Geen plek voor een bad in de badkamer? Maak kennis met de 'badstee'

 
Bad X2O, muziekspeler AirTable van Salora. vtwonen 07-2024 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
vtwonen 07-2024 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

In bad kunnen relaxen na een drukke dag staat voor velen bovenaan de wishlist. Helaas heeft niet iedereen ruimte voor een bad in de badkamer. Dat probleem hadden Marjon en Vincent, uit vtwonen no.7, ook. Zij bedachten een unieke oplossing: een badstee.

Lees verder onder de advertentie

Verrassing!

'We zagen dit huis te koop staan en wisten gelijk: dit is het!' Marjon en Vincent gingen voor dit huis vanwege de tuin. Eén droom kwam dus uit, maar een andere kon niet in vervulling gaan. Wat het gezin miste? Een bad. Daar hadden ze gelukkig iets voor bedacht: ze plaatsten een bad in de kastenwand in hun slaapkamer. Marjon: 'Het bad in de kast is altijd de grootste verrassing van ons huis.'

Badderen in de kast

Voor liefhebbers van badderen die helaas geen grote badkamer hebben, zijn er tegenwoordig veel opties. Van een douche en bad ineen tot een hoekbad of een extra klein bad. Past zelfs dat niet, dan is een badstee een optie. Bouw een kastenwand om een bad heen in een kamer die níet de badkamer is. Idealiter zet je het bad tegen een wand die ook aan de badkamer grenst, zodat je de leidingen niet te ver hoeft door te trekken.

LEES OOK
Weinig m2 en toch maximaal ontspannen: inspiratie voor het inrichten van een kleine badkamer

Lees verder onder de advertentie

Voor welke stijl ga jij?

Om de badstee van binnen een badkamergevoel te geven - een plek die fuctioneel én zen is - maakten Marjon en Vincent gebruik van grove muren en zachte verlichting. Ga je aan de slag met een badstee? Kies dan kleuren en materialen die bij de rest van de ruimte passen, zodat alles matcht als de kastdeuren openstaan.

Ben je fan van een landelijke woonstijl? Ga dan voor natuurlijke materialen, zoals grof hout en rotan, en kleuren als gebroken wit, aardetinten en beige. Als je van kleur houdt, dan zijn eucalyptusgroen of warmrood aanraders, gecombineerd met koperkleurige kranen aanraders.

Gaat je hart sneller kloppen van een luxe uitstraling? Ga dan voor tegels van natuursteen, zoals marmer en granito, tegels met een mooie glans, zachte verlichting en blinkende kranen. Voor meer kleur in de badstee zijn Portugese tegels of tegels in ster- en kruisvormen mooie opties.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
7x badkamertegels met bijzondere vormen en afwerkingen

Waar moet je op letten

  • Verf: niet elke verfsoort is geschikt voor vochtige ruimtes. De beste badkamerverf heeft een waterafstotende laag. Neem kalkverf. Als daar spetters opkomen, bladdert de verf niet af. Verf je ook het plafond van de badstee? Ga dan voor een schimmelwerende verf. En zorg altijd voor een goeie primer of grondverf. Zo hecht de badkamerverf beter aan het oppervlak.

  • De vloer: een bad is behoorlijk zwaar. De vloer moet daarom sterk genoeg zijn om het te kunnen dragen. Is dat niet het geval? Dan moet de vloer versterkt worden. Lees hier onze tips voor het verstevigen van een vloer.

  • Leidingwerk: dit is misschien wel het meeste werk van allemaal. Het verplaatsen of aanleggen van nieuwe waterleidingen voor de toe- en afvoer van het water. Laat dit door een vakman doen. Het kost wat meer geld, maar is de investering zeker waard. Je wilt immers dat dit goed gebeurt.

  • Ventilatie: de grootste vijand in de badstee is vocht. Hierdoor ontstaat schimmelvorming. Geloof ons, dit wil je níet in de slaapkamer. Zorg dus voor een goed afzuigsysteem.

  • Materialen: zorg ervoor dat alles waterbestendig is, van de tegels en het hout tot de verwarmde spiegel en verlichting.

LEES OOK
Waterproof badkamerverlichting: dit moet je weten

Lees verder onder de advertentie

Moois voor de badkamer