WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kijk binnen in een minimalistische woning in Friesland

Tijdens hun zoektocht naar een huis werden Marin en Erik verliefd op een verwilderde tuin. De bijbehorende woning bleek al net zo’n ruwe diamant. De benedenverdieping heeft drie verschillende levels, waardoor elke woonfunctie een afgebakende plek heeft. Dit zorgt voor een minimalistische woning.

rieten ronde lamp
Schuifdeuren Gewoon Gers. Kunstwerken HKliving (gezicht) en Paper Collective. Tafel Karwei. Eames-stoelen Vitra. Hanglamp Maze Drop van Raw Materials. Overig onbekend.

Een unieke kans

Een achtertuin van honderd meter diep met uitzicht over de weilanden. Marin en Erik wisten meteen: zo’n kans kunnen we niet laten liggen. Marin: ‘Eigenlijk gingen we voor de grap bezichtigen. Er was een open huizen dag. We woonden zo’n vijfhonderd meter verderop in een huurhuis en waren wel op zoek naar een koopwoning, maar hadden nooit bedacht dat dit het zou worden. Toen we gingen kijken, was de tuin één grote bushbush, maar zó ontzettend diep… Erik is de ruimte wel gewend, dus het trok hem enorm aan – hij was toen al verkocht. Hij kon er ook wat beter doorheen kijken dan ik. Ik ben een gemiddelde achtertuin gewend en zo’n stuk grond leek me vooral veel werk. Al zag ik natuurlijk ook wel dat dit een unieke kans was.’

zwarte keuken
wit bad
Muurverf RAL 9010. Vloertegels Azuma. Staldeuren HomingXL. Kruk Kokomo, vaas Bloomon met pampasgras. Bad Ellips van Wiesbaden. Kraan Caral van Wiesbaden.

Alles eruit

Ook binnen moest er behoorlijk wat verbeeldingskracht aan te pas komen. Vooral op de negentien meter diepe benedenverdieping, die van voren naar achteren was opgedeeld in vier ruimtes: woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken. Hier waren de rollen omgedraaid en was het Marin die meteen een visie had. ‘Het was donker en hokkerig, maar ik zag al helemaal voor me hoe mooi het kon worden als we alles zouden openbreken.’ En dus maakten Marin en Erik zelf een verbouwplan en -ontwerp en voerden dat onder leiding van Marins vader – die in de bouw werkt – uit.


LEES OOK
Zo worden jouw verbouwplannen werkelijkheid in 2023

Tijdens de verbouwing stuitten ze al snel op een paar onaangename verrassingen. ‘Boven de systeemplafonds ontdekten we prachtige oude balken, helaas helemaal verrot.’ Ook van de dakisolatie was weinig meer over; weggevreten door een hongerige steenmarter. ‘Qua energiezuinigheid was het op z’n zachtst gezegd niet top en dus isoleerden we het hele huis opnieuw. We kozen voor HR++-glas en lieten zonnepanelen plaatsen. Vloerverwarming was er gelukkig al.’ Uiteindelijk sloopten ze bijna alles eruit en kostte de herbouw ruim acht maanden. ‘Erik, mijn vader en ik waren elk vrij uurtje in het huis te vinden. Erik was nog geen echte klusser, maar samen met mijn vader deed hij het zware werk. Ik assisteerde daarbij en nam het schilderwerk op me en voor de elektra kregen we hulp van een oom. Ook andere familieleden en vrienden kwamen regelmatig helpen. Dat maakte het echt een leuke tijd.’

grijs bed
Muurverf Stralend Wit van Flexa. Wit laminaat Kwantum. Vaas Madam Stoltz. Bed Swiss Sense. Dekbedovertrek, zwart-wit kussen en fluffy kussen Loods 5. Oranje kussen Hinck, bruin kussen Madam Stoltz, sprei Jysk, zwart-witte doek H&M Home. Houten bank Xenos. Vloerkleed Praxis. Nachtkastje Loods 5. Zwarte lamp Loods 5. Overig onbekend.
zwarte wasbakken
Muurverf RAL 9010. Spiegel met ledverlichting onbekend. Kranen Caral van Wiesbaden. Wastafelmeubel Matrix van NewWave. Zeeppompjes Meraki. Kleed HKliving.

Pareltje

Toen ze de sleutel kregen, was het huis op de kop af honderd jaar oud. Een pand met historie dus, die gelukkig niet helemaal verloren was gegaan tijdens eerdere verbouwingen. ‘Vroeger was het een drogisterij. De kastenwand in de eetkamer is daar nog een overblijfsel van. Ooit zat ‘ie in de winkel voor in het huis, maar de vorige bewoners gebruikten ’m als scheidingswand tussen de slaap- en badkamer. Heel voorzichtig hebben we ’m verplaatst naar de linkerwand. Hij is wel écht oud – de barsten zitten erin – maar met wat versteviging is het gelukt. Het is nu het pareltje van het huis. En handig: we hebben zo veel opbergruimte dat we verder geen kasten nodig hebben.’

zwarte kast
Kastenwand oude drogisterijkasten in RAL 9017. Vloer naturel eiken visgraat pvc. Tafel Karwei. Eames-stoelen Vitra. Tafelloper H&M. Vaas House Doctor. Vintage ijzeren schaal en hanglamp Maze Drop van Raw Materials.

Op zoek naar licht

Door het wegbreken van de tussenwanden stroomde het licht de minimalistische woning binnen, maar toch zagen Marin en Erik mogelijkheden voor nog meer daglicht in huis. ‘Op de overloop – boven de plek waar de slaapkamer was – zat een soort lichtkoker. Het zag er gek uit, maar het bracht ons wel op het idee voor een lichtstraat met beloopbaar glas. Omdat daarboven dakramen zitten, valt het daglicht nu de hele dag de eetkamer binnen.’

witte vloer
Muurverf Stralend Wit van Flexa. Wit laminaat Kwantum. Mand met plant vtwonen collectie. Witte mand House Doctor. Kleed Søstrene Grene.

Zwart als uitgangspunt

Voor het kleurpalet was de zwarte keuken het uitgangspunt. ‘Die wilden we graag, maar voordat die geplaatst werd, moesten we de wanden al verven. Omdat het lastig was om in te schatten hoe donker het zou uitvallen, besloten we de rest zo licht mogelijk te houden. Zo heb je wel de contrasten, maar is het niet druk of vol. Ik houd van licht en minimalistisch.’ Soms sluipt er toch wat kleur het interieur in. ‘Ik ben voor accessoires in oranjetinten gegaan, maar merk dat ik daar al een beetje op uitgekeken raak. Daarom ben ik zo blij dat de basis goed is. Wie weet vervang ik over een tijdje het oranje door een andere tint.’

zwarte keuken
Muurverf RAL 9010. Vloer naturel eiken visgraat pvc. Keuken Keuken Kampioen. Barstoelen MeubelAsia. Mokken en kan HKliving. Eames-schommelstoel Vitra. Kussen in stoel HKliving. Houten planken Pluk, Xenos en Loods 5. Voorraadpotten Loods 5, zeeppompjes Wellmark. Vaas Urban Nature Culture. Steigerbuis Karwei, haken Dille & Kamille. Theedoeken Dille & Kamille en Elias. Overig onbekend.
zwarte keuken
Muurverf RAL 9010. Vloer naturel eiken visgraat pvc. Keuken Keuken Kampioen. Barstoelen MeubelAsia. Mokken HKliving, zwarte waterkoker Alessi, vaas tuincentrum, kommen en bord uit Marokko. Lamp House Doctor. Overig onbekend.

Speelse tredes

Een paar extra stoelen, barkrukken en lampen: veel meer hoefden Marin en Erik niet te kopen; de rest van hun meubels verhuisde mee uit de vorige woning. ‘Vooral die Eames-stoelen móésten mee, die vind ik zo mooi. Ik houd ervan, dat moderne in zo’n oud huis.’ Toch benadrukt ze ook graag het oude, bijvoorbeeld met de foto boven de bank. ‘Een bekende postte deze foto van onze straat op Facebook. Ik heb gevraagd of ik het origineel mocht inscannen en liet de foto vervolgens afdrukken op gekreukeld canvas.’
De hoogteverschillen op de benedenverdieping waren er al, daar konden Marin en Erik niet omheen, maar door al die tussenwanden was dat toen eerder onpraktisch dan een aanwinst. ‘Met treden over de hele breedte geeft het nu juist een speels effect en zorgt het voor gezelligheid. De woonkamer voelt als een soort zitkuil.’ Marin is nog elke dag blij met het eindresultaat van de verbouwing en raakte zelfs zo geïnspireerd dat ze besloot van haar hobby haar werk te maken en als interieurontwerper anderen te helpen. ‘Omdat we zo veel zelf hebben gedaan, heb je in elke ruimte wel een herinnering aan de verbouwing. Als ik door het huis loop, denk ik: zo leuk dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen.’

zwarte deuren
Muurverf Sandy Beach van Flexa. Salontafel Zuiver. Bank Feelings. Kussen Aai Made With Love. Witte vaas Bloomon met pampasgras. Schuifdeuren Gewoon Gers. Kunstwerken HKliving (gezicht) en Paper Collective. Tafel Karwei. Eames-stoelen Vitra. Hanglamp Maze Drop van Raw Materials. Ronde rieten tas Kruidvat. Overig onbekend.
grijze bank
Muurverf Sandy Beach van Flexa. Oude foto Workum op gekreukt canvas More than Canvas. Bank Feelings, kussens v.l.n.r. Aai Made With Love, HKliving, Aai Made With Love, Hinck, Chhatwal & Jonsson. Lamp Kwantum. Salontafel Zuiver. Theepot Loods 5, mok HKliving. Kleed Ikea. Overig onbekend.

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken