WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een kleine loft in Helsinki met slimme opbergtrucs

Eerlijk is eerlijk: de studio die Elisa ging bezichtigen, was klein en onhandig ingedeeld. Maar de Finse interieurontwerper zag meteen de potentie. Met grondig verbouwen en slimme opbergtrucs maakte ze van de kleine loft een rustig, ruimtelijk appartement.

vtwonen special tiny houses | keuken met kasten in neutrale kleur
Keuken met inschuifdeuren op maat gemaakt door Blau Interior, geverfd in kleur ON.00.76 van Flexa. De houten vloer is wit geverfd.
vtwonen special tiny houses | vaas met droogbloemen op een houten stoel
Vaas Marimekko. Beddengoed Ikea.

De hoogte in

Toen Elisa een woonplek zocht voor haar dochter Cecilia en zichzelf wilde ze vooral in Cecilia’s vertrouwde omgeving blijven: in het centrum van Helsinki. Een van de opties was deze kleine loft, die niet groter bleek dan 42 m². ‘Niet echt praktisch natuurlijk met een kleuter, maar gelukkig ben ik toch gaan kijken. Je kunt het vloeroppervlak weliswaar niet uitbreiden, maar je kunt het wel beter benutten. De plafonds zijn bijvoorbeeld drie meter hoog. En er zat een grote hal in en een aparte keuken, maar geen slaapkamer. Toen viel het kwartje: mijn slaapkamer kwam op de plaats van de keuken, en dan kon die verhuizen naar de hal.’

LEES OOK:
Binnenkijken in een zelfvoorzienend tiny house

vtwonen special tiny houses | woonkamer van de woning in Helsinki met een rode bank en groot vloerkleed
Schilderij Aino-Maija Laaksonen. Bank Hakola, kussens H&M Home. Vloerkleed Anno Collection. Salontafel Ikea. Staande lamp Habitat. Hanglampen Tapio Wirkkala (Elisa’s oudoom!). Barwagen Fargo. Artek-stoelen vintage. Tafel Jotex.
vtwonen special tiny houses | ronde zwarte eettafel met twee stoelen en een barwagen
Vloerkleed Anno Collection. Salontafel Ikea. Hanglampen Tapio Wirkkala. Barwagen Fargo. Artek-stoelen vintage. Tafel Jotex.
vtwonen special tiny houses | woonkamer met witte muren en webbing kast
Webbingkast Ikea. Hanglampen Tapio Wirkkala aan een verlaagde plafondroos. Fluwelen stoel Jotex.
vtwonen special tiny houses | keuken met koffiezetapparaat en servies
Keuken met inschuifdeuren op maat gemaakt door Blau Interior, geverfd in kleur ON.00.76 van Flexa. Overig privébezit.

Verstopte keuken

Als je binnenkomt, sta je dus meteen in de keuken. Maar dat voelt niet zo: met uitzondering van het fornuis zitten alle grote en kleine apparaten verborgen achter deuren. Zelfs de gootsteen zit in een kast. ‘Alle kasten zijn glad, strak en lichtgrijs geverfd. Zolang je het maar subtiel houdt, blijft het leefbaar.’ Ook handig: de deurtjes kunnen helemaal in de kast worden weggeschoven zodat ze geen plaats innemen tijdens het koken.

vtwonen special tiny houses | slaapkamer met opgemaakt bed en kasten
Beddengoed Ikea. Wandnissen Casa Stockmann. Kastenwand op maat gemaakt door Blau Interior.

“De nacht voor de housewarming stond ik nog

te zagen”

Licht met kleur

De hoge plafonds in het appartement uit 1911 boden nog meer kansen. In wat nu de woonkamer is, zat een alkoof. Daar bedacht Elisa een ‘slaapkamer’ voor dochter Cecilia, die in feite een brede hoogslaper is. Een scheidingwand van lichte, houten latten schermt Cecilia’s garderobe en speelgoedkast af. ‘Die baseerde ik op de roomdividers die je wel ziet in huizen uit de jaren zeventig.’ Vanaf de bank zie je niets van de kasten, of van de trap naar Cecilia’s bed. ‘En boven haar bed zit een uitspringende rand met nissen, verlichting erachter en een geschulpte uitsnijding aan de onderkant. Zo slaapt ze letterlijk in de wolken.’

vtwonen special tiny houses | zicht op deur naar de slaapkamer met wandrek en foto’s
Tafel Jotex. Artek-stoel vintage. Betonraster van een bouwplaats als wandrek.
vtwonen special tiny houses |  badkamer wasbak zwart met witte stippen
De badkamer was al verbouwd, maar Elisa verving de waskom door deze stenen kom van Woodsio.

NOG MEER BINNENKIJKEN?
Bekijk de andere binnenkijkers hier

nog meer: binnenkijken