WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een herenhuis uit 1895 met industriële materialen

Interieurstylist Miranda verhuist regelmatig, puur omdat ze zich dan weer kan uitleven op een nieuwe woning. Sinds een jaar woont ze met haar gezin in een herenhuis uit 1895 in Dordrecht, waar haar stijl – een mix van natuurlijke materialen, lichte kleuren en industriële items – goed tot zijn recht komt.

eettafel wit

Maatwerk

Ga er maar aan staan: een bijna 300 m² groot herenhuis uit 1895 van top tot teen opnieuw indelen en inrichten. Miranda draait er haar hand niet voor om. Sterker nog: ze vond het geweldig. De verlaagde systeemplafonds gingen eruit, net als alle vloeren en de elektra. Miranda: ‘Het aannemersbedrijf is er een maand of negen mee bezig geweest, zes dagen per week, van 7 tot 7. Zelf gaf ik de aanwijzingen, hoe ik graag had dat het gebeurde. Want het verbouwen zelf, dát moet je me niet laten doen.’ Voor Miranda stond één ding vast: het huis moest gerenoveerd worden op een manier die bij de oorspronkelijke stijl paste. ‘Ik wilde graag een kamer en suite, aangepast aan deze tijd door middel van de stalen deuren, en mooie boekenkasten die integreerden met de woning. Een heel gepuzzel, want in zo’n oud pand is het nergens écht recht. Alles moest maatwerk worden.’

zwarte leren stoel
Inbouwkasten |accessoires | vtwonen
stalen deuren
barkrukken hout

Warme uistraling

Pronkstukken in het herenhuis uit 1895 zijn de glas-in-lood ramen op de zolderverdieping. Miranda: ‘Gelukkig vond ik een specialist die het raam perfect passend heeft gemaakt, in een model dat rond 1900 gebruikelijk was en met de kleuren van de stad Dordrecht.’ Een andere favoriete plek is de woonkeuken. Koken, borrelen, gezellig kletsen met bezoek; het kan er allemaal. Miranda’s voorkeuren qua materialen en kleuren zijn er goed zichtbaar: hout, wit, bruin en donkere kleuren, die culmineren in een warme uitstraling. Voorlopig heeft het gezin het prima naar hun zin in deze woning. ‘Normaliter verhuizen we om de vijf jaar ongeveer. Dan krijg ik kriebels, heb ik zin in een nieuw project. Maar ik denk dat we hier wel wat langer blijven. Alle ruimte, een mooie vrije tuin en tóch dichtbij een heerlijke stad. Wat wil je nog meer?’

glas in lood ramen

“Gelukkig vond ik een specialist voor het glas-in-lood raam.”

Zo haal je de stijl in huis:

  1. Wittinten en natuurlijke materialen zorgen voor rust en ruimte, ook in je hoofd. Als de basis clean is, kan die een kleurige uitspatting op z’n tijd ook goed hebben.
  2. Om het geheel wat zachter te maken, kun je kleden en andere al dan niet aaibare stoffen toevoegen. Op de vloer, op de bank, op de stoel of aan de muur.
  3. (Zwart) staal laat zich goed combineren met het frisse groen van planten, boompjes en bloemen. Bovendien kun je daarbij mooi variëren met plantenbakken en -schalen.
  4. Verschillende soorten hout, qua materiaalkeuze én qua kleur, kun je prima naast elkaar gebruiken.

LEES OOK
Zo pas je een industriële woonstijl toe in huis

vaas met groen
leren bank

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken