WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5x binnenkijken in kunstzinnige interieurs

In deze huizen speelt kunst een grote hoofdrol. De bewoners zijn dol op hun kunstzinnige interieurs. Van vrolijke schilderijen tot kleurrijke kunstwerken.

Overloop | Hout | vtwonen 01-2021

Een kunstzinnig huis in Utrecht

Peter woont met zijn gezin in een kunstzinnig huis dat regelmatig wordt omschreven als een tot leven gewekte schets van Escher. Door de wirwar van rechte, hoekige en ronde lijnen voelt het huis aan als een slakkenhuis. De nadruk ligt op de grote ‘schacht’ waar alle ruimtes omheen zijn gebouwd. Ondanks dat hier niet fysiek gebruik van wordt gemaakt, oogt de ruimte groot. Het ontbreken van normale muren zorgt ervoor dat iedereen in huis constant in verbinding staat. Peter en Nancy hebben ervoor gekozen om veel meubels zelf te maken. ‘Ik wilde wel planken met de mooiste vlammen in het hout, daar wordt het levendiger van. Dit hout is doorgetrokken in de zelfgemaakte inbouwmeubels.’ Kijk binnen.

Stadshuis in Rotterdam

Het oude stadshuis van Jol en Job was vroeger een garage. Het pand was toe aan een flinke verbouwing. ‘Ik schat dat het een jaar heeft geduurd voordat het enigszins leefbaar was’, vertelt Jol. ‘Alles is vernieuwd. Die tegels aan de muur zaten al wel in de garage – en dat zie je ook. Ze zitten vol butsen, plekken en barsten en zijn met geen mogelijkheid schoon te krijgen.’ Het stel richtte hun stadshuis zonder moeite in. Ze wisten precies wat ze mooi vonden. Maar hoe ze deze stijl moeten noemen, dat weet niemand. ‘Van mij mag en kan alles.’ Binnenkijken.

Een benedenwoning vol kunst

abstracte kunst
Aan de muur hangt een werk uit de collectie Entangled van Anne Mei Poppe. Houten eettafel van Wdstck,  vintage Eames fiberglass stoelen van The Modern (modernvintage.nl), vintage kastje van All the Luck in the World. Droogbloemen van Aimelie. Het zwarte behang is nog van de vorige bewoners. Vaas op de kast cadeau gekregen, overige vazen &klevering. Borden ‘van oma’ en tweedehandswinkels. Potjes H&M. Op de schouw: kunst van Jasper Krabbé.

Kunst loopt als een rode draad door het leven én huis van Anne Mei en Hans. Behalve Anne Meis eigen schilderijen, hangt er ook allerlei ander werk. Van pop-art en moderne kunst tot een ets van Picasso en zeefdrukken van Corneille en Appel. Tijdens de verhuizing is alle aandacht gegaan naar de inrichting van de woning. Dit heeft het stel heel nauwkeurig gedaan. ‘We verzamelen liever met de tijd mooie stukken dan dat we alles in één keer kopen. Ik houd erg van vintage en ken alle leuke rommelmarkten en winkels in de buurt.’ Neem een kijkje.

Kunstig dubbel appartement in Rotterdam

grijze bank
Muurverf Tent van Flexa, vloerlamp Artemide, kunst aan de muur v.l.n.r. Marian Breedveld, Marie Bernard, Roos van Dijk, Erik de Bree. Bank en hocker Hulshoff, kussens HKliving, hanglamp Snoerboer, bijzettafel Hay, vloerkleed Carpetright.

Niet voor iedereen is het liefde op het eerste gezicht bij het kopen van een nieuwe woning. Jochem moest overgehaald worden door René. ‘Ik ben heel gevoelig voor sfeer. En bij het naar binnenlopen in dit huis voelde het zo koud en onpersoonlijk.’ Toch heeft het stel besloten deze woning te kopen en het een flinke boost te geven. De mannen gingen aan de slag met moodboards en kleurstalen. Hierna kon het echte werk beginnen. Het duurde even voor Jochem en René hun stijl hadden gevonden. Het werd in eerste instantie een ratjetoe van kunst, tweedehands meubels, vintage design en heel veel kleuren. ‘Op een gegeven moment keek ik om me heen en dacht: het is nu wel echt een kakofonie.’ Bekijk het hier.

Een quirky huis vol kunst in Melbourne

zwarte muur bureau
Madeleines atelier bevindt zich aan de voorkant van het huis. Bureau via eBay. Stoel Odger Ikea. Het ingelijste handwerklandschap is gemaegiakt door Madeleines moeder, andere kunstwerken van Madeleine zelf. Overig onbekend.

In het begin wist Madeleine niet wat ze moest denken van het nieuwe uiterlijk van dat huis waar zo lang aan was verbouwd. ‘De bewoners lieten een hypermodern en imposant buitenhek neerzetten’, vertelt ze. ‘Het stond haaks op de art-decostijl van het huis en daar had ik zo mijn vraagtekens bij.’ Eenmaal binnen in het huis bleek dit het droomhuis te zijn van het stel. Het grootste pluspunt vinden ze het open woon-eetgedeelte aan de achterkant. Hiervan maakte ze met kleurige kunst een ‘gezinsvriendelijke’ plek. ‘Het leefgedeelte is een soort steeds evoluerende galerie. We exposeren hier schoolprojecten, ons eigen werk en de kunst die we door de jaren hebben verzameld.’ Kijk binnen.

nog meer: binnenkijken