WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een oude school uit 1880 in Wijk aan Zee

Als kostuumontwerper heeft Martina een scherp oog voor detail en materialen. Dat kwam haar goed van pas bij de verbouwing van een oude school uit 1880. ‘Met mijn verhuizing naar Wijk aan Zee is de cirkel rond.’

stalen trap
Trap van staal en eikenhout ontworpen door Martina, uitgevoerd door TNW Interieur.  
stalen deuren
Bank Beliani. Hanglamp Praxis. Gordijnen Stoffenwinkel. De stalen taatsdeuren zijn een eigen ontwerp, uitgevoerd door TNW Interieur. Retro bakelieten wisselschakelaars Bakeliet.

Verlangen naar zee

Op vakantie met haar ouders leerde de Duitse Martina Fehmer het Hollandse kustlandschap waarderen. Na haar eindexamen besloot ze dat ze in Nederland wilde studeren. In een stad aan zee. Aan de Haagse kunstacademie studeerde ze kostuum- en decorontwerp. Inmiddels bepaalt Martina de garderobe van historische spektakelfilms als Michiel de Ruyter en eigentijdse producties als Toscaanse Bruiloft en De Beentjes van Sint Hildegard. Lang combineerde ze een klein appartement in de Jordaan met een atelier in Amsterdam-Noord. Maar toen er een oude school in Wijk aan Zee te koop stond, was de interesse gewekt. ‘Vrijdags deden we een bod en maandag hoorden we dat wij het waren geworden.’

LEES OOK
4x woonidee: uitgesproken eclectisch interieur

wasbak
Oude werkbank Olde Looierij. Op maat gemaakte wastafel en kranen Hotbath, Meester Smeets. Spiegel Made. Wandlamp Agolada, Eglo. Vloerkleed Otto. Wanden en vloer Beton Ciré Pro (Zink), Trendstuc.
houten keuken
De Dtile keuken met 3d-tegels Duif ontwierp Martina samen met ontwerper Peter van der Jagt. Gebloemd vliesbehang Hornbach, afzuigkap Ikea, hanglampen Made. Overig onbekend.
blauwe tegels keuken
Dtile keuken zelfgemaakt. Kraan Nivito. Houten groenteschaal Hema. Snijplank Ikea. Dutchbone fauteuil Loods 5 Garage. Barkrukken Kave Home Farley. Hanglampen Made.Koelkast M-system. Afzuigkap, apparatuur en inductieplaat Ikea. Natuurbehang Hornbach. Overig onbekend.
zwart bad
Vrijstaand bad Sol Garden mat black Sanitair online. Kraan Hotbath, Meester Smeets. Kruk Loods 5. Wandverwarming Hudson Reed.Wandlamp Agolada, Eglo. Voerkleed Otto.

Oude school opknappen

De binnenkant van de oude school, een ‘uitgeleefde bende’, was aan een stevige opknapbeurt toe. ‘Sinds de jaren tachtig was het al geen schooltje meer. Het pand had gefungeerd als brandweerkazerne en gemeenschapshuis. Je weet eigenlijk niet welke bouwkundige hobbels je onderweg tegen zult komen, maar de rustige ligging dicht bij zee en het aantal beschikbare vierkante meters waren overtuigend.’ Ze waagden de sprong in het diepe, tijdens een klusavontuur dat negen maanden zou duren. ‘Het renovatiebudget was beperkt, we hebben vooral zelf de handen uit de mouwen gestoken.’ Door haar werk als kostuumontwerper heeft Martina een scherp oog voor details. ‘Wat je op de ene plek niet kunt gebruiken, komt op de andere misschien wél van pas.’

bruine fauteuils
Antieke tegelkachel Harrie van Gennip. De fauteuils zijn erfstukken. Jas eigen ontwerp voor Studio Wunderbar. Vloerlamp Falcon Dutchbone. Gordijnen zelfgemaakt.

“Een beperkt budget maakt creatief. Met een rondje langs bouwmarkten en outlets kom je een heel eind”

Beperkt budget

Een oud lattenplafond heeft een nieuwe bestemming gevonden als wandbekleding. De houten vloer die beneden lag, kreeg een tweede leven op de vide. Stap voor stap veroverden Martina en haar vriend hun huis op de oude school. De inrichting kwam nogal eclectisch tot stand. Martina: ‘De basis van wanden en vloeren moet deugen, net als de keuze voor grote blikvangers als een eettafel of een markant keukenblok. Maar ook een detail als een retro bakelieten wisselschakelaar kan wezenlijk zijn. Bij de kleinere stukken en accessoires is het vooral een kwestie van combinaties uitproberen. We zijn niet zo van het exclusieve, kostbare design. Een beperkt budget maakt je vanzelf creatief.’

blauwe bank
Wand zelfgemaakt van oude plafondlatten. Bank Gianni, Passepartout. Kussens Leen Bakker, HKliving en Stoov. Vloerkleed Loods 5. Aan de wand een leren kledingstuk uit de film Redbad. Hanglampen Monoqi.
beton vloer
Eetkamertafel en stoelen Zuiver. Roze Dutchbone fauteuil Loods 5. Bufferlampen Pols Potten. Barkruk Kave Home Farley. Vloerkleed Ikea, behang Hornbach. Vloer van gevlinderd beton.

LEES OOK
Binnenkijken in een moderne, voormalige school in Haarlem

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken