Knus en praktisch: inspiratie voor een inloopdouche met gemetselde muur

Inloopdouche Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Mk-S
Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Mk-S

Met een gemetselde muur aan de zijkant van de inloopdouche zorg je dat de badkamer niet nat spettert. Bovendien biedt zo’n muur privacy en knusheid. Welke voordelen zijn er nog meer ten opzichte van een glazen wand? En hoe pak je zo’n gemetselde muur aan?

Lees verder onder de advertentie

Watermanagement

Tijdens het douchen wil je natuurlijk niet dat de badkamer binnen de kortste keren blank staat. Daarom wordt een inloopdouche vaak voorzien van een glazen douchewand of een gemetselde muur. Zo blijft het water netjes in de douche. Lees meer tips om vocht de baas te zijn in de inloopdouche.

Inloopdouche: muur of glas?

Meestal kies je tussen een glazen of gemetselde wand. Glas zorgt voor ruimtelijkheid, een muur voor privacy en knusheid. Andere voordelen van een gemetselde muur ten opzichte van een glazen douchewand:

 • Minder last van pottenkijkers: bij een inloopdouche met glazen zijwand is niet alleen de voorkant, maar ook de zijkant open. Een gemetselde muur geeft dan iets meer privacy, wat fijn kan zijn als je met meerdere mensen samenwoont.
 • Minder zichtbare kalkaanslag: na een paar douchesessies verschijnt er al een witte waas van kalkaanslag op een glazen wand. Dat is niet heel anders bij een gemetselde muur, maar - afhankelijk van het soort tegel - is het minder goed zichtbaar.
 • Steviger dan een glazen wand: tegen een muurtje kun je gerust leunen, bij een glazen wand is iets meer voorzichtigheid geboden.
 • Multifunctionele waarde: aan een muur kun je eventueel badkameraccessoires zoals een doucherek of handdoekhouder hangen. Of bouw een nisje in de muur voor je shampoo en douchegel.
 • Roomdivider in de badkamer: de andere kant van de gemetselde muur kan dienen als achterwand van het toilet of wastafelmeubel.
 • Twee douches: hang een extra douchekop aan het muurtje voor een luxe, dubbele douche.
Lees verder onder de advertentie

Nadelen van een inloopdouche met gemetselde muur

Al met al zijn de mogelijkheden bij een douchemuur iets uitgebreider dan bij een glazen wand. Toch kent een gemetselde muur ook een paar nadelen:

 • Hij neemt meer ruimte in beslag.
 • Voor het oog is een gemetselde muur minder ruimtelijk dan een glazen wand. In een kleine badkamer wordt een muur al gauw ‘hokkerig’.
 • Een muur in de badkamer geeft de badkamer een knussere aanblik, maar zorgt wel voor donkere hoekjes. Een extra lamp is niet overbodig.
 • In de meeste gevallen is een muurtje in de badkamer laten plaatsen duurder dan een glazen wand plaatsen.

Lees ook: Geschikt voor iedere badkamer: de inloopdouche

Lees verder onder de advertentie

Gemetselde muur (laten) plaatsen

Wanneer je erg handig bent, kun je een douchewand zelf plaatsen. Wie twee linkerhanden heeft doet er beter aan een professional in te schakelen, om zeker te weten dat alles goed geplaatst wordt. Het is namelijk erg belangrijk dat de muur waterdicht is en goed wordt afgekit.

Bij het metselen van een muur in de inloopdouche gebruik je meestal snelbouwsteen of cellenbeton. Die eerste is erg stevig en zwaar, die tweede is zeer licht en makkelijker te plaatsen als DIY-bouwer. Krijgt de muur achteraf een dragende functie voor bijvoorbeeld een wastafel of handdoekradiator? Kies dan voor een stevig materiaal (in dit geval snelbouwsteen).

Afhankelijk van of je zelf aan de slag gaat of de muur laat bouwen, kost een inloopdouche met gemetselde muur gemiddeld tussen de €1300 en €4000.

Lees verder onder de advertentie

Inspiratie

Ben je enthousiast geworden en zoek je naar inspiratie voor je inloopdouche met gemetselde muur? De mogelijkheden zijn eindeloos. Een paar ideeën:

 • Betegel de muur met dezelfde tegels als de badkamervloer voor een mooi geheel. Of ga voor een statement en kies badkamertegels die eruit springen.
 • Stuc de muur met beton ciré.
 • Grote tegels zorgen voor zo min mogelijk schoonmaakwerk (hoe groter de tegels, hoe minder voegen).
 • De muur hoeft niet helemaal tot het plafond gemetseld. Een halfhoge muur is een luchtiger alternatief. Bang voor te veel gespetter in de badkamer? Combineer een halfhoge gemetselde muur met een glaswand tot aan het plafond: het beste van twee werelden.

Moois voor in de badkamer...

Lees verder onder de advertentie