WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Buitenkijken bij een oriëntaals terras in Kopenhagen

Tijdens hun reizen door verre landen werden Anitta en Daniel verliefd op een tropische sfeer. Dát wilden ze ook op hun eigen terras in Kopenhagen. Maar hoe creëer je in een Scandinavisch land een oriëntaals terras? Stap één: overal planten wegzetten.

vtwonen tuin special 2 2020 | buitenkas hout en glazendeuren Buitenkijken Kopenhagen
Overal moesten planten komen en zo’n kas is de perfecte plek om kwetsbare planten te beschermen. Deze kas heeft Anitta laten maken door snedkermanden.dk met oude ramen van Genbyg. Ze vindt dat de oudblauwe kleur de oranje tinten van het terras mooi complementeert.
vtwonen tuin special 2 2020 | wit staal stoelen met hout aan tuintafel Buitenkijken Kopenhagen
Wie zegt dat je een tuin nodig hebt om een weelderig groen paradijs te creëren? Met de juiste potten kan bijna elke plant een mooi plekje in de tuin krijgen. Extra voordeel: je kunt ze makkelijk verplaatsen, waardoor je in een handomdraai een nieuwe look aan je tuin geeft. Planten als lavendel, skimmia en klimop doen het erg goed in potten en blijven het hele jaar groen. Zelfs sommige bomen, zoals een olijf of Japanse esdoorn, groeien prima in een pot, waardoor een tuin helemaal af voelt. Houd bij het kiezen van een pot rekening met de groeirichting van de wortels. Zo groeien de wortels van een roos naar beneden en die van een buxus naar buiten, dus is het verstandig een pot hierop te selecteren.
vtwonen tuin special 2 2020 | rotan tuinmeubels met lichtsnoer aan de schutting
Anitta heeft altijd extra kussens en lichtsnoeren klaarliggen voor spontane buitenborrels. Het bankje heeft ze in een vintagewinkel gevonden. Krukje BOHO Habits, lichtsnoer Shop Dora, kussens H&M home.

Een oriëntaals terras

Een saaie, rechthoekige buitenruimte, zó omschrijft Anitta wat zij en haar man Daniel aantroffen toen ze in hun nieuwe huis in Amager, Denemarken, trokken. ‘Ik wilde het exotische Oosten op mijn terras hebben. Een reis naar Bali heeft mij enorm geïnspireerd. De vruchtbaarheid van dat eiland zorgt voor een overdaad aan prachtige planten en veel bamboe. Overal zie je warme gebrande kleuren, keramieken potten en serene beelden. De sfeer die daardoor ontstaat, daar houd ik van’, zegt Anitta. ‘Een oriëntaals terras zorgt ervoor dat de zomersfeer altijd van buiten het huis instroomt wanneer we de deuren openzetten, dat is heerlijk’, zegt Anitta. ‘Zodra het warm genoeg is, eten we elke dag buiten. Tenzij het regent, natuurlijk. Overdag slepen de kinderen tapijten naar buiten om te picknicken en zorg ik voor de planten in mijn kleine kas.’

“De zomersfeer stroomt van de tuin het huis in wanneer we de

deuren openzetten”

vtwonen tuin special 2 2020 | buitenkeuken gedecoreerd met buitenkleed Buitenkijken Kopenhagen
Deze buitenkeuken is van Skagerak en heeft een stenen aanrechtblad. Het terracotta servies matcht met de potten op het terras, waardoor de open keuken onderdeel van het geheel wordt. Het juten vloerkleed maakt de sfeer helemaal af. Dit kleed is van H&M home.

Helemaal zen

Een oriëntaals terras moet een oase van rust zijn, een echte zen-plek, vonden Anitta en Daniel. Dit hebben ze voor elkaar gekregen door op verschillende plekken in de tuin hét symbool van rust en reinheid neer te zetten: het Boeddhabeeld. Wat deze stenen beelden nog leuker maakt, is dat ze door het buitenstaan een verweerd uiterlijk krijgen waardoor ze met de buitenruimte versmelten. Met rustieke potten in allerlei soorten en maten, warm ogend textiel en sfeervolle lichtslingers is die fijne sfeer afgemaakt. Het Oosten heeft hun niet alleen geïnspireerd, ze hebben ook items meegenomen van hun reizen om een authentiek plaatje te creëren.

Unieke kas op wielen

Naast het neerzetten van een rustgevende en gezellige sfeer heeft het stel goed nagedacht over het gebruiksgemak van het terras. Elke hoek van het terras is optimaal benut, waardoor het een multifunctionele buitenruimte is geworden. Zo is er niet alleen een eettafel, maar ook een buitenkeuken waar eten voor de barbecue kan worden bereid. Dé eyecatcher van dit terras is natuurlijk de unieke kas op wielen. ‘De broeikas creëert een bijzondere sfeer en het is heerlijk om verse kruiden en groenten te kunnen oogsten. Ik vind het fijn dat ik op deze manier oude karakteristieke voorwerpen een tweede leven heb kunnen geven. Het is echt de finishing touch van een oriëntaals terras.’

vtwonen tuin special 2 2020 | houten tuin vlonder en schutting met viertal stoelen aan buitentafel
Door verschillende hoekjes te creëren, krijgt de tuin een geborgen sfeer. Gebruik planten om grenzen aan te geven en de aandacht naar je favoriete plek te trekken. Dit doe je door een grote groep planten neer te zetten zodat je blik er direct naar toe wordt geleid.
vtwonen tuin special 2 2020 | bloempotten in terra en grijs kleur

“De vruchtbaarheid van Bali zorgt voor een overdaad aan prachtige planten

en veel bamboe”

Tuinidee: Buitenkeuken

Een buitenkeuken hoeft niet volledig uitgerust te zijn, een aanrecht en opbergruimte geven genoeg mogelijkheden om een maaltijd in de tuin te bereiden. Gezellig buiten groenten snijden terwijl iemand anders achter de barbecue staat en de rest alvast aan tafel een drankje drinkt. Besef bij het maken van een buitenkeuken dat deze weer en wind moet kunnen doorstaan. Ga voor hardhout of RVS buizen voor het frame en kies natuursteen of kunststof voor het werkblad. Een budget-idee: op tweedehands websites kun je kant-en-klare gebruikte aanrechtbladen op de kop tikken. Tijdens de maanden dat je niet buiten zit, is een afdekzeil onmisbaar.

Meer buitenkijken? Dat kan hier!

nog meer: binnenkijken