Binnenkijken in een stadsappartement in Arnhem met een slaapkamer in de kelder
Van buiten is het een typisch Arnhems stadshuisje, vanbinnen waan je je in een architectonische designvilla. Interieurarchitect Mees wist precies de juiste kleuren en materialen te kiezen voor haar eerste eigen project. 'Als interieurarchitect wilde ik eens een project voor mezelf aangaan en ik dacht: hier kan ik wel iets mee. De benedenwoning was opgedeeld in kamers en gangetjes, dus de indeling moest sowieso anders. Daarbij was er een kelder van 1,95 meter hoog. Die werd gebruikt als opslagruimte, maar ik zag plek voor een slaapkamer.' Neem een kijkje in het stadsappartement van Mees.
Binnenkijken in een villa waar de kelder is omgebouwd tot gastenverblijf
Wakker worden in de Zandvoortse villa is goud waard. Dat zijn de woorden van Karin en Heiko ze maakten van de villa met strandsfeer een warme plek. 'Ik ben me ervan bewust dat we ontzettend bevoorrecht zijn en daarom deel ik die luxe graag met anderen. De kelder is omgebouwd tot gastenverblijf waar vaak vrienden logeren. Alle buizen en riolering zijn mooi weggewerkt en we hebben er koekoeks laten plaatsen voor extra licht. We zitten hier elk weekend, alle vakanties en waren hier ook tijdens de lockdowns. Het voelt echt als een thuis waar iedereen welkom is.' Kijk binnen in de sfeervolle strandvilla in Zandvoort.
Binnenkijken in een zelfontworpen eco-boshuis in Bloemendaal
Mireille en Rogier droomden van een huis met een zo klein mogelijke footprint en zo veel mogelijk verbinding met de natuur. Het ontwerp zit vol slimme oplossingen en milieuvriendelijke materialen: over werkelijk elk detail is nagedacht bij dit zelfontworpen eco-boshuis. 'Vrienden en familie zeggen soms dat het voelt alsof het huis je helemaal omarmt.' Misschien wel het meest bijzonder van dit eco-boshuis is dat anderhalve woonlaag volledig onder de grond ligt, weggestopt in het duinzand. Deze kelderverdieping is niet alleen een mooie oplossing tegen hoogbouw in het natuurgebied, maar bespaart bovendien veel energie- en stookkosten.
LEES OOK
Duurzaam wonen met deze kleine, praktische aanpassingen
Binnenkijken in een benedenwoning in Amsterdam
Dit huis was het blanco canvas waarnaar Marieke en Philip op zoek waren. Met oude bouwmaterialen en de hulp van handige familieleden werd een casco benedenwoning hun gedroomde woon- en werkplek. De eerste vergunningsaanvraag om beneden te mogen slapen, werd afgewezen, maar na wat kleine aanpassingen in het ontwerp kon de aannemer aan de slag. Om staruimte te winnen, werd het kelderplafond aan de achterzijde verhoogd en kwam op de verdieping erboven een opstapje. 'Stukken goedkoper dan uitgraven', vertelt Marieke, 'en het geeft de woonkamer iets speels.' Ook kwamen er beneden nieuwe, grotere ramen en werd het kelderluik vervangen door een royaal, licht doorlatend trapgat. Neem een kijkje in deze Amsterdamse benedenwoning.
Binnenkijken in een urban romantisch voormalig kapel in Engeland
Last but not least: een appartement dat ooit de kelder van een kapel was. In de hippe Engelse badplaats Margate vond interieurontwerper Sophie haar happy place. Ze maakte er volop creatieve keuzes, geïnspireerd op de werken van een Engelse kunstenaar. De woning van de half-Engelse, half-Nederlandse interieurontwerper Sophie van Winden is allesbehalve 'full'. Ze woont er in haar uppie en heeft alles op alles gezet om er de rust te creëren die ze in haar eerdere huizen soms miste. Het is moeilijk te geloven dat dit lichte, gezellige appartement ooit de kelder van een kapel was. Kijk binnen in de voormalige kapel in Engeland.