WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een bungalow in Kopenhagen

Kerstmis is dagelijkse kost voor stylist Rikke Graff Juel, want het hele jaar door ontwerpt ze kerstdecoraties voor designmerken en magazines. En als het dan weer die tijd van het jaar is, houdt ze het thuis het liefst subtiel, maar wel helemaal in stijl met de rest van haar klassieke jaren 30 woning in Kopenhagen.

vtwonen 13-2019 | binnenkijken in een bungalow in Kopenhagen woonkamer
Hout, leer en keramiek spelen een belangrijke rol in huis. Bank van Skovby Furniture, vintage salontafel van Børge Mogensen, fauteuil van Stouby. Kleed van Ferm Living. Op tafel zelfgemaakte kerstkoekjes in kleine glazen, omringd door noten, pijnboomtakjes en kleine en grote kerst- bomen van hout die Rikke zelf maakte.
vtwonen 13-2019 | binnenkijken in een bungalow in Kopenhagen openslaande deuren
De keuken en eetkamer bevinden zich in het souterrain van het huis en geven toegang tot de serre waar het gezin het hele jaar door te vinden is. De overgang tussen het eetgedeelte en de orangerie is weelderig gedecoreerd met groene planten (hellonature.dk). Op de muur kleur Terra di Siena van Flügger. Op de glazen deuren heeft Rikke een decoratie van sneeuwvlokken aangebracht.

Rikke’s eigen stijl

Er zijn niet veel mensen die wat zien in de gele bungalow met keuken in het souterrain en een verwaarloosde serre. Maar Rikke is meteen enthousiast. ‘Het huis is in 1936 gebouwd in vroege Deense Funkis-stijl, een functionele bouwstijl die mij erg aanspreekt. In die tijd werden esthetische keuzes gemaakt, gebaseerd op nieuwe gedachten over licht, gezinsleven en de schoonheid van het eenvoudige. Dat past bij mij.’ Rikke kan de uitdaging dan ook niet weerstaan en koopt vijf jaar geleden samen met haar man Jeppe de bungalow in de populaire wijk Frederiksberg in Kopenhagen. Het wordt een meerjarenproject: renovaties uit de jaren zeventig moeten ongedaan worden gemaakt om de ziel van het huis terug te halen. Originele details, ingebouwde kasten en materialen uit de bouwtijd blijven bewaard en worden verweven met Rikke’s eigen stijl.

gedecoreerde eetkamertafel
Het groen van de takken, samen met het leer en hout, bepalen de sfeer op de kersttafel. De leren servetringen maakte Rikke zelf.
eetkamer posters aan de wand
De tafel en stoelen van Børge Mogensen zijn vintage. Lamp van Gubi. Aan de muur posters van tentoonstellingen, een schilderij van een vlooienmarkt en een poster van Kristina Dam. Ook de bustes zijn rommelmarktvondsten. Kerstkrans zelfgemaakt en opgehangen aan een leren band, die past bij de kleuren en materialen van de eetkamer.
guc5jx38ipxv_s2400.jpg
Een vintage kandelaar is versierd met takken en vier kaarsen. De tafel van Børge Mogensen zijn vintage.

Ik houd van de jaren 30 stijl: robuust, eerlijk

en duurzaam

Mid-century

‘Ik houd erg van de midcentury modern stijlperiode, waar Deense ontwerpers als Børge Mogensen en Mogens Koch deel van uitmaken. Hun ontwerpen in hout en leer zijn esthetisch én functioneel, en gaan een leven lang mee.’ Het is dan ook geen wonder dat juist die stijl overal in huis is terug te vinden, in designklassiekers van Rikke’s favoriete Deense ontwerpers, maar ook in keramiek, kunst en zelfs in de kerstdecoratie. ‘Het moet in het geheel passen, daarom werk ik met dezelfde kleuren en materialen in de kerstversiering’, zegt Rikke. Decoraties in leer, hout, keramiek en weelderige groene schatten uit het bos duiken overal op: in de kozijnen, op de keukenplanken en in de serre, waar in december een kerstboom staat. ‘Niks overdadigs, want als stylist ben ik al het hele jaar door bezig met kerst; met nieuwe ideeën en kleuren voor mijn klanten. Daarom mag kerst in mijn eigen huis wat ingetogener zijn. En het moet mijn eigen persoonlijkheid en smaak weerspiegelen, daarom maak ik de meeste versieringen zelf.’

vtwonen 13-2019 | binnenkijken in een bungalow in Kopenhagen keuken
De keukenmuur is geverfd in Lady Minerals kalkverf van Jotun in de kleur Rustic Terracotta. Poster van By Garmi.
meubel gedecoreerd
Verzameling bustes, gevonden op rommelmarkten. Naast het groene levensboompje (thuja) een kleine kerst- boom, zelfgemaakt van bosvondsten en gevouwen papier. Tentoonstellings- poster van kunstmuseum Aros.het groene levensboompje (thuja) een kleine kerst- boom, zelfgemaakt van bosvondsten en gevouwen papier. Tentoonstellings- poster van kunstmuseum Aros, de leren kerstsok is gemaakt door Rikke.
De vaas van Tania da Cruz in de vorm van een hoofd is gevuld met groenblijvende takken uit de tuin.
vtwonen 13-2019 | binnenkijken in een bungalow in Kopenhagen slaapkamer
Ook de slaapkamer kreeg kerstdecoratie. Muur geverfd met Lady Minerals kalkverf van Jotun in de kleur Warm Grey, sprei van AfroArt, textiel van Broste Copenhagen. De kleine wandkasten zijn gemaakt van boekenkasten met kastdeuren die Rikke heeft bekleed met webbing.

Duurzaam en tijdloos

Elk jaar probeert Rikke weer nieuwe ontwerpen uit, meestal van papier, hout en leer. In de loop van de jaren heeft ze een aardige verzameling opgebouwd, die elk jaar met kerst tevoorschijn komt. ‘Voor mij is het decoreren van mijn eigen huis een soort afsluiting van het jaar. Fijn ook om dan nieuwe dingen te bedenken die onderdeel kunnen worden van onze kerstcollectie. Duurzaam, tijdloos en zonder al te veel poeha.’ Maar, geen regel zonder uitzondering – er is één kamer in huis waar het zo uitbundig is als mogelijk. ‘De kamer van mijn dochter Olivia is één groot kerstfeest met zelfgemaakte slingers, kerstmannen, glinstering en goud. Ik vind het prima, zolang het daar maar blijft.’

De kerstdecoratie moet passen bij de kleuren en

materialen in huis

Decoratie-idee

Subtiel, maar effectief: Rikke spoot haar dochter Olivia’s oude hoelahoep ring in een warme roestrode kleur en hing er thuja, eucalyptus en linten aan. Lees de vtwonen DIY’s voor meer van dit soort handige decoratie trucs.

nog meer: binnenkijken