5x buitenkijken in landelijke tuinen

null Beeld vtwonen 2020-10 bk | fotografie Inga Powilleit | styling José Martens
Beeld vtwonen 2020-10 bk | fotografie Inga Powilleit | styling José Martens

We zitten rond de lente en zomermaanden meer buiten dan binnen. Daarom gaan we niet alleen binnenkijken, maar ook buitenkijken in mooie tuinen. Laat je inspireren door deze bewoners, die in ieder geval één ding met elkaar gemeen hebben: ze houden van een landelijke tuin met veel gezelligheid.

Buitenkijken bij een voormalige appelboerderij

De voormalige appelboerderij in de Bommelerwaard van Mirte en haar man Tom was erg gedateerd toen ze het kochten. Ondanks dat zag het stel direct de enorme potentie van de boerderij, de tuin en de naastgelegen schuur. Zodra het maar kan zit Mirte buiten aan de lange houten tafel. Of het nu voor een kopje koffie, een heerlijk uitgebreide lunch of het avondeten met het gezin is. De familie gebruikt de achterdeur met ruime entree om naar binnen te gaan, de voordeur aan de voorkant van het huis gebruiken ze nooit. ‘De tuin is een speelparadijs voor de kinderen, compleet met trampoline en heuvel om van af te fietsen.’ Kijk binnen in deze voormalige appelboerderij.

Lees verder onder de advertentie
null Beeld vtwonen 2020-10 bk | fotografie Inga Powilleit | styling José Martens
Beeld vtwonen 2020-10 bk | fotografie Inga Powilleit | styling José Martens

Buitenkijken in een landelijke tuin in Portugal

Olijfbomen zo ver het oog reikt, citroenen en granaatappels op plukhoogte en een buitenkeuken waar je uren zou willen koken. Logisch dat Marie als een blok viel voor deze Portugese boerderijwoning in Corotelo, met droomtuin. Dat uitzicht is vanuit allerlei hoeken in de tuin en het huis te bewonderen. Op het perceel van 4000 vierkante meter lieten Marie en haar man een zwembad aanleggen en bouwden ze een loungekamer en buitenkeuken. Aan het lange keukeneiland van de buitenkeuken, met aanrechtblad en eettafel aan één stuk, zit je letterlijk tussen de olijfbomen te eten. De basis is wit en de aankleding is subtiel, met hout, kurk, handgemaakte manden en traditioneel Portugees aardewerk. De stijl is soft-minimalistisch: eenvoudig, maar wel comfortabel en gezinsvriendelijk. Neem een kijkje in deze boerderijwoning in Corotelo.

Juist omdat de omgeving al weelderig genoeg is, heeft zo’n strakke eettafel weinig poespas nodig. Combineer voor een rustieke sfeer hout en kurk met wit keramiek en grove stoffen als linnen. De perfecte plek voor een lichte lunch (en ijskoud wijntje). Stoelen Arcalo Beeld vtwonen tuin special 2 2020 | productie Features & More | styling Wilma Custers | fotografie Renée Frinking
Beeld vtwonen tuin special 2 2020 | productie Features & More | styling Wilma Custers | fotografie Renée Frinking
Lees verder onder de advertentie

Buitenkijken bij een vrijstaande boerderij in Schoonhoven

Dat de bijbehorende boerderij totaal verwaarloosd was, was voor Saskia en Jan geen reden om af te haken. ‘Vanaf dag één was ik verliefd op deze plek’, aldus Saskia. ‘De grootse klus was het opruimen van de honderdduizend brandnetels en vlieren; daar kwam geen einde aan. Weekenden lang hebben we gespit en geruimd. Op het terrein stonden ook nog wat schuurtjes en andere bouwsels te verkommeren. Die hebben we allemaal gesloopt, op de muur van de geitenstal na, dat vonden we wel een mooie herinnering aan de oorspronkelijke bestemming. Nu maakt hij deel uit van de overkapping bij de eettafel. Binnenkijken in de vrijstaande boerderij.

Eettafel Tuinmeubelshop Gouda, stoelen Kwantum. Servies Hema, glazen en bestek H&M Home, placemats bol.com, vacht Ikea, kleed Kwantum, discobol kringloop, mand Kwantum, kaarsenstandaard en verroest tafeltje met waxinelichtjes Loods 5. Rechts een oude duiventil, gekregen van een buurman. Slingers boven tafel zelfgemaakt van stoffen van de kringloop.
 Beeld vtwonen special tuin 07 | styling Marieke de Geus | fotografie Barbara Groen
Beeld vtwonen special tuin 07 | styling Marieke de Geus | fotografie Barbara Groen

Buitenkijken in een boerentuin

‘Bloemen zijn belangrijk voor me, ik kan niet zonder, en dat geldt ook voor een tuin’, vertelt Jet. Een boerentuin wilde ze graag, zo een die ze kende uit haar jeugd. ‘Met fruitbomen, plukbloemen, kippen. Dat was de reden dat we een paar jaar geleden op zoek gingen naar een ander huis, met een leuk stukje grond waar ik dit kon realiseren.’ En dat vinden ze: een vrijstaande woning uit 1938, met een lange tuin erachter waar de hele dag de zon schijnt. ‘Het huis was leuk, maar de grond gaf de doorslag. Het stond helemaal vol met dennen, verder niets, typisch jaren dertig. Ik dacht: daar kan ik wel wat mee.’ Bekijk meer van de boerentuin met bloemen.


In de tweede tuinkamer is een zit- en eetplek ingericht onder de appelboom. Klepbank overgenomen van een kennis en zwart geverfd. Zwart geverfde picknicktafel gemaakt van een onderstel van de rommelmarkt en een zelfgetimmerd blad. Stoelen, lampen, plaid, kussens en kan Loods 5. Grote pot tuincentrum. Karaf, placemats, glas, bestek en  muggennet Xenos. Servies Broste Copenhagen. Potten met olijf- en eucalyptusboompje TP Flowers & More.
 Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7-2023 | fotografie Sietske de Vries
Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7-2023 | fotografie Sietske de Vries

Buitenkijken op het erf (en in de wei) van een oude boerderij in Brabant

De paardenbak van 1000 vierkante meter groot wordt omgeploegd en de nieuwe aarde wordt beplant met twaalf biologische fruitbomen en ingezaaid met sportveldengras. ‘Er lopen paden doorheen die we iedere week maaien, daarbuiten laten we het gras groeien, zo krijg je onkruid en wilde bloemen’, zegt Miranda. ‘Nu, vier jaar later, hebben we een prachtig verwilderde tuin waar veel vlinders en insecten op afkomen. Voor anderen is het misschien een ratjetoe, maar voor ons is dit de leukste tuin die er is.’ Ook de wei wordt omgeploegd en daarna deels ingezaaid met weidebloemenzaad. ‘Het voorjaar daarna zagen we een veld van kamille, klaprozen en boterbloemen… Een feest!’ Neem een kijkje in de oude boerderij in Brabant.

Strategisch ingericht in de schaduw van een eik: het terras. Een lekkere plek om te eten, maar ook om de plukboeketten te maken. Picknicktafel Karwei, barbecue Weber, stoelen gekregen, plukmanden kringloopwinkel, kussens Søstrene Grene. Beeld vtwonen tuin special 5 | fotografie Sietske de Vries 
Beeld vtwonen tuin special 5 | fotografie Sietske de Vries 
Lees verder onder de advertentie