WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een monument op Monumentendag

Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 vindt de Open Monumentendag plaats. De ultieme manier om eens binnen te kijken in een monumentaal pand. Alleen al in Amsterdam zijn er zestig monumentale panden waar binnen gekeken mag worden. Wij geven je een sneak preview bij De Bazel, ook wel bekend als Het Stadsarchief Amsterdam.
Monumentendag de bazel 01Monumentendag de bazel 02Monumentendag de bazel 04

De Bazel

In 1919 ontwierp architect K.P.C de Bazel het enorme bankgebouw De Bazel. Dit deed hij voor de Nederlandsche Handel Maatschappij. Het gebouw werd in 1926 geopend en bevatte, voor die tijd, hypermoderne snufjes. Er zat een ventilatiesysteem, liften en telefooncellen in. Hoe gesloten de buitenkant is, zo open en licht is de centrale hal. Het 150 jaar oude interieur, wat te vinden is op de tweede verdieping, wordt als vreemd element omschreven. Het meest bijzondere is toch wel de bankkluis. Onder het gebouw zitten de vroegere bankkluizen, waarvan de aankleding doet denken aan een oosterse tempel.

Te zien

Te doen

Tijdens de monumentendag kun je bij De Bazel diverse rondleidingen volgen. Ook is er een expositie waar Het Stadsarchief Amsterdam, de huidige hoofdgebruiker, topstukken uit de collectie laat zien. Je kunt De Bazel bezoeken op zaterdag 10 september tussen 09.00 en 22.30 uur en zondag 11 september tussen 09.00 en 17.00 uur.

Op pad met kinderen? Er zijn speciale juniorgidsen te vinden. Zij geven elke 30 minuten een rondleiding, tussen 10.00 en 17.00 uur, op zaterdag en zondag. Tussen 11.00 en 16.00 uur is er de mogelijkheid om hun eigen droomhuis knutselen.

Praktisch

Entree: Tijdens Open Monumentendag kun je gratis naar binnen!
Vijzelstraat 32, Amsterdam

De Bazel al eens bezocht? Dan zijn er nog genoeg alternatieve monumenten te bezoeken. Let wel op de openingstijden, sommige monumenten hebben maar beperkt toegang!

Bron beeld: Architectuur Centrum Amsterdam

nog meer: binnenkijken