WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een zelfvoorzienend minihuis

Jente vindt het prima om klein te wonen, als de tuin maar groot genoeg is. In haar zelfgebouwde tiny house woont ze nu zelfvoorzienend met haar vriendin én baby. En door de vele ramen voelt zelfs als je binnen zit de tuin (à 400 vierkante meter) nooit ver weg.

Zelfgebouwde kast van waterbestendige dakplaten die Jente over had, met ingebouwde zitbank. Deken en kussens van de kringloop en zelfgemaakt van oude onder-dekens. Het kleed is van Pepita. Rocket Stove via rocketstove.store.

Groot pluspunt

Het minihuis dat Jente drie jaar geleden bouwde in een loods is met 18 vierkante meter zelfs voor een tiny house vrij klein. Maar zo voelt dat niet, vindt ze. Zelfs niet nu ze er samenwoont met haar vriendin en hun baby. Dat komt door het grootste pluspunt van het huis: de tuin van zo’n 400 vierkante meter. Rondom de tiny houses in het Pionierskwartier in Delft is voldoende ruimte voor wildernis, moestuintjes, terrassen en wandelpaden. En dat alles zonder afscheidingen, waardoor het nog ruimer lijkt. Tot diep in november leven Jente en Pepita dan ook zo veel mogelijk buiten.

vtwonen special tiny houses | pepita bezig in de schuur aan het huis
vtwonen special tiny houses | buiten bezig in tuin
vtwonen special tiny houses | zelfvoorzienend keukenblok met Perzisch tapijt op vloer en hoogslaper
Voor de bekleding van alle wanden en het plafond is populieren multiplex gebruikt. Koken doet het stel op een tweepits-kookplaat, op gas. De koelkast werkt op zonne-energie, die wordt opgewekt door de panelen op het schuine dak.
vtwonen special tiny houses | ladder met hoogslaper
Houten schuifdeur zelfgemaakt van restplanken vurenhout, schuifdeursysteem Intersteel.

LEES OOK:
Binnenkijken in een tiny house met hoog vakantiegevoel

Weinig hacks

Anders dan de meeste buren koos Jente bij de inrichting van hun tiny house voor veel lege wanden en weinig ‘hacks’ – slimme dubbelfuncties waar tiny house living om bekendstaat. ‘Heel vaak zie je dat elke hoek benut wordt, dat de trap ook een kast is en dat je tafels of bedden kunt opklappen. Ik heb juist liever dat elk meubel zijn eigen functie heeft. Bovendien vind ik het fijn dat een minihuis ruim aanvoelt.’ En dus kreeg de keuken geen bovenkastjes en heeft Jente’s ontwerp dertien ramen. ‘Waar je ook zit, je kunt altijd naar buiten kijken.’

vtwonen special tiny houses | zelfvoorzienend huis met badkamer en bad
Zitbad Marinella, composttoilet zelfgemaakt. Houten wanden afgewerkt met vijf lagen parketlak. Badkamermeubel gemaakt van oude Lundia-ladenblokken. Metalen (schoenpoets) blik kringloop.

“Waar je ook zit in dit minihuis, overal kun je naar

buiten kijken”

Zelfvoorzienend leven

Het tiny house is opgetrokken uit hout en geïsoleerd met isovlas. Ze leven er zelfvoorzienend, met een zelfgemaakt composttoilet, zonnepanelen en een houtkachel. Ook is het interieur zo duurzaam mogelijk, met veel planten en tweedehands vondsten. Voor de wandbekleding koos Jente populieren multiplex, dat iets rustiger oogt dan underlayment. Van de waterbestendige platen die ze over had van het dak bouwde ze een wandkast met zitje. Echt luxe voor een tiny house is het zitbad, dat evengoed praktisch is. ‘De ruimte is nogal laag om staand in te douchen, maar zittend in bad gaat dat prima.’

vtwonen special tiny houses | scheidingswand in tiny house met Perzisch tapijt
Houten schuifdeur zelfgemaakt van restplanken vurenhout, schuifdeursysteem Intersteel. Marko-schoolstoel in de stijl van Friso Kramer tweedehands. Kleden via Pepita’s vader, bistrotafeltje en kruk van de kringloop. Lampje Wattnou. Rubberen vaas herkomst onbekend.
vtwonen special tiny houses | ingebouwde bank tussen kasten in tiny house
Lampje en deken van de kringloop. Kussens zelfgemaakt, onder andere van oude, wollen onderdekens. De administratie is opgeborgen in een houten groentekrat.

LEES OOK
Tiny house met strandgevoel slim indelen

Shop de stijl

nog meer: binnenkijken