WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een zelf ontworpen havenhuis in Deventer

Als in elkaar hakende tetrisblokjes vormen vier woningen één kopergroene voorkant in het Deventer Havenkwartier. Bert en Zita konden de plattegrond van hun nieuwe havenhuis flexibel indelen. ‘We voerden zélf de regie.’ Binnenkijken in een zelf ontworpen havenhuis met kleurrijk interieur.

loft woonkamer
Pandomo K3 stuc als variant op een gietvloer. Eettafel Stick van Eijerkamp. Eetkamerstoel About a Chair 27 van Hay. Bank Loods 5 Design. Herringbone kussens van Vitra via Groen + Akker. Groen kussen en plantenstandaard Intratuin. Vloerkleed Gusta. Hoge bijzettafel Loods 5. Lage bijzettafel Woood. Vloerlamp Zuiver. Hanglamp Roest van Van Joost voor Graypants. Tv Samsung Frame met camouflagebeeld vis. Tegel StoryTiles. Schilderij gekocht in een Parijse galerie.

Zelfbouw

Het begon in 2015 met een bericht op social media. Bert en Zita woonden toen nog in een arbeiderswoning in een volksbuurt van Deventer. Bert: ‘We zagen een oproep van architecte Angela Holterman om je eigen woning te bouwen. Ze vroeg mensen mee te denken over een hoekperceel in het Deventer Havenkwartier.’ Het bouwen van individuele stadswoningen bleek op die plek ingewikkeld. Er was een andere aanpak nodig. Haar voorstel: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Een architect ontwikkelt dan in samenspraak met de toekomstige bewoners een woningbouwproject. Bert: ‘Zelfbouw biedt een financieel voordeel en de mogelijkheid om de aanpak zorgvuldig af te stemmen op je woonwensen. Geen van de vier bewoners heeft hetzelfde havenhuis. Ieder kon zijn eigen pad volgen. Dat sprak ons direct aan.’

LEES OOK
4x woonidee: zo ga je slim om met kleur in huis

loft met open eetkamer
Keuken Kvik. Wandtegels Equipe Country Blanco via Tegelhuys. Hanglampen Zuiver. Antiek bureau erfstuk. Kisten vintage. Ingelijste tekening van Martijn Huting. Eettafel Stick van Eijerkamp. Eetkamerstoel About a Chair 27 van Hay. Vaas vintage. Twist kaars Lex Pott. Vloerlamp gemaakt door Zita’s vader. Rond vloerkleed Gusta. Bank Loods 5 Design.
groene bank
Bank Loods 5 Design. Herringbone kussens van Vitra via Groen + Akker. Groen kussen en plantenstandaard Intratuin. Vloerkleed Gusta. Hoge bijzettafel Loods 5. Lage bijzettafel Woood. Vloerlamp Zuiver. Hanglamp Roest van Van Joost voor Graypants. Theepot Bredemeijer. Theekop vintage. Plantenstandaard Intratuin. Wandbekleding underlayment platen.
slaapkamer inspiratie
Bed Swiss Sense. Beddengoed vtwonen. Kussen Scholten & Baijings by Textielmuseum via Groen + Akker. Fotobehang Fading groen van Karwei. Bedlamp Vita Cup van KS Verlichting. Miniatuurstoel Flying Tiger. Wandkubus Brix van Sealskin. Kandelaar Hay Flare via Groen + Akker. Gordijnen Le Noir & Banc van Karwei.
kinderkamer met houten kledingkast
Muurverf IG PS-1161 Karwei. Lamp Ga Slapen Maan van Hartendief, kussen Kwantum. De kast is een erfstuk en de rugzak een cadeau.

Flexibel

Uitgangspunt was het samenvoegen van vier afzonderlijke kavels voor vier gezinnen tot één collectief particulier project. De vier woningen draaien als tetrisblokjes om elkaar heen. Elke woning kreeg een acht meter brede woonlaag én een verdieping met weids uitzicht over de stad. De modulaire opbouw en opties als erkers, balkons, een extra verdieping en een naar eigen inzicht in te delen plattegrond speelden in op de individuele behoeftes van de bewoners.
De basiselementen van hun havenhuis konden ze flexibel invullen. Bert: ‘De indeling bepaal je als opdrachtgever zelf. De samenwerking met een architect die je plannen tekent en uitwerkt dwingt je om goed na te denken over alle puzzelstukjes. Hoe wil je ruimtes gaan gebruiken? Hoeveel kamers heb je überhaupt nodig?’

grijze badkamer
Wastafel Spot Middle van Conima. Kast Detremmerie. Tegels Tegelhuys. Zwarte kraan Cobber van Hotbath. Hamamdoek Walra. Handdoek Søstrene Grene. 

“Deze manier van bouwen dwingt je om over alle puzzelstukjes goed

na te denken”

Indeling

‘Omdat we zo lang met het ontwerp bezig zijn geweest, wisten we snel hoe we het wilden inrichten’, vertelt Zita. Op de begane grond is een berging annex fietsenstalling. Daarachter bevindt zich een logeerkamer met thuiswerkplek, een kleine badkamer en een apart toilet. Een groene trap leidt naar boven. Op de eerste verdieping liggen de slaapkamer van dochter Lauren en de ouderslaapkamer met badkamer en suite. Een trap leidt naar de verdieping met woonkamer en open keuken. Het kleurenpalet bestaat uit groen, zwart, grijs en hout. Zita: ‘Veel meubels hebben we nieuw aangeschaft toen we hier introkken. Maar er is ook plek voor vintage via Marktplaats of een familiestuk. We houden van de combinatie industrieel met vintage. Dit is ons eigen droomhuis. Het uitzicht is elke dag een feestje. Bij mooi weer beleven we de zonsondergang vanaf ons dakterras.’

groene trap
Entree met stalen schuifdeur van Staalmaker. Wandkast met kapstok Marktplaats. Hanglamp BePureHome. Kleur trap IG ps-1161 van Karwei.
antieke kapstok
Kast met kapstok Marktplaats, opgefrist door Zita.

LEES OOK
Zo breng je kleur aan in het interieur én bewaar je de rust

nog meer: binnenkijken