badkamerinspiratie

In 8 stappen naar een plasticvrije badkamer

 
beeld vtwonen Productie & styling Kim van Rossenberg, uitvoering Richard van Meerveld, fotografie Sjoerd Eickmans
Productie & styling Kim van Rossenberg, uitvoering Richard van Meerveld, fotografie Sjoerd Eickmans
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Een steentje bijdragen aan een plasticvrije planeet? Dan is de badkamer met alle plastic flessen en wegwerp producten de ideale plek om te beginnen. Door ze stuk voor stuk te vervangen voor een duurzame variant, veranderd de badkamer langzaam in een plasticvrij oord.

Lees verder onder de advertentie

1. Stap voor stap

Maak eerst alle verzorgingsproducten helemaal leeg, niet alles hoeft meteen weg of vervangen te worden. Dat zou pas zonde zijn! Een plasticvrije badkamer ontstaat beetje bij beetje. Koop iedere keer wanneer een product op is, een duurzame variant om 'm mee te vervangen.

2. Wattenschijfjes

Veel mensen gebruiken iedere dag wattenschijfjes en produceren zo veel afval. Hoewel deze katoenen watjes onschuldig lijken in de strijd tegen plastic, kost het veel water om ze te laten produceren en worden ze altijd verpakt in plastic. Wasbare wattenschijfjes zijn hiervoor een duurzaam alternatief: na het gebruik gooi je ze in de was en zijn weer fris en klaar om te hergebruiken.

3. Wattenstaafjes

Hetzelfde geldt voor wattenstaafjes. Hier bestaan twee plasticvrije vervangers voor: biologisch afbreekbare wattenstaafjes van bamboe met biologisch katoen en herbruikbare wattenstaafjes. De tweede variant heeft een siliconen tip om hem goed schoon te kunnen maken. Dat kan even wennen zijn. Bewaar ze – net als andere kleine spullen in de badkamer – in potjes van glas of porselein.

Lees verder onder de advertentie

4. Tandenborstel

Hoe vaak per jaar pak jij een nieuwe tandenborstel? Ongeveer twee keer? Wel zo fris, toch? Maar bedenk je eens dat zo'n 7 miljard andere mensen op aarde dat ook doen… Schijnbaar worden er jaarlijks zo'n 23 miljard plastic tandenborstels weggegooid. Hoogste tijd om ook die te vervangen door een betere variant. Zoals een tandenborstel van FSC hout of bamboe. Ze poetsen nét zo fijn als de tandenborstels die je gewend bent. Een elektrische tandenborstel? Er bestaan opzetborstels die gemaakt worden van duurzame materialen en volledig recyclebaar zijn.

LEES OOK
Vegan wonen? Zo doe je dat.

5. Flosdraad en tandenstokers

Staan er flosdraad of tandenstokers in 't badkamerkastje? Ga voortaan liever voor tandenstokers die gemaakt zijn van bamboe – en verpakt zijn in karton – of voor flosdraad van zijde en bijenwas. Alle klein beetjes helpen bij het streven naar een plasticvrije badkamer.

Lees verder onder de advertentie

6. Blokken zeep

Shampoo, conditioner, douchegel, gezichtsreiniging en scheerschuim… Allemaal verpakt in plastic flessen én allemaal te vervangen door een duurzame variant: blokken zeep. Het gebruik van soap bars zien we gelukkig steeds vaker. Het is zelfs beter voor je huid en haar, omdat de bars vrij van troep zijn. Wél even wennen, maar na een paar keer gebruiken weet je niet beter. Je kunt de blokken bewaren in een leuk zeepschaaltje of een speciaal zeepzakje waarmee je brokjes zeep bij elkaar houdt.

7. Scheermesjes

Wegwerpscheermesjes zijn regelmatig aan vervanging toe en zorgen voor ontzettend veel plastic afval. Om helemaal plasticvrij te kunnen scheren, zijn de old school veiligheidsscheermessen de oplossing. Veel merken hebben 'm in een duurzaam en stijlvol jasje gestoken.

8. Kammen of borstel

Ga voor een kam of borstel van FSC hout of bamboe. Ze gaan superlang mee en zijn ook nog eens goed voor je haar. Het voorkomt statische plukken en maakt je haar heerlijk zacht.

Lees verder onder de advertentie

Let's clean…

Bron: beeld: productie & styling Kim van Rossenberg, uitvoering Richard van Meerveld, fotografie Sjoerd Eickmans