WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een voormalig winkelpand: eenvoud met een wow-effect

Met Friese nuchterheid en zuidelijke flair transformeerde Christien een kolossaal voormalig winkelpand tot een royale gezinswoning die schittert in eenvoud. ‘Een haardvuur, kaarsen en een kop thee, meer heb ik niet nodig.’

witte vloer
In de studio tafels van Hay, stoelen (v.a. links)  Leggera van Cassina, Thonet, Carl Hansen Sawbuck chair en PP Møbler. Bureaulamp uit de Mantis-collectie van DCW éditions.

Wonen in een voormalig winkelpand

In de kamers van Christiens huis hangt een verstilde, sobere sfeer. Er staat geen meubel te veel en de paar accessoires zijn met zorg gekozen. Boven de schouw hangt een oud houten tennisracket met gesprongen snaren. Aan de muur prijkt een wandkleed gemaakt van een oud gewaad. Op tafel liggen een paar zwart verdroogde sinaasappels die Christien in Spanje vond. ‘Dat is toch prachtig? Juist het imperfecte trekt me aan, het vergankelijke. Sommige dingen worden mooier met het verstrijken van de tijd.’ In de metershoge witte ruimtes komt elk meubel, elk accessoire, extra mooi uit, net als in een museum.

rotan stoelen haard
Kachel van ABC. Footstool Lamino van Swedese, Op de bank een lamp van Santa & Cole. Voor het raam bosjes zuring, citroengeraniums in een bak van Poggi Ugo.
houten stoel haard
Ook in Christiens studio staan veel tijdloze klassiekers, zoals fauteuil en footstool Lamino van Swedese en de Akari Light Sculpture van Isamo Noguchi. Mand van Lillerod. In het bovenste deel van de houtkachel (van ABC) kun je brood bakken.
wit gordijn
De essenhouten keuken in de studio op de derde verdieping is getimmerd door een meubelmaker. Werkblad en spoelbak van marmer op maat gemaakt. Spatrand betegeld met terracotta tegels van Albarello. Lamp uit Mallorca. Servies Edge van Skagerak.
bruine wand

Ellenlange kastenwand

Sober is niet hetzelfde als simpel. Achter de twee riante verdiepingen, tot vorig jaar nog onderdeel van hun woonwinkel, schuilt een goed doordacht plan. ‘We woonden al acht jaar in een bungalow en waren toe aan een nieuw project. Waarom gaan we niet boven de winkel wonen, dachten we, al die vierkante meters hebben we eigenlijk niet nodig. Verhuizen vinden we leuk en we houden van licht leven, zonder al te veel bezit en gedoe.’

Wat volgde was een – volledig ecologische – verbouwing van een half jaar. Beide verdiepingen bestonden uit een grote open ruimte, die Christien zelf indeelde voor alle woonfuncties, een studio (voor haarzelf), een kantoor (voor haar man) én een dakpatio. Veel aandacht ging naar de ruime, inpandige gang op de eerste verdieping. Die van de woonkamer voorin, langs het kantoor, naar de ouderlijke slaapkamer achterin loopt. ‘Het is weliswaar een doorloopruimte, maar wel een belangrijke, vanwege de omvang en de centrale ligging. Ik wilde iets wat impact creëert.’ Dat wow-effect is gelukt, dankzij de hoge vensterdeuren van red cedarwood, een ellenlange kastenwand van essenhout en een lambrisering van terracotta ‘baksteentjes’ – aangevuld met een onverwacht zithoekje.

Aardse materialen

Het huis is een voormalig winkelpand met overal dezelfde sobere en toch warme stijl. ‘Ik houd van aardse, tactiele materialen, zoals onbehandeld hout en aardewerk en laat me graag inspireren door mediterrane huizen. Vooral de eenvoudige Spaanse vormtaal spreekt me aan. Die matcht goed met Scandinavisch design en onze nuchtere Noord-Nederlandse mentaliteit.’

bed lampen

Budgetkeuken

Christiens hang naar eenvoud zie je ook terug in de twee open keukens: een in de woonkamer en een in haar ontwerpstudio. Beide zijn getimmerd door een meubelmaker. Het betonblad is ter plekke gestort en in plaats van deuren hangt er een linnen gordijntje onder het aanrecht. Het Viking-fornuis in de woonkeuken gaat al een leven lang mee. ‘Ik koop nooit keukens bij een keukenboer, dat vind ik echt zonde van het geld. Vuur, water, een werkblad en mooie materialen, dat is alles wat je nodig hebt. Ik zeg altijd: kies voor low budget waar het kan en ga voor kwaliteit waar het moet.’

Meubels van kwaliteit

Op meubels bezuinigt Christien dan meestal weer niet. ‘Ik houd van handgemaakte spullen waar aandacht en tijd in zit. Daar hangt vaak wel een prijskaartje aan, maar dat hoeft niet. Iets moois kan oud, nieuw, goedkoop of kneiterduur zijn. Het zit ’m vaak in eenvoud, puurheid, bezieling. Dat kun je voelen, een ontwerp met een ziel geeft een andere energie. Eigenlijk draait alles bij mij om dat soort schoonheid.’ Vanuit die gedachte begon ze in 2011 ook haar eigen label SlowWood, een collectie lokaal gemaakte houten tafels in archetypische vormen die lang mooi blijven.

grijze bank haard
Rechterdeel van de woonkamer in het voorhuis. De schouw is origineel, kachel Dik Geurts. Vloerkleed Nanimarquina, salontafel SlowWood. Voor het raam Cloud Sofa van &Tradition. Wandlamp Santa & Cole, hanglamp Vertigo Bird, staande lamp Akari Light Sculpture van Isamu Noguchi (Vitra).
witte muur vaas

Durven kiezen

Bijna alle prototypes staan in haar voormalige winkelpand, zoals de grote eettafel en de koffietafel in de woonkamer. Alle andere meubels – veelal van Scandinavische designers – zijn in de loop der jaren verzameld; niks is nieuw gekocht voor dit huis. ‘Ik had wel een wishlist van mooie nieuwe items, maar alles wat we hadden paste gewoon in dit huis, dat was wel verrassend. En eigenlijk ook weer niet: het zijn tijdloze ontwerpen die zich overal thuis voelen. Waarom zou je dan nieuwe dingen kopen?’

Helemaal weg van dit eenvoudige interieur met wow-effect? Ontdek de natuurlijke kracht van verstilde kleuren.

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken