WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een voormalig pakhuis vol maatwerk

Als kind keek ze mee terwijl haar vader kluste, nu doet Tanja alles zelf. Ze ontwerpt DIY-meubels voor bouwmarkten, woonprogramma’s en haar interieurblog, en test alles met veel plezier in eigen huis.

vtwonen DIY special 01 2020 | woonkamer met oud roze bank Binnenkijken Pakhuis
Vloerkleed Wehkamp. Bank niet meer leverbaar. De terracotta bloempotten heeft Tanja zelf geschilderd. Lijsten zelfgemaakt. Bijzettafels, kussens en staande lamp Karwei. De gordijnen zijn gemaakt van dunne losse stof van een Franse markt en van dikkere stof van Karwei. Kast naast bank niet meer te koop.
vtwonen DIY special 01 2020 | eethoek naast open keuken Binnenkijken Pakhuis
Hanglamp, stoelen, vaas en gouden bord Karwei. Plant Intratuin. Televisie The Frame van Samsung. Kleur wandmeubel zelf gemengd. Keuken Ikea. Tegels spatwand Designtegels. Hanglamp boven aanrecht zelfgemaakt. Rozerode kruk niet meer te koop.

Jong geleerd is oud gedaan

De moeder van Tanja zat vroeger vol klusplannen. Maar omdat Tanja’s vader een drukke baan had, duurde het vaak lang voordat die gerealiseerd werden. ‘Als hij eindelijk tijd had, ging ik met hem mee naar de bouwmarkt,’ vertelt Tanja, ‘en eenmaal thuis hielp ik hem schuren en verven. Ik genoot, maar vond het gek dat we steeds op mijn vader moesten wachten. Waarom doe je het niet zelf? Dacht ik, als mijn moeder weer eens een plan had. Toen ik op mezelf ging wonen en mijn huis moest opknappen, heb ik alles wat ik niet begreep opgezocht op Youtube – van tegels slijpen tot hout frezen. Het gaf een enorme kick als een project lukte.’

vtwonen DIY special 01 2020 | mat zwarte keuken met gouden accenten Binnenkijken Pakhuis
Waterkoker Alessi Plissé. Houten schaal, bekers op plank, glazen potten en theedoek Loods 5. Roze schaal op aanrecht, gestippelde theepot en bakjes in nis Karwei. Keuken Ikea. Espressomachine Solis. Groene pot H&M Home. Tegels Designtegels.
vtwonen DIY special 01 2020 | wandkast rotan met diverse lijstjes
Pluimen tuincentrum. Lamp en vaas Karwei.

Eigen ontwerpen

Na haar studie orthopedagogiek werkte ze als onderzoeker bij de universiteit. In haar vrije tijd bleef Tanja klussen en begon ze een blog waarop ze haar bouwsels postte – van plantenbakken tot koffietafels. Nadat bouwmarkten en woonprogramma’s haar ontdekten, zegde ze haar baan op en ging fulltime aan de slag als DIY-ontwerper. ‘Als onderzoeker miste ik creativiteit’, verklaart ze. ‘Het is superfijn dat ik nu elke dag mag maken wat ik in mijn hoofd heb.’ En dat is veel. Toen Tanja na een verbroken relatie weer alleen ging wonen, besloot ze geen compromissen meer te sluiten en haar appartement precies zo in te richten als zíj wilde. ‘Ik ben de eerste bewoner en trof een casco-ruimte aan’, vertelt ze.

7bm5bg78m2vu_s2400.jpg
Timmermanswerkbank vintage. Vazen Enter my attic. Bakjes en posthouder Ikea.

Maatwerk werkt altijd

Wat Tanja daar vooral nodig bleek te hebben was bergruimte. Dus bouwde ze naast de zwarte Ikea-keuken een lange lage kast die dubbelt als zitplek. Voor de gang bedacht ze een speels schoenenrek. En de slaapkamer kreeg een vakkenkast die doorloopt tot aan het meer dan vier meter hoge plafond. ‘Ik ben vrij chaotisch, daarom wil ik een rustig huis’, zegt Tanja. ‘Het mooie van maatwerk is dat alles net wat meer áf en opgeruimd voelt. Ook natuurlijke materialen en ingetogen kleuren als perzikroze helpen. Ze geven sfeer, zonder overheersend te zijn.’

vtwonen DIY special 01 2020 | Slaapkamer gedecoreerd met kussens en doorkijk naar beneden verdieping
Sprei Crisp sheets, schilderij Tinystories, wandlamp House Doctor. Nachtkastjes zelfgemaakt. Vogelkussen H&M, langwerpig kussen Karwei.
vtwonen DIY special 01 2020 | wandkast oud roze gedecoreerd met accessoires
Schilderij Tinystories, ronde vaas HKliving, groene vaas House Doctor. Spiegel herkomst onbekend. Vogel Normann Copenhagen. Stolp en mini-kas Karwei.

Huis vol zelfgemaakte meubels

Hoewel de inrichting nu redelijk compleet is, is Tanja niet van plan te stoppen met klussen. ‘Ik geniet van het hele proces: van het ontwerpen, maken én stylen. Een timmerman kan het vast beter, maar daar gaat het niet om. Ik vind het leuk om te leren, om uit te vinden hoe dingen gemaakt worden. Dat geeft veel meer voldoening dan kant-en-klare spullen kopen. Een huis vol zelfgemaakte meubels voelt heel erg als jíj, als de plek waar alles klopt.’

nog meer: binnenkijken