WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een woonboot met kleurrijke accenten in Parijs

Halsoverkop verhuizen naar een woonboot brengt de nodige kopzorgen met zich mee. Al helemaal als het een rigoureuze ommezwaai van het platteland naar de stad betreft én er kinderen in het spel zijn. De Franse Céline ging het avontuur aan. Céline: ‘Ik wilde dezelfde levenskwaliteit voor de kinderen behouden en wonen in een huis met buitenruimte. En dat in Parijs.’

diverse bank
Muurverf Grey Stone van Little Greene, vloerkleed en banken uit collectie Mah Jong van Roche Bobois, bijzettafels van Am.pm. Overig onbekend.

Volledig gesloopt

Een woning vinden die aan deze eisen voldeed bleek lastiger dan gedacht. ‘Tot ik stuitte op een woonboot aan de Seine uit 1945, van het Freycinet-bouwtype’, begint Céline. Alle boten van deze stijl hebben dezelfde maten: 38,5 meter lang en 5,05 meter breed, waardoor ze precies door de kanalen en sluizen uit die tijd pasten. Een klein woonoppervlak, maar Céline zag direct potentie. ‘De locatie was een droom die uitkwam, want de boot is omgeven door beboste wandelpaden. Je kijkt uit op de groene rivieroevers.’ Om haar woonwensen te realiseren, besloot ze vrijwel alleen het karkas van de boot te houden. De missie van de Française was om daarbinnen een duurzame en ecologische woning te maken, zonder het droomplaatje te laten varen. ‘Het interieur is volledig gesloopt en opnieuw opgebouwd.’

LEES OOK
De mooiste woonkamer decoratie per interieurstijl

Multifunctionele ruimte

Om het ruimtelijk te laten voelen, zonder er één grote ruimte van te maken, vroeg de inrichting van de woonboot om creatieve oplossingen en slim design. Ze besloot het midden van de boot als centrale ruimte te laten fungeren. ‘De twee kinderslaapkamers plaatse ik elk aan een uiteinde van het schip. Dat zorgde voor extra veel ruimte in het leefgedeelte’, vertelt Céline. ‘Het moest open en multifunctioneel aanvoelen. Een ruimte om te entertainen, yoga te doen én tijd met mijn kinderen door te brengen.’

blauwe slaapkamer
Muurverf Hicks Blue van Little Greene, hanglamp Suspension van Eno Studio, stoel Loft Muuto, kunstwerk The Journey 01 van Nicole Holz. Overig onbekend.
roze muur
Muurverf Rose Hellebore van Little Greene, wandlamp Memory Brokis, beddengoed en plaid Haomy, kussens Lafayette Maison, hanglamp Flowerpot &Tradition, bijzettafel Anatole Hartô. Overig onbekend.

Terrastruc

De grote wens van een tuin in hartje Parijs vervulde Céline op een unieke manier. Ze creëerde op de boeg van de woonboot een terras, waar ze vanaf de eethoek via glazen schuifdeuren op uitkijkt. Wanneer de deuren openstaan, waant ze zich door al het omliggende groen in een weelderige tuin. Door de stijl van binnen- en buitenmeubels op elkaar aan te laten sluiten, voelt het als een geheel.

houten stoel
Buitenstoel Ferm Living, eettafel en stoelen Chevron van Guillaume Delvigne voor Dasras. Overig onbekend.

“We ervaren het buitenleven in

hartje Parijs”

Duurzaam verbouwen

Iedere verandering die er gemaakt werd, deed Céline zo milieuvriendelijk mogelijk. ‘Ik had gelijk een ecologisch huis voor ogen met goede isolatie en een warmtepomp.’ Tijdens het verbouwen en inrichten trok ze deze visie verder door. Zo draaide ze LED-verlichting in álle lampen: van de automatisch verlichte kledingkast en de inbouwspots in de vloer van het terras tot de stijlvol weggewerkte lampen in de bureaus. ‘En ik heb overal voor dubbel glas gekozen om warmteverlies te voorkomen.’ Duurzaam of niet, zo’n complete verbouwing is een flinke onderneming. ‘Het kostte veel tijd en zorgen, want je moet met van alles rekening houden op het water. Voor de stabiliteit van de boot moet de verdeling van het gewicht precies goed zijn. En je moet nadenken over de weerstand en veerkracht van materialen, omdat een boot bij temperatuurveranderingen uitzet of juist krimpt’, legt Céline uit.

LEES OOK
Duurzaam wonen: 5 slimme stylingtips

Natuur als inspiratiebron

‘Het omringende landschap was de inspiratiebron voor de inrichting’, aldus Céline. Dat zie je terug in de sobere keuzes met her en der kleuraccenten, de praktische, houten meubels en pure lijnen. ‘Ik wilde overal dezelfde houtsoort gebruiken: mat, licht eikenhout.’ Om dat voor elkaar te krijgen liet Céline allerlei meubels, boekenplanken en een bar in de gewenste houtkleur op maat maken. Ook in de omlijsting rondom de ramen en het plafond wordt dit hout herhaald.

houten keuken
Muurverf Grey Stone en keukenblad geverfd in Black Corian van Little Greene, barkrukken Muuto, lampen LP Slim Round Louis Poulsen, vloer gelakt met Oak Natural, servetten Haomy, vaas Serax, servies Am.pm en Zara Home. Overig onbekend.
gele slaapkamer
Muurverf geel Mister David en grijs Grey Stone van Little Greene, beddengoed Haomy, hanglamp Flowerpot van &Tradition. Overig onbekend.

Magische woonboot

Om de zithoek in de centrale ruimte warmte en sfeer te geven, legde Céline er een kleurrijk XL-vloerkleed neer. De kleuren worden in de bankelementen en kussens weerspiegeld, waardoor de woonkamer – ondanks de drukke tintenmix – als één geheel voelt. Niet alleen in de woonkamer, ook in de rest van het interieur wordt dit kleurpalet herhaald. Zo zit er blauw op het plafond in de keuken, komt geel terug in de bad- en slaapkamer en is groen door ieder raam te zien door de natuurrijke omgeving. ‘Het is precies geworden zoals ik wilde: een harmonieus huis met unieke kleuren en details. We wonen op het platteland in de stad, ten minste, zo voelt het. Leven op het water is magisch’, besluit Céline.

gelle/roze badkamer
Muurverf geel Mister David en roze Rose Hellebore van Little Greene, wasbakken Cielo, kranen Triverde Cristina & Ondyna, elektrische handdoekendroger Atoll Spa TSL-GF, spiegel Norm Menu, wandlampen Studio Zangra. Overig onbekend.

“Het is een harmonieus huis met unieke kleuren en

details geworden”

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken