WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een klassiek pand in Amsterdam

Jaren geleden hadden Susanne en Fleur hun oog op een sfeervol plein in Amsterdam Oost laten vallen. ‘Ooit willen we daar wonen,’ dachten ze. Een paar jaar later kwam die wens uit. Nu zitten ze helemaal op hun plek in het lichte familiehuis.

vtwonen 05-2020 | binnenkijken in een klassiek pand in amsterdam woonkamer met apenlamp en roze plofstoel
Fauteuil Togo via Fritzvintage, bank Loods 5, tafel en spiegel Fonq. Dressoir, pot en plant Ikea. Vloerkleed en donkere verf IG KH M -111 Karwei. Wandlamp en gouden tafeltje Yaya. Kussens Palais, lamp Monkey van Seletti. Vitrinekastje erfstuk. Vaas met pampasgras Noa May, zwart tafeltje Hay. Lampplank Frama.
vtwonen 05-2020 | binnenkijken in een klassiek pand in amsterdam lamp met pampasgrassen zelf maken
Hanglamp van Frandsen via Loods 5, hangende pampasdecoratie zelfgemaakt door Susanne.
vtwonen 05-2020 | binnenkijken in een klassiek pand in amsterdam keuken met witte visgraattegels
Keuken Ikea. Muurkandelaars Hay, kaarsen
Noa May, spiegelend dienblad Yaya, broodtrommel rommelmarkt. Tegels via Tegels in huis. Beige verf IG M-080 Karwei.

Lichtspel

Het eerste waar ze voor vielen was de locatie van het huis, het tweede was de natuurlijke lichtinval door de grote ramen. Susanne: ‘Verlichting is zo belangrijk bij het creëren van een goede sfeer in huis. Wij hebben mazzel met deze grote ramen, dus we hadden alleen een paar spots en sfeerlampen nodig. De lamp boven de tafel heb ik zelf gemaakt door pampasgrassen om een simpele metalen lamp te binden.’

Stijlenmix

Bij het inrichten was het voor Susanne nog niet gemakkelijk om zich aan één stijl te houden. Susanne: ‘Ik vind verschillende stijlen mooi. En klakkeloos één stijl overnemen wil ik ook niet, dan wordt het zo één pot nat. Ik zoek een twist in verschillende stijlen en combineer ze met elkaar. Hierbij probeer ik het geheel wel in balans te houden door bijvoorbeeld voor eenheid in materialen te kiezen.’ Een andere manier om balans in het interieur te brengen heeft Susanne geleerd toen ze stage liep bij een kledingmerk. Susanne: ‘Mensen houden onbewust van herhaling, dat creëert rust. Door op meerdere plekken rode shirts te hangen, zorg je voor verbinding in een collectie, maar heb je overal rood, dan wordt het te druk. Kleuren herhalen en balanceren werkt in winkels, maar je kunt het principe ook in huis toepassen. Zo hebben wij in de eetkamer een wandkleed met okergele cirkels erop en aan de andere kant van de kamer een okergeel kussen op de bank en komt de kleur terug in een print.’

vtwonen 05-2020 | binnenkijken in een klassiek pand in amsterdam witte apenlamp tegen zwarte muur
Lamp Monkey van Seletti, Picasso-print via Etsy. Het vitrinekastje is een erfstuk van Fleurs oma. Stolp Loods 5. Muurverf IG KH M -111 Karwei.
vtwonen 05-2020 | binnenkijken in een klassiek pand in amsterdam slaapkamer terratinten
Linnen dekbed H&M, gestreept kussen Søstrene Grene, kussen met palm Crisp Sheets, roze kussen Limelight, sprei Sissy-Boy. Messing Bonjour letters Zoé Rumeau, macramé muurhanger Zusss, messing hanglamp Yaya. Verduisterende gordijnen Ikea.
vtwonen 05-2020 | binnenkijken in een klassiek pand in amsterdam eettafel van kurk en wandkleed met stippen
Kurken tafel Sinnerlig van Ikea, wandkleed Oyoy. Mosterdgele Tulip Chairs van Saarinen via Casa Gitane, grijze velours stoelen Søstrene Grene. Hanglamp van Frandsen via Loods 5, hangende pampasdecoratie zelfgemaakt door Susanne.
vtwonen 05-2020 | binnenkijken in een klassiek pand in amsterdam riet tegen plafond voor strandhuisgevoel
Stoel Praxis. De muurhangers zijn erfstukken van oma. Lamp Sinnerlig en linnen gordijnen Ikea. Beige plaid van een markt op Ibiza, mintkleurig kussen Onshus, macramé kussen Loods 5. Leren poef souvenir uit Marrakech, vloerkleed Yaya. Kimono Anna+Nina. Tegen het plafond is riet uit de bouwmarkt getimmerd.

Zonsondergang zen

De slaapkamer moest een plek worden om tot rust te komen. Boven de openslaande deuren zat een lelijk plafond. In plaats van een grote verbouwing aan te gaan, kozen Susanne en Fleur ervoor om er rieten matten tegenaan te timmeren. Susanne: ‘Door dat riet lijkt het net een strandhuisje. Als de tuindeuren openstaan kun je hier heerlijk zitten.’ Missie zenslaapkamer geslaagd, want wat is er rustgevender dan het strandgevoel? De serene sfeer is verder doorgevoerd door middel van de kleuren. Susanne: ‘We wilden graag kleur in de kamer en dachten dat roze mooi bij het zomerse strandhuisgevoel zou passen. We hebben voor een bruinroze tint gekozen en vervolgens alles ton-sur-ton ingericht. Door verschillende tinten van eenzelfde kleur te gebruiken kun je met elke kleur een rustig geheel creëren, zelfs roze.’

vtwonen 05-2020 | binnenkijken klassiek pand amsterdam roze slaapkamer rieten lamp
Kussen en spiegel Søstrene Grene, de witte stoel is een erfstuk van oma. Vaas op schouw Anna+Nina.

Woonidee: volg bij het schilderen de bestaande lijnen van een ruimte om

rust te creëren.

Benieuwd hoe Susanne en Fleur de kamer van hun dochter hebben ingericht? Kijk binnen in de speelse kinderkamer.

nog meer: binnenkijken