groningen

Sander is kind aan huis bij zijn ouders Menno en Yvonne, die in een voormalige behangfabriek wonen. De industriële meubels die hij inkoopt voor zijn winkel, onder hun huis, komen ook bij hen geweldig tot hun recht.

Een huisje in een huis

Toen Menno en Yvonne tien jaar geleden een winkelpand kochten in het centrum van Groningen, ontdekten ze een branddeur die op slot zat. Ze waren zo nieuwsgierig wat erachter zat, dat ze besloten de deur open te breken. Yvonne: ‘Daarachter vonden we een paneel met behangrestanten en zagen we een lege ruimte met vier pilaren die tot een houten dak reikten. We wisten niet wat we zagen. Deze ruimte was perfect om in te wonen!’ De voormalige eigenaar wilde dit gedeelte zelf houden en er appartementen van maken, maar uiteindelijk lukte het Menno en Yvonne om het pand erbij te kopen.

Verroest

Sinds twee jaar heeft Sander beneden de deuren geopend van Verroest; zijn winkel in industriële en vintage meubels. Yvonne: ‘We wonen hier nu alweer bijna tien jaar, maar het huis imponeert mij nog steeds. Dat komt door het unieke ontwerp dat we samen met een architect hebben bedacht. Iedereen dacht dat we destijds tegen de pilaren aan zouden bouwen, maar wij vonden dat juist het mooiste van het pand. Menno en ik hebben onafhankelijk van elkaar een wensenlijstje voor het huis opgesteld en daarmee zijn we aan de slag gegaan. Een gedeelte van de vloer op de eerste verdieping lag iets lager en kon je met een kleine trap bereiken. We wisten niet goed wat we daarmee aan moesten: een badkamer, een zwembad, een binnentuin? De architect kwam op het idee om de vloer van onze slaapkamer te verhogen en daaronder opbergruimte te maken voor kleding, koffers en sportspullen. Het is een soort huisje in een huis geworden met wanden die grotendeels van glas zijn. Kantoorruimte hebben we gerealiseerd in het verlaagde gedeelte, door één lang blad te plaatsen over de gehele breedte van het huis. De bovenste verdieping hebben we open gelaten. Hier wonen we en staat een kookeiland dat van de rest van de kamer wordt gescheiden door een wand met een opening. Zo houd je contact met de rest van de ruimte, maar kijk je niet tegen de troepjes op het aanrecht aan.’

Bron: vtwonen april 2015 | Fotografie Hans Mossel | Styling Sabine Burkunk

nog meer: binnenkijken