WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een cottage in Wellington

En dan te bedenken dat Ian en Shelley slechts op zoek waren naar een knus weekendhuisje om bij te komen van de stadsdrukte en samen te zijn met dierbaren. Wat ze vonden? Precies dat! Op een eiland. Maar nu wonen ze er het hele jaar rond.

vtwonen 13-2019 | Binnenkijiken in een cottage in Wellington woonkamer
Ooit bestond het huis uit niet meer dan een ruimte: wat nu de woonkamer is. Daaraan werden steeds meer uitbouwen gemaakt. De originele ramen bleven in tact. Vandaar dat er in de woonkamer nu ramen zijn naar bijvoorbeeld een slaapkamer. Soortgelijke kussens met streep (brocantefrederic.nl), kussens met watertorendessin van stoffenontwerper Kate Golding (kategolding.ca).
vtwonen 13-2019 | Binnenkijiken in een cottage in Wellington eetkamer
Omdat de eetkamer zo smal is en een standaard tafel niet paste, is de tafel op maat gemaakt. Wishbone chairs van Hans J. Wegner (Carl Hansen). Shelley ontwierp de lamp zelf en liet hem maken door een lokale smid. Kandelaars van Treeware Woodworks.
vtwonen 13-2019 | Binnenkijiken in een cottage in Wellington woonkamer
Centrale verwarming is er niet, de haard houdt de boel warm. Ian: ‘Soms ga ik er midden in de nacht nog even uit om er een houtblok in te leggen.’

Eeuwig straatrumoer

Eigenlijk wilde Ian helemaal geen huisje kopen. Er steeds een huren voor een weekend, dat kon toch ook? Tot hij deze cottage binnenliep, op een eiland waar Shelley stiekem al een beetje verliefd op was geworden. Ian: ‘Het gebeurt me niet gauw dat ik ergens binnenkom en direct omhelsd word door de plek, maar hier voelde ik meteen de juiste mojo.’ De dag na de bezichtiging was de koop rond. Een jaar – en vele weekendbezoekjes later – besloot het stel zelfs fulltime eilandbewoners te worden. Want oooh… die rust! Bovendien sloot het precies aan bij hun steeds grotere behoefte aan een eenvoudiger leven. Ze verkasten van hun grote stadshuis met eeuwig straatrumoer in Toronto naar de voormalige vissershut aan Lake Consecon. Op een eiland dat enorm in trek is in de zomer, maar dat iedereen net zo graag links laat liggen in de winter, als de stranden bedekt worden door een dikke laag sneeuw.

keuken in de cottage Wellington vol aanrecht
Wit servies en hier en daar details in zwart en roestvrijstaal geeft die rustige Scandinavische woonsfeer. De drie keramische mokken links boven op het bordenrek zijn gemaakt door Sarah Burwash. Borden en schalen met terracotta rand van Heath Ceramics. Soortgelijk rvs wandrek Grundtal van Ikea. Komgreepjes voor lades zijn in deze stijl te koop bij Weijntjes.
keuken in de cottage Wellington wasbak keuken
Het is de mix en match van stijlen die voor balans zorgt: zonder die moderne strakke witte wasbak en stevige zwarte spiegel zou zo’n keuken met gordijntjes voor de onderkast tuttig worden. Soortgelijke wasbare papieren manden Uashmama.

Door de ramen in alle tussenwanden heeft het daglicht

overal vrij spel

Winterproof

Minor detail voor de nieuwe elandbewoners: de cottage was altijd een zomerhuisje geweest. ‘Van isolatie was dan ook geen sprake’, vertelt Ian. Op sommige plekken keek je dwars door de balken naar buiten.’ Geïnspireerd door hun reizen door Zweden, besloot het stel voor een Scandinavische woonstijl te gaan. En zo veel mogelijk lokale materialen te gebruiken voor de renovatie. Het hele huis werd afgetimmerd met hout van het eiland. De bakstenen haard uit de jaren zestig werd vervangen door een ombouw met kalksteen, wat authentieker oogt. Honderd jaar oude schuurdelen op de vloer maken de rustieke look af. ‘Tegen de tijd dat de renovatie erop zat, waren alleen de ramen nog origineel’, vertelt Ian. En veel ramen hebben ze, zelfs in tussenwanden. ‘Ooit was dit één ruimte, niet meer dan een schuilplaats op een erf. Door de jaren heen bouwden verschillende eigenaars rondom kamers aan, maar de ramen bleven in tact’, legt hij uit. Het zorgt ervoor dat daglicht overal vrij spel heeft.

vtwonen 13-2019 | Binnenkijiken in een cottage in Wellington badkamer
Het vrijstaande bad staat achter een houten wand waaraan de douche bevestigd is én die privacy en beschutting biedt. Handdoeken van Kokito.
vtwonen 13-2019 | Binnenkijiken in cottage in Wellington slaapkamer
gevulde badkamer kast
Een rustiek houten kastje steekt mooi af tegen de blond houten wand. De verzorgingsproducten zijn zo veel mogelijk in een kleur gekozen; het zwart dat ook op andere plekken in huis als accentkleur terugkomt. Dat versterkt het serene zen-gevoel in de badkamer.
vtwonen 13-2019 | Binnenkijiken in een cottage in Wellington slaapkamer

Ontspullen

Dat het stel het nu met minder vierkante meters moet doen, vroeg nog wel om een aanpassing. ‘Ontspullen! Het is een beetje als op een boot; je kunt maar zoveel meenemen. We kozen voor de ‘functie boven alles’ benadering’, zegt Ian. Toch is het interieur warm en uitnodigend, met veel handgemaakte objecten, zoals kandelaars die niet alleen nuttig zijn, maar kunstwerken op zich. ‘We hebben wel elektriciteit, maar leven zo veel mogelijk zelfvoorzienend. Ons water komt uit een bron, we verwarmen met haardvuur. Dit eigen wereldje voelt simpelweg zoals een thuis zou moeten voelen.’

Verwarming hebben we niet,

het vuur brandt de hele winter door

Woonidee

Hout in de keuken – op vloer, wand of plafond – kan prima, zo lang je het goed beschermt tegen vocht. Bijvoorbeeld met boten- of parketlak. Lees hier 7 tips voor het kiezen van een houten vloer.

nog meer: binnenkijken