WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een artistieke verbouwde school uit 1894

Waar ooit kinderen in strakke rijen aan schooltafels les kregen, verschuilt zich nu een bijzonder groen woonhuis. Ton en zijn partner John wonen in een verbouwde school in Haarlem en maakten er een artistiek geheel van.

oude school tuin
Ronde houten tafel tweedehands. Linnen tafelkleed MrsBloom. Stoelen Luxembourg van Fermob. Plant op de achtergrond: siergember (Hedychium gardnerianum), op de voorgrond Ficus Brown Turkey.

Bijzondere boom

In het voormalige schoolgebouw in Haarlem zitten Ton en John aan de eettafel, die uitkijkt op de kastanjeboom. ‘Die boom is een van de redenen waarom ik verliefd werd op het huis’, vertelt Ton. Ruim drie decennia geleden kwam hij de woning tegen. Ton – toen een jonge kunstenaar – kocht niet alleen een deel van de school met de grote tuin, maar ook een atelier van tachtig vierkante meter. Jong en onbezonnen zette hij zijn ezel neer, verplaatste zijn kunstwerken en vertelde vrienden dat ze maar een extra warme jas aan moesten trekken als ze langskwamen.

LEES OOK
Volg dit stappenplan voor verlichting in de woonkamer

houten tafel
Oude grenenhouten vloer, wit geschilderd. Gele stoel Tip Ton van Vitra via Van Duivenboden. Eettafel Kantinetafel en stoel rechts voor Piet Hein Eek. Kandelaar Twiggy Large Sjakie’s. Kast Chiffonnière. Vogel raaf en dienblad Pols Potten. Kunst transfer op rijstpapier in houten lijst van Laurien Mulder. Papiermaché rat van Caroline de Bruijn. Vaas op tafel MrsBloom. Overig herkomst onbekend.
houten keukenkasten
Vloer Gietvloer Garant B.V. Grootste bord tegen de wand Ottomania. Schilderijen tegen de muur: foto met bloem van Inga Powilleit, Citroentje van Piet van Leeuwen, Vogel Papegaaiduiker van Jeffrey Zijlstra. Herkomst overig onbekend.
groene trap
Muurverf achter trap Serpentine No. 233 van Little Greene. Foto van Piet van Leeuwen. Bijzettafel Pols Potten.
zwarte tegels
Vloertegels van Belgisch hardsteen. Bijzettafel Pols Potten. Stippenplant (Begonia maculata). Herkomst overig onbekend.

Uit de kunst

Ton en John kozen bewust om bij de trap geen kunst te plaatsen, omdat alleen de vorm van de trap al opvallend genoeg is. Op andere plaatsen in het huis staat kunst wel centraal. ‘Het beste van de kunstacademie zijn de mensen die ik er heb ontmoet’, zegt Ton, ‘de meeste stukken die hier hangen zijn gemaakt door vrienden uit die tijd.’ Een dierbare collectie dus, die inmiddels is aangevuld met recentere werken.

o4j58n98udkt_s2400.jpg
Bank gestoffeerd door Stoffeerderij Ahmad. Fauteuil Orange Slice van Artifort.  Koeienhuid Pols Potten. Foto blad van Renate Schwarz. Vogel op knijper Jeffrey Zijlstra. Zwarte lamp Parentesi van Flos. Kussen met patronen en wollen nomadenkleed Sjakie’s. Herkomst overig onbekend.

Hoe groener, hoe beter

De verbouwde school staat in het centrum van Haarlem, maar de drukte van de stad vergeet je al snel als je in de prachtige tuin staat. Geen wonder, want Ton is tuinontwerper. ‘Mijn filosofie qua tuin is: hoe groener, hoe beter.’ En het klopt: in deze oase van rust zijn geen bloemen te vinden (hooguit in een vaas op de buitentafel), maar wel vijftig tinten groen. En dankzij de vier meter hoge ramen zijn al die tinten vanuit het huis eigenlijk altijd in het zicht. Ook binnen is de voorliefde voor groen duidelijk aanwezig, onder meer in de bank, de favoriete plek om te relaxen na een dag tuinieren. ‘Groen werkt kalmerend, het voelt rustgevend voor mezelf en mijn gedachten.’

vtwonen 07-2021 | zolder slaapkamer met een schuin dak en een wit opgemaakt bede
witte deur
Vloertegels Winckelmans. Spiegel en kroonluchter tweedehands. Stoel Van Dijk & Ko. Bijzettafel plant beverstaart zelfgemaakt. Ornament haan cadeau gekregen. Kandelaar rommelmarkt.

LEES OOK
De kleur van de natuur: stylen met groen

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken