WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een tiny house met thuisbioscoop én festivaltuin

Hun huis mag dan klein zijn, op het gebied van comfort doen Menno en Rhona geen concessies. Sinds 2018 wonen ze met hun zoontje in een tiny house op woonproject Minitopia Poeldonk. Een tiny house met thuisbioscoop én festivaltuin.

vtwonen special tiny houses | tiny house in Den Bosch met veranda
De vlonders van de festivaltuin zijn gemaakt van gerecyclede festivalvloeren. Bijzettafel Intratuin.

Flexwoning

Ze zochten naar een betaalbaar alternatief op de krappe woningmarkt. Zo vonden Menno Versluis en Rhona Bos in 2019 hun nieuwe huis: een prefab tiny house op een voormalig milieupark in Den Bosch. Minitopia Poeldonk is een experimenteel project waar ruimte is voor vernuftige knutselaars, creatieve doe-het-zelvers en praktisch ingestelde ingenieurstypes, om laagdrempelig een tijdelijke flexwoning te realiseren. Menno en Rhona gingen voor het type Tiny Loft: een eenvoudig maar comfortabel huisje met uitzicht op een sfeervolle festivaltuin. Extra leuk: zelfs de vlonders zijn duurzaam en gemaakt van gerecyclede festivalvloeren.

LEES OOK
Binnenkijken in een tiny tuinhuis in Wijk aan Zee

vtwonen special tiny houses | ingebouwde kast boven de keuken
Onder de kurkvloer ligt elektrische vloerverwarming. De wanden, vloer en plafond zijn aan de binnenkant bekleed met panelen van houtfineer. De hoge zwarte kast, een ontwerp van Menno en Rhona, maakt slim gebruik van de ruimte in de nok. Achter de kast bevinden zich de keuken, de badkamer met opslagruimte en Viks slaapkamer.
vtwonen special tiny houses | hangmat op de veranda van tiny house
vtwonen special tiny houses | zwarte keuken zonder bovenkastjes met een zilvere kraan
vtwonen special tiny houses | badkamer met douche

Minder meters, meer geluk

Een groot huis leidt niet automatisch tot een groot geluksgevoel, vindt Menno. De tiny house-beweging heeft oog voor een andere manier van leven. Menno: ‘Het gaat niet om bezit of het aantal vierkante meters, maar om beheersbaar geluk. Wat heb je écht nodig? Als je huisvesting betaalbaar houdt, kun je meer besteden aan andere dingen: je hobby’s, je gezin of reizen.’ De woning van Menno en Rhona is opgebouwd uit hoogwaardige sandwichpanelen. Menno: ‘De ruwbouw is tegelijkertijd de afbouw: niet alleen buitenbekleding en constructie, maar óók isolatie en binnenbekleding. En met de zonnepanelen op het dak is de energierekening nagenoeg nul.’

vtwonen special tiny houses | zitten eten aan de eettafel
Bank en stoelen merk onbekend. Trapje Ikea. Kinderstoel Tripp Trapp Stokke. De opklaptafel zit standaard bij elke Tiny Loft.

“Wanneer het rolgordijn omlaaggaat, verandert een beamer de voorkamer in een

privé-bioscoop.”

Non-stop kampeergevoel

Menno: ‘In een klein huis moet je de ruimte slim gebruiken, bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan. Een trap leidt naar de vide, waar we slapen. En onze eettafel? Als we hem niet gebruiken, klappen we hem tegen de wand.’ Krap voelt het nergens. Een royale glaspartij aan de voorkant zorgt voor verbinding met de groene buitenwereld. Menno: ‘Veel bewoners omschrijven het wonen hier als permanente vakantie. Minder vierkante meters, méér kwaliteit. Minder ratrace, méér kampeergevoel.’

vtwonen special tiny houses | commode kinderkamer
Kast Hemnes doet dienst als commode en wandrek Flisat als boekenplank én kledingroede, beide Ikea.
vtwonen special tiny houses | wieg met een stoel en vlaggetjes
Zoon Vik heeft achterin zijn eigen kamer. Menno en Rhona’s bed staat op de slaapvide boven hem. Meegroeiledikant Sleepi Stokke. Loungestoel Outdoor Egg Chair, kussens HKliving.

LEES OOK
Met deze spullen geniet je maximaal van de zon in de tuin

nog meer: binnenkijken