WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Buitenkijken bij een oude watermolen in Denemarken

Een Balinees huis, een tropische strandhut, een Franse wijngaard en een Corsicaans zonneterras: de tuin van Frederik, Ann en hun drie dochters is één groot avontuur.

vtwonen tuin special 1 2020 | grint buitenplaats met rieten hangstoel
Overal in de tuin is wat te beleven voor de kinderen: schommels, klimbomen, het riviertje dat door de tuin stroomt en natuurlijk de hangmat, favoriet van Colombine en Evangelina.
vtwonen tuin speciaal 1-2020 | buitenaanzicht met glazen serre

Avontuurlijke buitenplaats

Van de woestijn van Noord-Afrika, de regenwouden van Zuid-Amerika tot de bergen van Kazachstan, met hun drie kinderen reizen Frederik en Ann de hele wereld over. Maar hoe graag ze ook nieuwe plekken ontdekken, hun huis en tuin in een dorp vlakbij Kopenhagen is hun favoriete stek. Met oude en nieuwe bomen, gezellige hutten, een kreek en veel ruimte voor avontuur. Ann en Frederik zagen het meteen, die dag, toevallig hun eerste huwelijksverjaardag, toen het oude Mill House met rieten dak open huis hield. Misschien was het de zonnige dag en hun goede humeur, maar wat het ook was, ze besloten meteen dit charmante huis uit 1573 met 2200 vierkante meter grond eromheen te kopen. ‘Ann en ik zijn van die mensen die altijd denken in ruimte en sfeer’, zegt Frederik, ‘en we zagen meteen: dit stuk grond heeft zoveel te bieden, ook al is het compleet overwoekerd.’ Het huis, ooit een watermolen met eigen kreek, heeft een rijke geschiedenis. Die nog tastbaarder werd, toen Frederik, aan het graven op het land, een paar oude munten vond.

We besloten van het oude, verwaarloosde jaren 40 huisje

een sfeervol strandhuis te maken

vtwonen tuin special 1-2020 | kleurrijke hanglamp boven buiten zithoek
Op het laatste nippertje besloten Ann en Frederik het oude jarenveertighuisje dat op het terrein stond te behouden en het te transformeren tot een overdekt terras. Door er een verhoogde betonnen vloer in te leggen, is er een beschutte plek ontstaan, die ook bij flinke hoosbuien droog blijft. Het beton is met opzet ruw gehouden voor een mooi contrast met het rustieke plafond en de rieten meubels. Nadeel is wel dat het onafgewerkte beton niet vocht- en vlekbestendig is. Wil je dat wel, dan kan een betonvloer worden afgewerkt, bijvoorbeeld door hem te polijsten, waardoor een glanzend oppervlak ontstaat. Ook met betonverf of een coating wordt hij strakker, vocht- en vlekbestendig en kun je hem ook nog een andere kleur geven.

Sfeervolle oase

Stukje voor stukje namen ze het terrein onder handen, legden terrassen aan, verbouwden een bestaand huisje en schuurtje dat erop stonden en maakten er een sfeervolle oase van, die het hele jaar rond aantrekkelijk is. Hun liefde voor reizen is overal in de tuin terug te vinden. Niet alleen verrezen een Corsicaans zonneterras en een strandhut in tropische sfeer, maar ook een relaxhuisje in de verste hoek van de tuin, geïnspireerd op een reis naar Bali. De houten cottage van 12 vierkante meter, met gebogen dak en uitzicht op het weelderige varenbos van de kreek, wordt het hele jaar door gebruikt. Hier vieren ze verjaardagen, doet Ann haar yoga-oefeningen en genieten ze van de rust en ruimte.

Buitengeluk

In de zomer is het ‘strandhuis’ hun favoriete plek. Oorspronkelijk wilden Ann en Frederik dit verwaarloosde huisje uit de jaren 40 slopen, maar op het laatste moment kwamen ze op een nieuw idee en besloten ze er een ​​‘strandhuis’ van te maken. Door muren te verwijderen ontstond een open, overdekte buitenruimte waar de meeste lunches en diners in de zomer worden gegeten. ‘Toch mag de tuin niet te georganiseerd worden’, zegt Ann. ‘De natuur mag gewoon haar gang gaan en ons verbazen. Geleidelijk aan hebben we de verste uithoeken bereikt, maar er zijn nog volop plekken om te verdwalen.’ En dan is het wel een uitdaging om het gezin, verspreid over de 2200 vierkante meter tuin, te verzamelen. ‘Ik heb het opgegeven om te roepen en fluit in plaats daarvan een bepaald deuntje, zodat iedereen weet dat ze het geluid moeten volgen.’

vtwonen tuin special 1 2020 | deels buiten overkapping met witte zithoek vtwonen vierkant
vtwonen tuin special 1-2020 | buiten overkapping met rieten stoeltjes
Het romantische prieel was echt een droom van Frederik. Hij bouwde het zelf met een bouwpakket van het Deense bedrijf Savanna Outdoor (savanna-outdoor.dk).
vtwonen tuin special 1-2020 | glazen serre met eetkamer set stalen stoelen
vtwonen tuin special 1-2020 | buitenplaats wilde tuin met zwart tuinhuis
Het houten Bali huis achter in de tuin is slechts 12 vierkante meter groot en werd ontworpen en gebouwd door het Deense Jørgensen & Jørgensen. Door het gebogen dak valt het huis mooi weg in de omgeving. Door de grote openslaande deuren is volop zicht op het weelderige varenbos van de kreek. Rond het huis staan drie kersenbomen, één voor elk van de dochters.

Er zijn volop plekken om 

te verdwalen

Tuinidee

Zie de mogelijkheden van een onregelmatige vorm, een bijgebouw dat een beetje vreemd is geplaatst – dit soort dingen vormt vaak de basis voor iets unieks en avontuurlijks.

Meer buitenkijken? Dat kan hier!

nog meer: binnenkijken