Weg met vieze voegen: de badkamer kitten doe je zo

Productinformatie onbekend. Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Sven Brandsma
Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Sven Brandsma

De voegen tussen de tegels worden vaak door schimmel of veroudering aangetast. Met lekkages tot gevolg. Daarom moet je soms de badkamer (opnieuw) voegen en kitten. Dit kun je zelf doen. Maar welke kit gebruik je voor welke badkamer? En met welke kosten moet je rekening houden?

Lees verder onder de advertentie

Wat is kit?

Even terug naar de basis: wat is kit eigenlijk? Kit is een verzamelnaam voor stevig vloeibare goedjes die worden gebruikt als lijm of afdichting. Voor elke ruimte bestaat er een andere soort kit. Ook voor de badkamer dus. Het waterdicht maken van de badkamer is even een klus, maar wel nodig. Zo voorkom je namelijk dat er vocht, en daardoor schimmels, in de naden van de tegels gaat zitten. Kit zit in een bus die je in een speciaal kitpistool zet. Door druk uit te oefenen breng je een egale laag aan op het te kitten oppervlak.

Welke kit heb je nodig voor de badkamer?

De badkamer kitten doe je het beste met speciale sanitairkit. Deze kit is extra bestand tegen vocht en ideaal tegen schimmel. Sanitairkit is niet over te schilderen, maar is wel beschikbaar in meer dan 100 kleuren. Van jasmijn tot antraciet en munt tot zwart. Als je dus liever geen witte rand tussen de zwarte badkamertegels hebt, koop je gewoon de zwarte kit. Sanitairkit is te halen bij elke bouwmarkt. Voor de unieke kleuren ben je aan een beter adres bij kitwinkels. De kit gaat langer mee als je de badkamer goed ventileert waardoor de ruimte minder vochtig blijft.

Dit heb je nodig om zelf de badkamer te kitten

Naast de juiste kit heb je voor het kitten van de badkamer dus ook een goed kitpistool nodig. Zo ga je als een echte Billy de Kitter aan het werk en komen vieze voegen niet meer in je woordenboek voor. Ook een stanleymesje is handig: niet alleen om de kitbus mee open te snijden, maar ook om de eventuele oude kit mee te verwijderen. Ook heb je een kop met lauw water afwasmiddel of allesreiniger en een schoonmaakdoekje nodig. Wil je strakke voegen in de badkamer? Gebruik dan afplaktape om de kit zo strak mogelijk aan te brengen. Je hebt hier speciale voegtape voor, maar gewoon schilderstape gebruiken kan ook. Om al deze spullen in huis te halen ben je nog geen € 80 kwijt.

Lees verder onder de advertentie

Je badkamer (opnieuw) voegen en kitten in 7 stappen

Stap 1 – De juiste tools: Heb je alles in huis? Dan kun je deze stap alvast afvinken. Maak anders een trip naar de bouwmarkt om de benodigdheden aan te schaffen.

Stap 2 – Oude kit verwijderen: Het is belangrijk om oude kit eerst netjes weg te snijden met een stanleymesje. Doe dit zorgvuldig zodat er geen oude restjes achterblijven. Eventuele resten kun je met siliconenkitverwijderaar weg krijgen.

Stap 3 – Schoonmaken: Voordat je met de nieuwe kit aan de slag gaat, moet je de ondergrond schoon, vetvrij en droog maken. Zo blijft de nieuwe kitlaag het beste zitten. Dit doe je met lauw water, een pluisvrije doek en een scheutje afwasmiddel of allesreiniger.

Lees verder onder de advertentie

Stap 4 – Afplakken: Wil je de badkamer zo strak mogelijk houden? Plak de ondergrond dan af met afplaktape. Plak een baan tape aan beide kanten van de voeg.

Stap 5 – Kitpistool voorbereiden: Snijd eerst met een stanleymesje een stukje van het beginpuntje van de kitbus af. Draai daarna de spuitdop die bij de kit zit op de schroefdraad. Klap vervolgens het pistool open en plaats de kitbus er eerst met de voorkant en daarna met de achterkant in. Als het goed is zit de kitbus nu stevig op zijn plaats. Trek een paar keer aan de hendel van het pistool om de bodem naar de bus te halen. Door de druk komt de kit er vanzelf uit.

Stap 6 – Kitten: Nu kun je de voegen in de badkamer gaan kitten. Houd het kitpistool op de voeg die je wilt kitten en knijp de hendel met constante druk in. Beweeg het pistool in een vloeiende beweging langs de voeg.

Lees verder onder de advertentie

Stap 7 – Afwerken: Om superstrak voegwerk te krijgen, is het belangrijk om de kit snel af te werken. Dit doe je met je vinger en een bakje warm water met afwasmiddel. Haal je vinger met een vloeiende beweging langs de rand. Vind je het niet prettig om de kit aan te raken, trek dan een rubberen handschoen aan. Vergeet na het afwerken de tape niet weg te halen. Binnen een paar uur is de kit hard geworden en ben je klaar met de badkamer kitten.

Badkamer laten kitten: dit moet je weten

Heb je twee linkerhanden en zie je op tegen een kitklus? Laat je badkamer dan afkitten door een professional. Extra handig: vaak kan deze specialist de kit ook voor je bestellen. De badkamer laten kitten kost gemiddeld zo’n € 100 tot € 300, afhankelijk van hoe groot de badkamer is en welke kleur de kit heeft. Het voordeel is dat je zelf niet aan de slag hoeft en dat het hoe dan ook strak gebeurt.

Is de badkamer kitten niet voldoende en wil je inspiratie voor een compleet (nieuwe) badkamer? Hier vind je meer inspiratie, tips en voorbeelden voor het verbouwen van de badkamer.

Lees verder onder de advertentie

Moois voor in de badkamer…

Bron: Beeld via Unsplash | fotografie Sven Brandsma