WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in het herenhuis in Oegstgeest van vtwonen stylist Liza

Het klinkt romantisch: een herenhuis uit 1920, waarin alle originele elementen bewaard zijn gebleven. Toch was een stevige verbouwing nodig. En met een baby op komst moest er een strakke deadline gehanteerd worden. Liza Wassenaar, onze eigen vtwonen-stylist, over de razendsnelle metamorfose van hun herenhuis: ‘We waren nét op tijd klaar.’

Gezin
Liza en Thomas met dochter Feija.
woonkamer ideeën romantisch vintage
Leren fauteuil en vloerlamp Brecht Murré Atelier. Salontafel met vitrinekast vol natuurvondsten in het buitenland gekocht. Bank l’Authentique. Op maat gemaakt vloerkleed Cunera, kaarsenkandelaar tweedehands. Stolp Pols Potten. Overige op tafel kringloopwinkel. 

Alles origineel

De hoeveelheid meubels en de bergen mooie spullen groeiden hen in hun Amsterdamse appartement boven het hoofd. Eigenlijk was nergens plek meer voor. En Liza en Thomas woonden graag in de stad, maar in coronatijden groeide ‘op twee hoog’ het verlangen naar een eigen tuin. ‘En tja, er was dus ook een baby op komst’, vertelt Liza. In Oegstgeest vonden ze een herenhuis uit 1920 dat alle naoorlogse renovatiegolven had overleefd. Liza: ‘De binnenkant was gedateerd, met krullend behang, bollende vloerbedekking en een waaier aan verschoten kleuren. Maar elke originele deurknop en elk oorspronkelijk kraantje zat er nog.’

LEES OOK
4x woonidee: woonaccessoires optimaal uitlichten

Originele schuifdeuren. Visgraatvloer en raamkozijnen donkerbruin gelakt. Muurverf F3.09.75 Histor. Fauteuil in de hoek en vloerlamp Brecht Murré Atelier, antieke fauteuil vintage vondst. Salontafel in het buitenland gekocht. Bank l’Authentique. Op maat gemaakt vloerkleed Cunera. Hoge kandelaar tweedehands, kandelaars op schouw Zara Home. Antieke houten spiegel veilingstuk. Hanglamp &tradition via Eijerkamp. Plaid Archive Store, gordijnen Woninginrichting De Stoffeerder.
serre
De serre annex ‘pianokamer’ aan de tuinkant. Oranje vaas Bollenglass Design. Hanglamp &tradition via Eijerkamp, vintage vloerkleed, kleding Pauw.
kinder slaapkamer
Antieke commode en poppen- en uitstalkast Marktplaats. Fantasiebeest links Babette’s Wereld.
kleedkamer slaapkamer
Achter het behang in de slaapkamers op de verdieping zaten blinde deuren verstopt. Nieuw opgeschuurd werden het de deuren van opbergkasten. Vintage spiegel, vloerkleed en fauteuil. Vloerlamp Brecht Murré Atelier.

Rigoureuze verbouwing

Omdat alle authentieke elementen van het herenhuis van Liza bijzondere zorg nodig hadden, zochten ze naar een zorgvuldige aannemer die dag en nacht wilde doorwerken. Zodat de verbouwing met behoud van alle mooie details binnen drie maanden en vóór de uitgerekende geboortedatum klaar zou zijn. De deadline was krap en de dag van de verhuizing bleek óók de dag van de bevalling. Liza: ‘Eind november, toen het huis net klaar was, werd onze dochter Feija geboren.’ De verbouwing was rigoureus. Er kwamen vloerverwarming, zonnepanelen en een nieuwe keuken mét inductiekookplaat. Liza: ‘Maar we hebben de originele plattegrond van het huis intact gelaten. Alle beschadigde of aangetaste elementen zijn in hun oorspronkelijke glorie hersteld.’

woonkamer ideeën romantisch
Originele schuifdeuren. Visgraatvloer en raamkozijnen donkerbruin gelakt. Muurverf F3.09.75 Histor. Fauteuil in de hoek en vloerlamp Brecht Murré Atelier, antieke fauteuil vintage vondst. Salontafel in het buitenland gekocht. Bank l’Authentique. Op maat gemaakt vloerkleed Cunera. Hoge kandelaar tweedehands, kandelaars op schouw Zara Home. Antieke houten spiegel veilingstuk. Hanglamp &tradition via Eijerkamp. Plaid Archive Store, gordijnen Woninginrichting De Stoffeerder.

“Er zaten wel tienduizend scheurtjes in het plafond. Die zijn

allemaal hersteld”

Warmte en rust

Door het hoge afwerkingsniveau heeft het herenhuis van Liza veel karakter. Liza: ‘Het is een prima basisstramien. Al waren er heel wat sessies nodig voor we de juiste kleuren te pakken hadden. In rijk geornamenteerde ruimtes kun je beter niet met bonte kleuren experimenteren. Het consequent toegepaste beige creëert niet alleen warmte, maar ook rust.’ Thomas houdt van antieke stukken, Liza is dol op kringloopaankopen en anonieme spullen van overal en nergens. ‘Dromen en fantaseren mag. Roald Dahl gaf ooit het advies altijd met verwondering naar de wereld om je heen te kijken. De grootste geheimen zitten altijd verstopt op de meest onwaarschijnlijke plekjes.’

marmeren haard
De marmeren haard is een podium voor natuurvondsten en unieke stukken zoals de lampen met vergrootglaasjes (niet meer te koop).
badkamer ideeën
De aannemer bouwde een badkamer op maat: met douche en ligbad. Rubberen wasmanden Zara Home, wasmeubel Molitli Interieurmakers, waskom Tortu.

LEES OOK
Binnenkijken in een historisch herenhuis in Bordeaux

nog meer: binnenkijken