WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een duurzaam miniatuur Zaans huis

Gert-Jan en Elske kochten drie jaar geleden dit miniatuur monument. Het was slecht onderhouden en ze wisten meteen dat er veel werk in zou gaan zitten. Nu drie jaar later is het nog niet klaar, maar de basis staat en hoe. Door alle materialen optimaal te gebruiken, is het ook nog eens een heel duurzaam Zaans huisje geworden.

In samenwerking met Centraal Beheer

Vol aan de bak

Een jaar fulltime met zijn tweeën aan het huis klussen en stoppen met werken, dat was het idee. Maar gaandeweg bleek het toch langer te duren en bovenal duurder te zijn. Het stel besluit om weinig concessies te doen. ‘De enige concessie was tijd. En als we dan even geen geld meer hadden, gingen we beiden weer freelance aan het werk om daarna volle bak verder te gaan. Op een bepaald punt besloten we om alles in één keer goed te doen: we gaan het gewoon heel erg mooi maken.’

En mooi is het zeker geworden. Aan alle details van het huis is te zien dat er veel liefde en tijd in de woning zit. Zo zijn alle nerven van het houtwerk met de hand geschaafd om zo het oude karakter van het huis te bewaren. Bovendien duurde het maar liefst een jaar om de 285 tegeltjes van de oude haard bij elkaar te verzamelen, maar het is wel dé eyecatcher van de woonkamer geworden.

“De enige concessie die we hebben gedaan, was tijd”

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. ‘We kiezen liever voor duurdere materialen van hoge kwaliteit dan voor goedkope oplossingen.’ Hout is niet alleen mooi, maar heeft ook een kleinere footprint dan bijvoorbeeld beton. Het glas in de ramen heeft de oude monumentenlook met het onregelmatige karakter, maar wel HR++ energiezuinige eigenschappen. En de vloerverwarming is dichter op elkaar gelegd, waardoor het huis met een lagere temperatuur toch goed te verwarmen is . Daarnaast kozen ze bij het isoleren van het huis voor schapenwol dat wel drie mensenlevens meegaat en door het ademend vermogen is het perfect voor het houtskelet van het huis.

Slim doen

Het verduurzamen van je huis kan groots, zoals Elske en Gert-Jan hebben gedaan, maar je kunt ook klein beginnen. Door het dichten van kieren, het plaatsen van HR+++ glas of het plakken van radiatorfolie. Sowieso kun je altijd bij Centraal Beheer terecht voor duurzame tips en trucs. Centraal Beheer heeft een netwerk van experts die je op weg helpen met het verduurzamen van je woning. Op het platform Prettig Wonen vind je nog veel meer informatie, over bijvoorbeeld hulp bij het financieren van zo’n verduurzaamd huis, zonnepanelen en isolatie.

Een inheemse vloer

Wat het meest bijzonder is aan hun woning? Misschien toch wel de slaapkamervloer. Want hoeveel mensen hebben een slaapkamervloer die bestaat uit planken die speciaal voor hen gezaagd zijn uit een inheemse eik? Gert-Jan kon geen geschikte planken vinden die precies de lengte hadden van hun slaapkamer en ging daarom op zoek naar een andere oplossing. Deze vond hij op Landgoed Twickel waar ze in hun oude houtzagerij een eik speciaal op maat zaagden. Na drie maanden in de droogkamer kwamen de vloerdelen aan in Oostzaan, waar ze nu een mooie plek in de nok van het huis hebben.

En nu? Zijn ze klaar? “Als het af is, gaan we een Zaans tuinhuisje achterin de tuin bouwen van 25 vierkante meter. Maar eerst gaan we een paar maanden niks doen en genieten.”

Zelf verduurzamen

Ook (klein) beginnen met verduurzamen? In een duurzaam huis woon je prettiger én bespaar je energie. Centraal Beheer helpt je graag de ‘groene’ weg op met tips en ervaringen. Van een slim stappenplan tot goed onderhoud. Zodat je kunt genieten van een duurzaam thuis.

nog meer: binnenkijken