WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Buitenkijken bij een voormalige appelboerderij

De voormalige appelboerderij in de Bommelerwaard van Mirte en haar man Tom was erg gedateerd toen ze het kochten. Ondanks dat zag het stel direct de enorme potentie van de boerderij, de tuin en de naast gelegen schuur.

vtwonen 10-2020 | Kijkkamer bommelerwaard | Huis van de buitenkant
vtwonen 10-2020 | Kijkkamer bommelerwaard | tuin met openslaande schuurdeur
Groene bankje entree Van Dijk & Ko, hoeden uit Nigeria, houten tafel en bank Herso circulaire houtbewerkers, tafelkleed, kommetjes, waterkaraf, lepels, bloempotten herkomst onbekend.

De deur naar de tuin staat altijd open

Zodra het maar kan zit Mirte buiten aan de lange houten tafel. Of het nu voor een kopje koffie, een heerlijk uitgebreide lunch of het avondeten met het gezin is. De familie gebruikt de achterdeur met ruime entree om naar binnen te gaan, de voordeur aan de voorkant van het huis gebruiken ze nooit. ‘Zoals ze hier zeggen, gebruik je die maar twee keer in je leven: als je gaat trouwen en in je kist naar buiten gaat.’ De entree is een ideale plek voor schoenen, laarzen en allerhande spullen. De groene bank biedt een fijne zitplek bij het uit- en aantrekken.

vtwonen 10-2020 | Kijkkamer bommelerwaard | tuin met openslaande schuurdeur en een gedekte tafel

De tuin is een speelparadijs voor de kinderen, compleet met trampoline en

heuvel om van af te fietsen

Zelfvoorzienend

De buitentafel heeft Mirte speciaal op maat laten maken van gerecycled hout uit Rotterdam. ‘Hij is ongelofelijk zwaar. We hebben ’m in het voorjaar met vier man uit de schuur getild.’ De grote tuin en schuur zijn een speelparadijs voor de kinderen van Mirte en Tom. Naast een trampoline en volop ruimte om te skelteren, fietsen en verstoppertje te spelen heeft het gezin in het voorjaar een moestuin aangelegd. ‘Voor alle drie hebben we samen met de kinderen zelf een grote houten bak getimmerd, waar ze zelf groente en fruit in mochten planten. Ook in de oude kas die de vorige bewoners achterlieten, groeit van alles: ‘Je leeft hier erg met de seizoenen. In de nazomer krijgen we weer bakken met appels, peren en walnoten.’ Ook wat betreft eieren en honing is het gezin zelfvoorzienend, dankzij hun kippen en bijen.

vtwonen 10-2020 | Kijkkamer bommelerwaard | voorkant huis met tuin en veel groen
vtwonen 10-2020 | Kijkkamer bommelerwaard | gedekte tafel voor het huis

Het blijft hard werken

Naast de appelboerderij staat een gigantische monumentale schuur op een terp, die nu nog alleen als opslag wordt gebruikt. Uiteindelijk willen Mirte en Tom die ook aanpakken, maar eerst het huis maar eens afmaken. ‘Iedereen vraagt ons altijd wat we met de schuur doen, maar voorlopig helemaal niets. ‘Het huis wordt steeds meer onze plek. We denken regelmatig: ‘Wauw! Wij wonen hier gewoon. Het is echt een droom, zeker in deze rare Coronatijd. We hebben er veel tijd en energie inzitten en ook als de verbouwing straks afgerond is, blijft een huis als dit met een ruim perceel hard werken, maar wat is dat het waard!’

Nieuwsgierig hoe deze appelboerderij er van binnen uit ziet? Bekijk het hier.

nog meer: binnenkijken