WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een historisch pand met een moderne twist in Kopenhagen

Een historisch pand vol authentieke details naar de huidige tijd trekken kan riskant zijn. De Deense Julia en Rasmus gingen de uitdaging aan. Het resultaat: een eigenzinnige woning waar Scandinavisch minimalisme en vintage design in alle rust samenkomen.

houten kast
Muurverf Tender Green van Jotun. Originele houten vloer, gerestaureerd. Kast vintage Wegner, gekocht op veiling. Daybed vintage, gestoffeerd met wol van Kvadrat / Raf Simons. Hanglamp Radio House. Prikbord Ikea. Salontafels Hay. Groene vaas Lyngby Porcelæn. Kandelaar vintage.

Van historisch pand naar Deens design

In een groene oase in het oude centrum van Kopenhagen staat een imposant gebouw. De stenen buitenmuur van het jaren 30-pand suggereert dat de binnenkant net zo historisch is, maar niets is minder waar. Achter de muren schuilt namelijk een volledig gerenoveerde woning die hedendaags Deens design ademt. Het is het project van Julia en haar vriend Rasmus. Het stel toverde de plek in twee jaar tijd om tot een thuis waar hun voorliefde voor minimalistisch wonen hand in hand gaat met hun passie voor oude details. ‘We hebben het interieur volledig gemoderniseerd, maar de ziel van het pand bewaard’, aldus Julia.

De originele houten vloer, de oude deuren en de hoge witte plafonds met ornamenten verraden de leeftijd van het appartement. ‘Deze details hebben we bewust bewaard’, legt Julia uit. Ze hesen de plek weliswaar in een moderne jas vol luxe, maar wisten met doordachte aanpassingen de typische jaren 30-stijl op eigenzinnige wijze te waarborgen. Als verbindende factor liet het stel inbouwkasten maken in de badkamer, gang en slaapkamer. Deze zijn qua look geïnspireerd op de originele bouw en details van het pand, maar ogen tegelijkertijd hedendaags.

groene muur
Muurverf Velvet van Jotun. Daybed vintage, gestoffeerd met wol van Kvadrat / Raf Simons. Wandplank Stilleben Architects. Kussens Hay. Gele schaal Ferm Living. Overig aardewerk vintage.
blauwe kasten
Muurverf Exhale van Jotun. Gordijnen Kvadrat. Kasten en voetenbank op maat gemaakt door Stilleben Architects. Bedsprei Hay. Overig herkomst onbekend.

Optische truc

‘Vanaf het begin waren we ons ervan bewust dat kleur centraal moest staan,’ vertelt Rasmus, ‘omdat dit echt een sfeermaker is en sterk doet denken aan de jaren 30. We hebben de kleuren ook gebruikt om synergie tussen de verschillende kamers te creëren. De vorige eigenaar had iedere ruimte in een andere kleur geschilderd: geel, groen, rood, blauw en grijs. We hebben dat als inspiratiebron genomen, maar tinten gekozen die ingetogener en wat moderner zijn. Omdat de overgang tussen de kleuren nu zachter is, voelt het meer als een geheel. En we hebben meer diepte gecreëerd in onze twee zitkamers en de suite door een kleurverloop toe te passen. De ene tint is wat donkerder dan de ander, waardoor de ruimte optisch groter lijkt.’

badkamer tegels
Muurverf Exhale van Jotun. Badkamerarmaturen Toni. Wastafel vintage. Hanglamp Light-Point. Kratten Aykasa van Hay. Overig herkomst onbekend.
blauwe muur
Muurverf Exhale van Jotun. Gordijnen Kvadrat. Bedsprei en kussens Hay. Tafellamp Gubi. Stoel uit lijn van Nie Kvadrat. Overig herkomst onbekend.

Oud en nieuw

De inrichting van de woning is geïnspireerd op de geschiedenis van het gebouw. ‘Voor ons was het van groot belang om trouw te blijven aan de oorsprong van de plek, maar er wel een betere functionaliteit en een moderner gevoel aan te geven. Esthetiek en bruikbaarheid moesten hand in hand gaan’, aldus Julia. Deze samenkomst tussen heden en verleden zie je overal in huis terug. ‘In de eetkamer bijvoorbeeld, waar we oude en nieuwe stoelen rondom de eettafel hebben geplaatst. De klassieke Wegner stoelen in eiken gecombineerd met de stoelen in staal geven een spannende uitstraling. Ze passen ook goed bij de keuken, die uit dezelfde combinatie van materialen bestaat. Ook hier hebben we functionalisme met strakke lijnen en eenvoud de boventoon laten voeren. Dit creëert een rustige aanblik waardoor we konden knallen met kleuraccenten.’

houten tafel
Muurverf Morgendis van Jotun. Keuken Stilleben Architects. Peper- en zoutstel Hay. Tafel Øresund van Børge Mogensen. Vaas Morsø. Theepot Skagerrak og Stilleben. Stoelen Hans Wegner, Niels Jørgen Haugesen en Marcel Breuer. Originele houten vloer, gerestaureerd. Witte hanglamp Light-Point. Blauwe hanglamp PH 5 van Poul Henningsen. Kussen Hay. Overig herkomst onbekend.

“Door de keuken te verplaatsen, hebben we er nu de hele dag zonlicht”

Minimalistisch en warm historisch pand

Natuurlijke materialen, eenvoudig design met strakke lijnen en een kleurrijk interieur zijn de sleutelwoorden die de stijl van Julia en Rasmus kenmerken. De gehele woning ademt rust en sereniteit en is minimalistisch ingericht. ‘We wilden een sfeer die bij ons past en die uitnodigt om met een grote groep te tafelen. Om dit gevoel te benadrukken hebben we de keuken verplaatst van een kleinere hoekkamer naar de grootste kamer van het appartement. Hij is zo geplaatst dat je er op mooie dagen de hele dag zonlicht hebt. Zo oogt het huis naar ons idee gelijk een stuk gastvrijer en ruimtelijker en hebben we dat gewilde gemeenschapsgevoel echt kunnen neerzetten. Door te spelen met kleur, persoonlijke items neer te zetten en de keuken open en ruimtelijk te houden, voelt de woning ondanks de minimalistische look echt warm aan. En met het gebruik van natuurlijke elementen zoals verfijnd hout en steen, hebben we precies de juiste balans gevonden die we zochten.’

groen blauwe muur
blauwe keuken
Muurverf Morgendis van Jotun. Keuken Stilleben Architects. Peper- en zoutstel Hay. Tafel Øresund van Børge Mogensen. Vaas Morsø. Theepot Skagerrak og Stilleben. Stoelen Hans Wegner en Marcel Breuer. Originele houten vloer, gerestaureerd. Hanglampen Light-Point. Overig herkomst onbekend.

Duurzaamheid

Ook duurzaamheid heeft het stel hoog in het vaandel staan. Het vinden van meubels met een tijdloos design en van goede kwaliteit is een sport geworden, vertellen ze gepassioneerd. Liever minder dan meer, luidt hun regel. Ze kiezen de meubels dan ook met veel zorg en aandacht. ‘Tweedehands meubels hebben vaak een ziel en een verhaal. Ze zijn uniek en op een goede manier doorleefd en het is duurzamer dan alles zomaar nieuw kopen. Een van onze parels is vintage, namelijk de boekenkast in de zitkamer. We bemachtigden die op een veiling, gaven ‘m een centrale plek en stalden er persoonlijke vondsten, kunstvoorwerpen en literatuur in uit.’ Wel in bescheiden hoeveelheden natuurlijk, zodat de prachtige muur in beeld blijft. Ook het daybed, dat je op de foto bovenaan dit artikel ziet, is een vintage vondst. ‘Hiermee benadrukken we de gastvrije sfeer van het huis.’

LEES OOK
5 simpele manieren om meer kleur in huis te brengen

Shop de stijl

nog meer: binnenkijken